Vydierači zneužívali svoje obete ich intímnymi fotkami

SPRÁVY
1 /

Banskobystrickí policajti v pondelok zadržali skupinu šiestich podozrivých vydieračov, ktorých obeťami sa stali desiatky ľudí na celom Slovensku. Informoval o tom na stredajšej tlačovej besede  zástupca riaditeľa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Štefan Šurka.

Vyšetrovateľka obvinila troch mužov a tri ženy z okresu Lučenec Šesticu vo veku 20 až 52 rokov z trestného činu vydierania v spolupáchateľstve, za ktorý im hrozí trest od dvoch do šiestich rokov odňatia slobody. Štyroch z nich následne prepustili a stíhaní sú na slobode, dvaja zostali vo väzbe.

Páchatelia sa kontaktovali so svojimi obeťami cez sociálnu sieť na internete. Priateľsky ich požiadali o výmenu intímnych fotografií. Keď im dotyčný poslal intímnu fotku na príslušné telefónne číslo, jeden zo skupiny páchateľov ho po krátkom čase kontaktoval s vyhrážkou, že ho udá na polícii kvôli zaslaniu intímnej fotografie jeho maloletej dcére.

„V niektorých prípadoch sa páchateľ predstavoval ako policajt, pričom v nejednom prípade boli zneužité reálne mená policajtov. Vyhrážal sa poškodenému podaním trestného oznámenia, vysokým trestom, ktorý môže očakávať, a samozrejme medializáciou v televízii s poukázaním, že ide o pedofíliu. Obete potom páchateľom posielali na zadané bankové účty po 7-8 tisíc eur,“

uviedol na tlačovke zástupca riaditeľa KR PZ Štefan Šurka.

Poškodených môže byť omnoho viac, ako sa doteraz podarilo zdokumentovať policajtom. Nie všetky obete sú z rôznych dôvodov ochotné to nahlásiť.

„Nie je vylúčené, že táto trestná činnosť sa bude rozmáhať a preto zverejňujeme tento prípad a vyzývame občanov, aby boli obozretní a preverili si, komu poskytujú svoje osobné údaje alebo fotografie. V prípade akéhokoľvek podozrenia, že sú obeťou trestného činu, sa môžu s dôverou obrátiť na políciu,“

dodal Šurka.

Je to opäť jeden z dôkazov, že sociálne siete sú skvelým prostriedkom k rýchlej a efektívnej komunikácii, ale nemožno sa ne 100-percentne spoľahnúť. Vždy sa nájde niekto, kto môže zneužiť virtuálne priateľstvo s poskytnutými súkromnými údajmi či materiálmi.

Zdroj: KR PZ BB, Foto: Archív