30. apríla sa v Banskej Bystrici otvorí 2. ročník Barborskej cesty

SPRÁVY
0 /

Občianske združenie Banský región – Terra Montanae, mesto Banská Bystrica a Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko pripravili na začiatok 2. ročníka Barborskej cesty 30. apríla zaujímavý program.

Chystá sa začiatok letnej turistickej sezóny v Banskej Bystrici. Druhý  ročník Barborskej cesty a cyklotrasu mal prísť 30. apríla o 10:00 hod. pri Barbakane na Námestí Štefana Moyzesa otvoriť náš skvelý cyklista Peter Sagan. Podľa aktuálnych informácii sa však ospravedlnil a na podujatí bude všetkým prítomným prečítaný aspoň jeho pozdrav.

Po úvodných príhovoroch hostí sa účastníci otvorenia nového ročníka Barborskej cesty presunú pešo alebo na bicykloch do baníckej obce Špania Dolina, kde bude pre nich pripravené občerstvenie so zábavou.

Barborská cesta je pomenovaná podľa svätej Barbory – patrónky baníkov. V tejto oblasti ľudia po stáročia nachádzali zlato, striebro, meď a iné kovy. Na trase sa nachádzajú nádherné mestá ako Banská Bystrica, Kremnica, Banská Štiavnica, Zvolen,  ale tiež atraktívne banícke obce Špania Dolina a Staré Hory, obec Hronsek s dreveným artikulárnym kostolom, kúpeľná obec Sklené Teplice, či turistické strediská Skalka a Krahule.

Názov Barborská cesta sa viaže k menu Sv. Barbory – patrónky baníkov. Oblasť spájajúca mestá Banská Bystrica – Kremnica – Banská Štiavnica, cez ktorú prechádza Barborská cesta, bola v minulosti centrom baníctva celoeurópskeho významu. Vďaka tomu sa v tomto regióne zachovalo množstvo technických diel súvisiacich s baníctvom.

Predstavuje  putovanie po  190 kilometroch atraktívnej stredoslovenskej krajiny  s množstvom banských pamiatok a  bohatou históriou. Baníctvo ovplyvnilo aj kultúru a spôsob života a zanechalo nám tu obrovské bohatstvo technických, religióznych a kultúrnych pamiatok a zvykov. Počas putovania prechádzate krajinou formovanou človekom bez toho, aby si na prvý pohľad spoznal tento ľudský zásah.

Ľudsky nedotknutá krajina sa prelína s krajinou pretvorenou človekom. Nezostáva nám nič iné, len si opäť popriať šťastnú cestu. Zdar Boh! Viac na www.terramontanae.sk.

Zdroj: Terra Montae, Foto: ilust.