Urpiner Premium 12° získal ďalšie významné ocenenie

SPRÁVY
2 /

Banskobystrický pivovar a.s. získal ďalšie medzinárodné ocenenie. Po minuloročnom úspechu na celosvetovej súťaži European Beer Star 2012 v Norimbergu to je najnovšie strieborná pečať pre svetlý ležiak Urpiner Premium 12° z českého Tábora.

urpiner premium 12V dňoch 6.-9.februára sa v Tábore konal 23.ročník ročník prestížnej degustačnej súťaže „Reprezentačné slávnosti piva a minerálnych vôd“. V súboji viac ako stovky pivovarov z celého sveta v kategórii „Svetlý ležiak“ uspel banskobystrický Urpiner Premium 12° na striebornej pozícii, za zlatým pivovarom Litovel a pred bronzovým pivovarom Heineken ČR Veľké Březno. Je to ďalšie významné ocenenie pre Basnkobystrický pivovar a zároveň skvelá reprezentácia mesta pod Urpínom v zahraničí.

Úspešní boli aj ďalší zástupcovia združenia nezávislých slovenských pivovarov Pivobrana. V kategórii „Extra silné pivo“ získal zlatú pečať trnavský pivovar Sessler za svoj Tmavý špeciál 21% a v rovnakej kategórií bol bronzový pivovar Kaltenecker so značkou Rožňavský Porter.

Na pivnom festivale sa hodnotila aj kvalita kvalitu minerálok. Tu bodovali Kúpele Brusno, keď ich obľúbená liečivá minerálka Brusnianka získala striebornú pečať. Kým v minulosti získala ocenenie skôr jemne sýtená, tento rok to bola sýtená.

Na tohoročný 23.ročník Reprezentačných slávností piva a minerálnych vôd v Tábore prihlásilo rekordných 624 vzoriek zo 14 krajín sveta. O pivné pečate v rôznych zaujímavých kategóriách bojovalo až 128 pivovarov z Čiech, Slovenska, ale aj z Japonska, Ruska, Arménska, Nemecka, Belgicka, Holandska, Poľska, Bieloruska, Kazachstanu, či Rakúska.

Súťažilo sa v 25 kategóriách. Pribudli kategórie extra silných pív a miešaných pív (radler). Porota zložená z nezávislých odborných degustátorov sa musela riadne obracať, kým ochutnala všetky vzorky. Nasucho však neobišli ani hostia a účastníci týchto tradičných českých pivných slávností, keďže mali k dispozícií pivo od 40 pivovarov z Česka, Belgicka, Nemecka, Holandska, Talianska a Slovenska.

Banskobystričanov môže tešiť, že náš pivovar sa tak úspešne presadzuje vo svete. Nie je to len na výstavách, ale aj v jednej z najlepších krčiem sveta, ktorou je podľa odborníkov pub Delirium Cafe v Bruseli. Tu si v konkurencii 2400 pív z celého sveta našla svoje miesto aj bystrická „dvanástka“ Premium Urpiner.

Majiteľ siete Delirium Village Joël Pecheur pre združenie Pivobrana povedal: „Urpiner sa do Delirum Cafe dostal z Nemecka. Má nezameniteľnú a bohatú chuť a podľa môjho názoru je oveľa lepší, než mnoho svetlých ležiakov typu Pilsner. Banskobystrický svetlý ležiak môže smelo konkurovať aj svetlému pivu zo známeho českého pivárskeho mesta.“

Jeden zo šéfov Banskobystrického pivovaru Ľubomír Vančo to komentoval slovami: „Je to úžasný pocit ocitnúť sa ako jediná slovenská značka medzi 2 400 pivami z celého sveta. Urpiner sa vyváža do piatich krajín a fakt, že sa do belgickej pivárne dostal cez nemeckého partnera, svedčí o jeho kvalitách a dobrom mene, ktoré nesporne má. Motivuje nás to rovnako, ako úspech v medzinárodnej súťaži. Sme radi, že Urpiner dokáže preraziť aj v konkurencii tisícok iných pív.“

My môžeme nezávislému Banskobystrickému pivovaru zablahoželať k ďalšiemu významnému medzinárodnému oceneniu a popriať mu, aby Urpiner ďalej chutil nielen Banskobystričanom, ale pivárom na celom svete.

Zdroj: Pivobrana