V priemyselnom parku Šalková pracuje vyše 200 ľudí, pribudnú ďalší

SPRÁVY
3 /

Banskobystrický priemyselný park sa postupne zapĺňa. V súčasnosti v ňom našlo prácu vyše 200 ľudí, pozemky kupujú ďalšie spoločnosti.

Logistike  mestského priemyselného parku v Šalkovej veľmi pomohlo, že sa dá k nemu dostať priamo zo Severného obchvatu R1. Najväčším investorom je spoločnosť Burgmaier Precision Slovakia s.r.o.. Do prvej  etapy nemecký strojárenský výrobca investoval 3,5 milióna eur, pričom firma si už kúpila nový pozemok vedľa novej výrobnej haly s rozlohou 11,5 tisíc m2 a okrem toho má opciu na ďalšie dva priľahlé pozemky. Len v tejto spoločnosti pracuje vyše 100 ľudí.

IMG_6666

Závod nemeckej spoločnosti Burgmaier v mestskom priemyselnom parku.

Vedľa Burgmaiera postavili haly ďalší dvaja investori. Jedným z nich je  Med-Art zaoberajúci sa výrobou a  distribúciou liečiv, druhým AS Trading, ktorý pôsobí v oblasti debniacich prvkov a lešenárskych systémov pre stavebníkov.

Podľa predsedu predstavenstva MBB a.s. Ľubomíra Bobáka do 36-hektárového priemyselného parku postupne prichádzajú ďalší investori, ktorí si tu kupujú pripravené pozemky napojené na inžinierske siete:

„V súčasnosti rokujeme s ďalšími záujemcami. Po napojení na R1 sa stali pozemky v našom priemyselnom parku atraktívnejšie pre investorov, je to aj ich dobrá cena na aktuálnom  trhu.“

Belgický investor dokončuje halu, pozemky kupujú ďalší

Ďalšia hala vyrástla blízko Burgmaiera, ale o jej majiteľovi si povieme viac až po spustení výroby. Celkovo si pozemky zakúpilo už 8 investorov, ďalší by mali pribudnúť po ukončení obchodných rokovaní. Znamená to pre Banskú Bystricu reálnu šancu na vytvorenie nových pracovných miest, keď súčasná miera nezamestnanosti v našom okrese je 8,35 %.

IMG_6714

Hala belgického investora je tesne pred dokončením.

Predseda komisie MsZ pre financie, správu a hospodárenie s majetkom mesta
a podnikateľskú činnosť Igor Kašper pre náš portál uviedol:

„Myslím, že dobrá poloha s pripravenou infraštruktúrou nášho priemyselného parku v súčasnosti predstavuje dobrý potenciál pre príliv investorov. Viem o tom z vlastnej profesionálnej skúsenosti spolupráce s firmami napríklad v automobilovom priemysle. Pomáha aj dobrý marketing s informovanosťou investorov o tom, čo im vlastne ponúkam. Zlepšilo sa to, najmä po nástupe nového vedenia mesta, ktoré sa aktívne zapojila do tejto činnosti.“

Podľa Kašpera nejde o to len kritizovať, že priemyselný park ešte nie je celkom obsadený, ale treba priložiť ruku k dielu aj zo strany poslancov, ktorí môžu tiež vytvárať priaznivú klímu pre zvýšenie záujmu domácich i zahraničných investorov.

„Vidím, ako pracuje mladý tím okolo primátora Jána Noska aj s niektorými poslancami, ako sa komunikuje a využívajú sa kvalitné ponukové materiály. To všetko zdynamizovalo proces hľadania nových investorov do nášho mestského priemyselného parku a predpokladám, že pozitívne výsledky sa čoskoro dostavia,“

dodal Igor Kašper.

My sa do priemyselného parku čoskoro vrátime. Prinesieme vám reportáž z otvárania výrobnej haly pre ďalšieho zahraničného investora, ktorý si tu našiel svoje nové pôsobisko. Viac informácii o priemyselnom parku sa dozviete na www.industrialpark.sk.

Autor: (tom), Foto: redakčné