V sobotu 19.mája je Noc múzeí a galérií

SPRÁVY
0 /

V sobotu 19.mája nás okrem Grilliady a Dňa rodiny čaká aj „Noc múzeí a galérií“. Tentoraz všetkých pozývajú „strašidielka“ a sľubujú nevšedné zážitky od rána až do noci.

Ide o celoslovenské podujatie, ktoré sa uskutoční vo viac ako 120 múzeách a galériách. Tie budú v sobotu 19.mája otvorené až do polnoci. Prezretím zaujímavých zbierok si pripomenieme význam týchto inštitúcií pri zachovávaní nášho kultúrneho dedičstva.

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pozýva návštevníkov najbližšiu májovú sobotu na podujatie pod názvom Noc múzeí a galérií, tentoraz na tému …ako čo funguje a ako sa čo robí…

Ak chcete zažiť nevšednú prehliadku expozície s originálnym kultúrnym programom a zaujímajú Vás odpovede na otázky ako: „Sú palčiaky iba rukavice?, Ktorá bylinka vám zaručí lásku milovaného?, Ako vznikala Reč pastierska?“, tak v sobotu 19. mája je expozícia v Thurzovom dome tým správnym miestom pre Vás.

Chceli by ste sa dozvedieť: „Čo má spoločné starosta so šamanom?, Či majú pazúriky naozaj iba zvieratá? a Odkiaľ je najstaršia modrotlač na Slovensku? To všetko, ale aj oveľa viac sa dozviete v Matejovom dome na Námestí Š. Moysesa.

V prírodovednej expozícii Stredoslovenského múzea vám prezradia, ktorý hmyz je na jedenie a ktorý prenáša iba choroby a či je naozaj banán z Afriky alebo kam odlietajú okrídlení pútnici za teplom. Odpovede aj na tieto otázky dostanete v Tihányiovskom kaštieli v Radvani.

Expozície Stredoslovenského múzea môžete počas tejto noci navštíviť v organizovaných vstupoch v čase od 18:00 hod. Posledný vstup na kostýmovanú prehliadku expozíciami bude o 23:00 hod. Vstupné do expozícií je počas Noci múzeí dobrovoľné. Svojou účasťou na tomto ročníku Noci múzeí a galérií zároveň vyjadríte solidaritu so zamestnancami všetkých kultúrnych inštitúcií na Slovensku.

Výstavné priestory Stredoslovenskej galérie budú prístupné pre verejnosť nasledovne:
Stála expozícia Dominika Skuteckého, Horná ul. 55 od 15:00 do 20:00 hod.
Pretórium, Nám. Štefana Moysesa 25 od 17.00 do 22.30 (posledná návšteva o 22:00)
Bethlenov dom, Dolná ul. 8 od 17.00 do 23.00 (posledná návšteva o 22:30)

Svoje brány otvorí v sobotu dokorán aj Múzeum SNP. Pre návštevníkov je pripravený voľný vstup do múzejných expozícií a premietanie filmov od 20:00 do 24:00 hod.

V banskobystrických múzeách a galériách môžete okrem nevšedných expozícií na vlastné oči vidieť, ako čo funguje a ako sa čo robí. Ak si cez deň užijete iné zábavky v meste pod Urpínom, nechajte si chvíľku aj pre Noc múzeí a galérií, oplatí sa to.

Zdroj: Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici