V Banskej Bystrici máme úspešných športových historických šermiarov

ŠPORT
0 /

Možno mnohí z vás ani len netušili, že šerm nie je iba klasickou športovou disciplínou ako ju poznáme z olympiády či moderného päťboja. Medzi športové disciplíny zaraďujeme i šerm na základe historického bojového umenia. A takýchto šermiarov máme aj v Banskej Bystrici.

Na svete existuje šport HEMA, v preklade historické európske bojové umenia. Zastrešuje historických športových šermiarov, ktorí súperia medzi sebou na inom základe než tzv. olympijskí šermiari. Tento menej známy šport je založený na tradícii európskych šermiarskych majstrov. Praktizuje sa rekonštrukcia boja podľa zachovaných zdrojov, dolaďujú sa i nové modernejšie prvky, ktoré sa nedajú vyčítať z kníh.

V Banskej Bystrici máme tiež takýchto šermiarov. Trénujú v Komunitnom centre Sásová a zúčastňujú sa i medzinárodných turnajov. Pravidlá tohto športu nám ozrejmil vedúci Banskobystrického šermiarskeho spolku Juraj Zamkovský:

„Na Slovensku sa súťaží iba s mečmi. Šermujeme v kategórii dlhý meč, meč a štít, rapír a dýka, resp. pobočná zbraň. Sme jedinou skupinou v Banskej Bystrici, ktorá sa venuje historickému bojovému šermu. Pravidlá sú jednoduché. Šermiar sa musí ochrániť a zasiahnuť súpera. A to dvoma spôsobmi, buď bodom alebo sekom. Zasiahnuť možno celé telo okrem chodidla nohy. Body možno získať za zásahy do tela súpera, za odzbrojenie súpera, napríklad, že mu vyrazí meč z ruky, alebo bod možno získať i za to, že súpera vytlačí z poolu (aréna v ktorej sa šermuje). Ten kto získa ako prvý päť bodov, vyhráva. V play-off sa bojuje do sedem bodov.“

Na Slovensku sa koná päť medzinárodných turnajov ročne a na každom z nich sú tri disciplíny. Prvou je obľúbený dlhý meč. Tu súperia muži i ženy, ide o zmiešanú vekovú i váhovú kategóriu, čiže je jedno, či má človek napríklad 18 rokov a 50 kg alebo 50 rokov a 120 kg. Ďalšou disciplínou je meča a štít alebo rapír s pobočnou zbraňou.

„My z Banskobystrického šermiarskeho spolku sa zúčastňujeme hlavne kategórie meč a štít. HEMA má svetové rebríčky v každej kategórii. Zatiaľ sme z Banskej Bystrice dvaja, ktorí sa zúčastňujeme takýchto turnajov. V kategórii meč a štít obsadzujeme popredné priečky svetového rebríčka,“

– hovorí Juraj Zamkovský, ktorý sa aktuálne nachádza na 42. mieste a druhý Alexander Farkaš je na 188. mieste z celkového počtu 1052 šermiarov sveta.

„V kategórii dlhý meč je Alexander Farkaš v prvej polovici, tam je už celosvetovo zhruba päť tisíc šermiarov. Na Slovensku má dlhý meč veľkú históriu. V top 100-ke sa sveta je zo Slovenska viac než dvadsať šermiarov, takže Slovensko je dominantnou krajinou sveta v tejto disciplíne,“

– doplnil Zamkovský.

V Banskobystrickom šermiarskom spolku aktuálne šermuje deväť ľudí. Nábor sa tu koná raz ročne, vítaný je každý záujemca od veku 14 rokov. Trénuje sa vo veľmi intenzívnom režime trikrát do týždňa v priestoroch Komunitného centra Sásová na Tatranskej ulici. Nábor je otvorený iba do konca tohto mesiaca jún. Ak by ste chceli vidieť našich šermiarov v akcii, môžete prísť v nedeľu 16. júna na akciu: „Naučme deti športovať“. Koná sa v Banskej Bystrici v areáli ZŠ Golianova na Uhlisku.

Vedúci Banskobystrického šermiarskeho spolku Juraj Zamkovský nabáda prípadných nových záujemcov i týmito slovami:

„Sme kolektív mladých ľudí, nadšencov. Je to geniálny relax tela a mysle. Dobre sa pritom môžete odreagovať po práci či škole. Cestujeme po Európe, máme spriatelené skupiny po celom Slovensku, s ktorými pravidelne organizujeme víkendové sparring akcie. Zúčastňujeme sa aj seminárov, napríklad i v susednom Česku sme viedli seminár meča a štítu. Baví nás história, baví nás pracovať s chladnými zbraňami. Vybrali sme si Bolonskej tradíciu, ktorá pochádza z Talianska. Neváhajte a príďte medzi nás.“

Asociácia tohto športu na Slovensku má skratku FEBUS – Federácia európskych bojových umení Slovenska. Ide o oficiálne uznaný šport a i na fotografiách vidno, že je nesporne zaujímavý.

Autor: Jozef Balko, Foto: autor + BŠS