V Banskej Bystrici máme Školu na dotyk

SPRÁVY
1 /

Digitálne technológie na školách prispievajú k novému tvorivému spôsobu vyučovania. V banskobystrickej ZŠ Trieda SNP uviedli  do praxe zaujímavý projekt „Škola na dotyk“.

Jedná sa o pilotný projekt neziskovej organizácie EDULAB v spolupráci so spoločnosťou Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o., nad ktorým prebral záštitu štátny tajomník ministerstva financií a digitálny líder SR Peter Pellegrini. Jeho cieľom je vytvoriť v desiatich vybraných školách unikátne moderné triedy využívajúce tablety a moderné interaktívne tabule vo výučbe žiakov.

Projekt zastrešuje digitálny líder SR Peter Pellegrini

Vítam tento projekt, pretože dáva šancu mladým ľuďom bez ohľadu na ich sociálnu situáciu aktívne pracovať s informačnými technológiami v škole a znižovať tak digitálnu priepasť. Veľmi ma teší, že medzi školami, ktoré môžu ako prvé uplatniť modernú IT-techniku priamo vo vyučovacom procese, je aj ZŠ Trieda SNP v Banskej Bystrici. Práve tu sme vlani v septembri  spúšťali kampaň Bezpečne do školy s OVCE.sk,  ktorá pripomína cestujúcim počas jazdy v MHD, ako bezpečne využívať internet a mobil,“

uviedol pre náš portál  Peter Pellegrini.

Podľa digitálneho lídra SR o význame technológií vo vzdelávacom procese svedčia aj prepočty Európskej komisie, podľa ktorej bude do roku 2020 viac ako 90% pracovných pozícií v EÚ vyžadovať počítačové zručnosti.

Výber 10 škôl zapojených do projektu „Škola na dotyk“ sa uskutočnil na základe kvality predložených projektov so splnením minimálnych technologických požiadaviek. Každá zo zúčastnených škôl následne získala v závislosti od počtu žiakov okolo 30 tabletov, interaktívnu tabuľu s dotykovým displejom a ďalšie technológie, ktoré budú ich žiaci až do konca aktuálneho školského roka denne využívať na vyučovaní a pri domácich úlohách.

Technológia Samsung v banskobystrickej ZŠ Trieda SNP

Podobné projekty realizujeme v 29 krajinách sveta. Slovensko je pre nás dôležitou krajinou, v ktorej je umiestnený jeden z našich najmodernejších závodov. Preto sme radi, že môžeme prostredníctvom tohto projektu sprístupniť dotykové technológie tunajším študentom a zvýšiť tak ich digitálne zručnosti, ktoré budú v budúcnosti veľmi potrebovať,“

vyhlásil Jin Hwan Kim, prezident spoločnosti Samsung Electronics Czech and Slovak, ktorá zabezpečila projekt technickým vybavením a zariadením učební novým nábytkom, čo predstavuje  modernú triedu 21. storočia.

Učiteľka Mgr. Iveta Majerová z banskobystrickej ZŠ  Trieda SNP o prvých skúsenostiach s projektom povedala:

„Žiaci na vyučovacích hodinách používajú namiesto zošitov, kníh, klasickej tabule a kriedy najmodernejšiu multimediálnu a dotykovú techniku – pracujú s tabletmi, ktoré sú prepojené na interaktívnu dotykovú obrazovku a notebook. Iba dotykom vyhľadávajú informácie na internete, pracujú s učivom v digitálnej podobe, hľadajú súvislosti, spájajú, priraďujú a učia sa.“

Jej kolega z učiteľského tímu Mgr. Róbert Borbély sa domnieva že tieto technológie majú v súčasnosti veľký didaktický potenciál a umožnia im zážitkovejšiu, kreatívnejšiu a názornejšiu výučbu. Žiakom dajú možnosť nadobudnúť najnovšie zručnosti v používaní špičkových technológií, ktoré budú môcť ďalej využiť pri ďalšom štúdiu a následne v práci.

Podľa riaditeľa neziskovej organizácie EDULAB Jána Machaja každý učiteľský tím bude vytvárať video blogy a didaktické materiály, ktoré sa budú dať zdieľať a poslúžia ako inšpirácia pre ostatných kolegov. Žiaci zasa pripravia projekty, ktoré vytvoria s tabletmi a ich prezentáciu zaznamenajú. V rámci kreatívnych dielní objavujú, že počítač sa nepoužíva iba na hry. Všetko bude dostupné širokej verejnosti na www.skolanadotyk.sk .

Zdroj: Bystricoviny.sk