FOTO: Posledné zábery bývalého kina Urpín, uvoľní priestor pre parkovací dom

SPRÁVY
0 /

Pokrok a rozvoj mesta sa zastaviť nedá. Presviedčajú sa o tom Bystričania, ktorí v posledných dňoch chodia po Cikkerovej ulici okolo bývalého kina Urpín. Nám sa podarilo zachytiť posledné zábery starej konštrukcie, ktorá sa búra, aby na tomto mieste vo vnútrobloku vyrástol moderný parkovací dom.

Viac ako 50-ročná stavba doslúžila

Kino Urpín otvorili 29. augusta 1962. Išlo o komplex. kina s hotelom Urpín  podľa projektu architektov Ladislava Kmeťa a Ladislava Strieža. Malo kapacitu 500 miest a v tých časoch išlo o celkom zaujímavý kultúrny stánok, ktorý sa okrem premietania filmov využíval na rôzne podujatia

Po roku 1989 a najmä rozvojom digitálnej technológie postupne upadala éra klasických kín, ktoré vo veľkých mestách nahradili moderné multikiná. V Banskej Bystrici tento osud okrem kina Urpín postihol aj kino Hviezda. Otvorením komplexu Europa SC v roku 2007, kde je umiestnené multikino Cinemax BB, bol osud menších kín v meste spečatený, Udržal sa iba Filmový klub, ktorý funguje v priestoroch múzea SNP.

Dôsledkom zrušenia prevádzky začala budova kina Urpín chátrať. Kým susedné objekty sa novým  majiteľom podarilo zrekonštruovať na Hotel Urpín City Residence Banská Bystrica  a Hotel Arcade, budova kina dlho šťastie nemala.

IMG_8930

Moderný parkovací dom

V súčastnosti dochádza k uskutočneniu investičného zámeru s výstavbou parkovacieho domu, ktorý realizuje majiteľ nehnuteľnosti, banskobystrický podnikateľ Peter Finďo. Jeho spoločnosť získala búracie povolenie, na základe ktorého sa v apríli začal búrať objekt bývalého kina Urpín. Zároveň sa na Cikkerovej ulici aj kvôli stavbe  zmenili parkovacie pomery, keď miesto šikmého státia sa parkuje pozdĺžne, čím síce ubudlo parkovacích miest, ale ulica je priestrannejšia.

Nám sa tento týždeň podarilo na mieste činu zachytiť posledné zvyšky konštrukcie bývalého kina Urpín, ktoré pomocou stavebných mechanizmov odchádzajú nenávratne do minulosti. Pre pamätníkov smutný pohľad, ale pre súčasníka pozitívna správa, že konečne sa v tomto priestore postaví niuečoi moderné a užitočné pre ľudí, čo bude v centre mesta aj dobre vyzerať.

„Vznikne tu nový parkovací dom, ktorý bude mať menšiu výšku i pôdorys, ako bývalé kino Urpín. V objekte budú parkovať autá, ktoré dnes stoja vo vnútrobloku a komplikujú dopravu na Cikkerovej ulici. Investor momentálne rieši zmeny a doplnky územného plánu Centrálnej mestskej zóny blok č.IX.,

uviedol pre náš portál hlavný architekt mesta  Ľubomír Keleman.

Po schválení zonálneho plánu bude pokračovať správne konanie na Stavebnom úrade. Najbližšie vám prinesieme  vizualizácie nového parkovacieho domu vo vnútrobloku na Cikkerovej ulici aj s popisom celej stavby.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová