Poslanci kvôli geriatrii vysielajú primátora za šéfom VšZP

SPRÁVY
3 /

Rozhorčenie v MsZ vyvolal aj návrh najväčšej štátnej poisťovne VšZP pod kuratelou ministerstva zdravotníctva na zrušenie geriatrického oddelenia v Rooseveltke, vrátane zrušenia lôžok na očnom a psychiatrickom oddelení.

rooseveltka2Jediná koncová fakultná nemocnica v kraji so sídlom v Banskej Bystrici má prísť spolu s geriatriou o takmer 100 lôžok pre pacientov napriek tomu, že sa jedná o najvyťaženejšie oddelenia. Poslanci bez ohľadu na politické tričká tvrdo kritizovali toto nezmyselné rozhodnutie, ktoré nesmierne poškodí starých a chorých Banskobystričanov.

Súčasných 45 lôžok na bystrickej geriatrii má podľa VšZP nahradiť interné oddelenie v Rooseveltke, geriatria vo Zvolene alebo doliečovacie centrum v Detve. To považujú mestskí poslanci za niečo nepredstaviteľné a dôrazne sa proti tomu ohradili.

Zo strany opozičných poslancov zazneli slová o ďalšej diskriminácii občanov mesta pod Urpínom zo strany ministerstva zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Padlo aj verejné podozrenie z toho, že by mohlo ísť o nekalý biznis. Poslanec Jakub Gajdošík (Smer-SD, SNS) to povedal otvorene: „Zrušenie geriatrie je tlak na to, aby sme uvoľnili priestor pre súkromné spoločnosti.“ Je všeobecne známe, že minimálne jedna z veľkých finančných skupín na Slovensku investuje do zdravotníctva, z ktorého si vyberá lukratívnejšie služby.

Môže sa vraj celkom ľahko stať, že po presťahovaní daňového riaditeľstva do Bratislavy si od ministerstva financií kúpi zrekonštruovanú budovu na Fončorde nemenovaná finančná skupina napojená aj na niektorých vládnych politikov a zriadi tu exkluzívny penzión s geriatriou pre starých ľudí, ktorí nebudú mať hlboko do vrecka.

vystupenie-mudr-vnencakovej_malePred poslancami vystúpila lekárka geriatrie z Rooseveltky a predsedníčka odborov MUDr. Eva Vnenčáková. Podľa nej nie je správne ani logické, aby sa rušila geriatria v krajskom 80-tisícovom meste, ale v okolitých okresných mestách majú zostať zachované geriatrické oddelenia i doliečovacie centrá. Pritom v Rooseveltke pracujú lekári a sestričky s najvyššou odbornou kvalifikáciou, geriatrickí pacienti majú k dispozícii špičkové terapeutické zariadenia.

„Denne hospitalizujeme maximálny počet pacientov na 45 lôžkach. Neviem si predstaviť, keď po ich zrušení a pri plnom obložení interného oddelenia budú sanitky zvážať starých chorých ľudí nad 65 rokov do Zvolena, Brezna či Detvy. Navyše ide zväčša o domácich Bystričanov, ktorí stratia možnosť kvalitnej zdravotnej starostlivosti vo vlastnej mestskej nemocnici“, uviedla MUDr. Vnenčáková. Vyzvala primátora a poslancov, aby sa v mene občanov mesta obrátili na vedenie VśZP so žiadosťou o prehodnotenie zámeru zrušiť geriatriu v Rooseveltovej nemocnici nezazmluvnením existujúcich lôžok.

Všetci prítomní poslanci prijali uznesenie, ktorým odporučili primátorovi mesta Petrovi Gogolovi, aby vyvolal rokovanie s predsedom predstavenstva VšZP, a.s. Marianom Faktorom za účelom zachovania geriatrického oddelenia vo FNsP F.D. Roosevelta. Návrh predložil poslanec Pavol Katreniak (BBA). Rušenie geriatrie a lôžok v banskobystrickej fakultnej nemocnici by malo platiť od 1.júla. Dotknutí lekári sa to dozvedeli iba pred pár dňami z médií po úniku informácií a následnom zverejnení zoznamu nemocníc z VšZP.

Zhodou okolností v čase, keď sa poslanci zaoberali likvidačnými krokmi vládnych ministerstiev voči Banskej Bystrici, bol v našom meste na pracovnej návšteve v Stredoslovenskom ústave srdcovo-cievnych chorôb minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Škoda, že si nenašiel cestu aj na práve zasadajúce mestské zastupiteľstvo, kde si mohol vypočuť aj to, čo si myslia o rušení geriatrie a vyťažených lôžok v Rooseveltke volení zástupcovia Banskobystričanov.

[poll id=“58″]

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman)