Tajomný nález v podkroví kaštieľa Radvanských

ZAUJÍMAVOSŤ
4 /

Tím Bystricovín, ktorý pre vás pripravuje zaujímavé pohľady na známe či menej známe banskobystrické historické pamiatky v rubrike „Spoznávame naše mesto“, zažil tento týždeň jedno veľké prekvapenie.
Kaštieľ Radvanských je už dlhší čas srdcovou záležitosťou našej redakcie a špeciálne fotografky Mirky. Ako ste si určite všimli, už v minulosti sme vám priniesli rozsiahlu reportáž z jeho útrob. Keďže článok, fotky aj video získali veľký ohlas, rozhodli sme sa, že kaštieľ Radvanských navštívime opätovne, aby sme vám mohli priblížiť jeho ďalšie zákutia. Ani vo sne by nám však nenapadlo, čo nás tam bude tentoraz čakať. Pri fotografovaní sa čírou náhodou v podkroví objavilo prachom zapadnuté a rokmi zabudnuté tajomstvo.

Tajomné podkrovie

Keďže pri poslednej návšteve sme sa neodhodlali vstúpiť do temných častí kaštieľa, tento krát sme vyzbrojení baterkami rozhodne vošli na tmavé schodisko vedúce do podkrovia. Hneď na prvý pohľad nás upútala kovová konštrukcia s dvomi dierami, ktorá kedysi slúžila ako umývadlo.
Okrem nej sa tu však nenachádzalo vôbec nič. Keď sme sa lepšie porozhliadli uchvátila nás kamenná klenba Zelenej siene, ktorú sme videli zvrchu. Naša fotografka Mirka obávajúca sa mierne spráchnivených dosiek hľadala zaujímavé zábery, keď sa pred odchodom zrazu rozhodla, že ešte využije oválny otvor v zadnej časti podkrovia, ako priehľad na kaštieľ.

IMG_5150

Vďaka tomuto záberu sa podaril našej fotografke zaujímavý nález…

„Veľmi rada fotím takéto historické pamiatky, ktoré potom približujeme našim čitateľom, aby spoznávali spolu s nami bohatú dávnu minulosť nášho mesta. Do priestorov kaštieľa Radvanských sme sa dostali vďaka rektorovi Akadémie umení Matúšovi Oľhovi. Ten nám ako štatutár nájomníka ochotne povolil fotografovanie v tejto národnej kultúrnej pamiatke, opakovane s cieľom zdokumentovať to, čo je oku Bystričanov neznáme a normálne neprístupné. Osobne som mu za to veľmi vďačná, pretože kaštieľ Radvanských mi naozaj prirástol k srdcu. Pri poslednom fotografovaní podkrovia som takmer stúpila na drevený rám, ktorý len tak ležal pohodený na špinavej zemi,“

hovorí Mirka Chabadová.

Zvedavosť a záľuba v objavovaní nepoznaného doviedli Mirku k tomu, že zanedbaný predmet zdvihla. Keď ho prevrátila, neverila vlastným očiam:

„Neveriacky sme pozerali na muža, ktorý na nás hľadel zo zaprášeného a špinavého obrazu.
Ihneď sme obraz jemne oprášili a zobrali na denné svetlo. V pravom dolnom rohu bol slabučko viditeľný podpis autora a rok 1935. Na 80-ročnom obraze bol namaľovaný charizmatický muž so šedivými vlasmi, výrazným dlhším nosom a upravenými fúzikmi. Oblečený v bielej košeli, červenej kravate, veste a saku pózoval pre maliara, ktorý je pre nás zatiaľ bohužiaľ neznámy.“

IMG_5175_m

Tajomný obraz…

Bolo to vzrušujúce, ale zároveň prichádzali prvé otázky. Je to naozaj obraz starý 80 rokov alebo nejaká účelová kópia, ktorú tu niekto pohodil? Ako je možné, že po toľkom čase, keď tadiaľto muselo prejsť množstvo ľudí, v týchto miestach sa nie tak dávno dokonca natáčal hororový film, si to nikto nevšimol? Kto je ten neznámy muž aristokratického výzoru na plátne?

Ako pokračovať ďalej?

Po úvodnej eufórii prišla na rad ďalšia praktická otázka – čo ďalej?

„V takejto situácii napadne človeka všeličo. Naozaj to nebolo jednoduché. Človek vskutku nevie, čo robiť a koho kontaktovať v prípade takéhoto nálezu, nestáva sa to predsa každý deň. Keďže sme vedeli, že majiteľom kaštieľa je mesto Banská Bystrica, rozhodli sme sa po dlhšej úvahe zájsť s nájdeným obrazom priamo za primátorom Jánom Noskom a odovzdať mu ho osobne. Zavolali sme k tomu aj historika Stredoslovenského múzea a poslanca MsZ Vladimíra Sklenku, s ktorým odborne spolupracujeme pri uvádzaní textov k jednotlivým pamiatkam a ich dokumentačnej fotogalérii. Zároveň sme nález oznámili aj rektorovi AU,“

dodáva Mirka Chabadová.

Podľa predbežnej obhliadky obrazu, ktorú vykonal historik Vladimír Sklenka, to vyzerá na obraz z doby okolo roku 1935 a teoreticky by mohlo ísť o niekoho z posledných členov rodu Radvanských, ktorí tu žili až do roku 1945, teda do konca druhej svetovej vojny. Táto domnienka sa však musí najprv odborne preskúmať. Pomôcť s určením autora obrazu by mohli špecialisti z Akadémie umení v spolupráci s Pamiatkovým úradom.
Na mestskom úrade sa z odovzdaného nálezu úprimne potešil aj primátor Ján Nosko. Nasledovať by malo odborné preskúmanie obrazu a pokiaľ sa jedná o originál, potom aj reštaurátorské práce na jeho obnove. Pravdupovediac odniekadiaľ zazneli aj pochybovačné hlasy, ako sme k obrazu došli, kto nás pustil do kaštieľa, prečo sme to vopred neohlásili a obraz odniesli. Ibaže komu a ako?
Mirka vysvetľuje:

„Myslím, že sme splnili túto neľahkú úlohu naozaj zodpovedne. Obraz sme odovzdali majiteľovi a ohlásili ho všetkým, ktorí o jeho existencii mali vedieť. Osobne ma vskutku nesmierne teší, že sme objavili niečo takéto. Dúfam, že čoskoro vypátrame pôvod aj identitu neznámeho muža z obrazu. Ak sa potvrdí jeho originalita, dúfam, že mesto sa o obraz dobre postará a ja sa budem môcť spolu s ďalšími Banskobystričanmi naň čoskoro prísť pozrieť do múzea. „

IMG_5461_m

Mirka so svojim nálezom v kaštieli Radvanských

Vy si môžete zatiaľ tento nález aj s miestom činu pozrieť na fotografiách. My budeme pozorne sledovať ďalší osud tajomného obrazu z podkrovia kaštieľa Radvanských a samozrejme vám radi prinesieme správu o tom, čo to vlastne ležalo toľko rokov v prachu bez povšimnutia.
Samotný kaštieľ v strede sídliska Radvaň, ktorý sa onedlho začne rekonštruovať, dýcha aj po rokoch zvláštnou atmosférou a vo vzduchu priam cítiť jeho silné genium loci. Koľko tajomstiev sa v ňom ešte skrýva?

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová