FOTO: V Banskej Bystrici to na Prvého mája žilo, veterány na Námestí SNP si pozrel aj novozvolený prezident SR

KULTÚRA
4 /

Prvý máj v našom meste bol v znamení zaujímavých podujatí pre všetkých Bystričanov. Pekné počasie, bohatý program a všade množstvo ľudí. Takýto pohľad na naše mesto pod Urpínom vždy poteší.

Dopoludnia pripravilo Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica Deň otvorených dverí na Národnom atletickom štadióne Štiavničky. Pre návštevníkov všetkých vekových kategórií pripravené množstvo sprievodných aktivít, rôznych atrakcií či ukážok.

Súčasťou pestrého programu pre malých i veľkých návštevníkov boli zvučné mená slovenského športu ako Petra Vlhová, Nasťa Kuzminová, Matej Tóth a ďalšie športové osobnosti. V areáli Dukly na Štiavničkách slávnostne otvorili moderný tréningovo diagnostický blok.

Zároveň odhalili stenu olympijských medailistov z tohto armádneho strediska počas jeho 57 – ročnej histórie.

Na Námestí SNP sa uskutočnil 35. ročník stretnutia generácií. Súčasťou podujatia bola aj výstava veteránov a Memoriál Mariána Polónyho. V rámci tejto akcie organizátori odovzdali  chorej Tamarke dar vo forme finančnej pomoci.

Na veteránov sa prišiel pozrieť aj novozvolený prezident SR Peter Pellegrini:

„Moja láska k autám má svoj pôvod už v detstve a v mojom úžasnom starom otcovi a otcovi, mimoriadne zručných ľuďoch, ktorí ma kadečomu priučili. Aj vďaka nim mám obrovskú úctu k práci ľudí, pri ktorej vznikajú krásne veci, čo nám navyše môžu dobre slúžiť. Dnešný zraz veteránov je krásnou ukážkou práve takejto remeselnej zručnosti.“

Primátor mesta Ján Nosko sa poďakoval za prípravu tohto tradičného prvomájového podujatia podujatia slovami:

„Ďakujem všetkým organizátorom, kolegom z mestského úradu a pomocníkom, ktorí kultúrno-spoločenské akcie zabezpečujú. Zároveň ďakujem hudobným hosťom, moderátorom, ako aj ľuďom, ktorí sa s láskou o nablýskané autá a ktoré dnes zaplnili námestie, starajú. V neposlednom rade patrí vďaka všetkým, ktorí prišli na toto jedinečné podujatie.“

Na najväčšom banskobystrickom sídlisku v Rudlovej – Sásovej pokračovali prvomájové oslavy popoludní obľúbeným podujatím Máj zelený, na ktorom si účastníci mohli zaspomínať na ľudové tradície spojené s májom a oslavou jari.

Na Starohorskej ulici – na lúke pri Pikarte účinkovali FSk Liptovské Sliače, DFS Sitnianska škola, MSS Chlopi z Telgártu, Jozef Mak, Fujaristi z pozdola Bystrici, moderoval Martin Kopor.

Autor: (tom), Foto: mesto BB a FB