V Europe pribudne pred Vianocami nové parkovisko so 179 miestami

SPRÁVY
3 /

Bystrická Europa pripravuje pre svojich návštevníkov viacero noviniek. Ako sme avizovali, jednou z nich bude nové parkovisko v priestore výkopu pre ďalšie etapy výstavby, ktorá sa zo strany bývalého investora neuskutočnila.

Mnohí Bystričania si všimli stavebné stroje v jame, ako ju nazývajú návštevníci Europy. Na to, čo znamená čulý stavebný ruch pred horným vstupom do najväčšieho obchodno – spoločenského  komplexu v meste pod Urpínom, sme sa opýtali Centre managera Europa SC Tomáša Hollého, ktorý pre náš portál povedal:

„Vzhľadom k tomu, že súčasné parkovacie kapacity Europy často nestačia záujmu našich návštevníkov, sme sa rozhodli postaviť nové parkovisko s kapacitou 179 parkovacích miest hneď vedľa hlavného vstupu na hornom podlaží. Budú tu miesta aj pre invalidov, posunieme vstup na parkovisko tak, aby bol jeden pre všetkých.“

Pokiaľ to počasie dovolí, nové parkovisko by malo byť hotové začiatkom decembra a začne slúžiť návštevníkom Europy ešte pred vianočnými nákupmi. Bude tu platiť rovnaký režim parkovania, ako v celom komplexe, teda prvé tri hodiny zdarma. Okrem posunutého vstupu s rampami tu bude aj svetelná tabuľa informujúca o počte voľných parkovacích miest. Presunie sa bližšie aj platobný terminál.

Tomáš Hollý k samotnej výstavbe nového parkoviska dodáva:

„Keďže vjazd na stavenisko prechádza cez existujúce parkovisko, bude počas výstavby čiastočne obmedzená prevádzka existujúcich komunikácií a časti parkovacích miest. Obmedzenia však budú len dočasné, takže naši návštevníci nemusia mať obavy.“  

Rozšírenie parkovacích miest v areáli Europa Shopping Center víta aj predseda dopravnej komisie pri mestskom zastupiteľstve Marek Modranský:

„Je to dôležitá pomoc pre riešenie statickej dopravy v tejto časti mesta. Význam to má aj preto, že na parkovacie miesta pre obchodné centrum sa vybrali nevyužívané pozemky v samotnom areáli  a nemusia sa zaberať zelené či spevnené plochy na Huštáku, ktorý je dopravne značne exponovaný. Jednoducho povedané je lepšie parkovať v skalnej jame, ako na plochách v historickom jadre mesta, kde môžu byť trávniky a fontány pre ľudí.“

V súčasnosti má Europa SC  viac ako 500 parkovacích miest. Ich počet sa tak po dokončení výstavby nového parkoviska rozšíri zhruba o tretinu.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a ESC