Odvolaný riaditeľ Rooseveltky si nie je vedomý pochybení

SPRÁVY
3 /

Nová ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská po svojom nástupe odvolala 17 riaditeľov štátnych nemocníc a zdravotníckych organizácií. Dôvodom sú pochybenia, ktoré ministerstvo zatiaľ nezverejnilo.

„Ministerka chcela posty obsadiť odborníkmi s praxou. Zároveň sú isté podozrenia o pochybeniach, ktoré však budeme konkretizovať až po dokončení vnútornej kontroly,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Odvolaný riaditeľ banskobystrickej Rooseveltky MUDr. Michal Bucek o svojich pochybeniach pochybuje: „Nie som si vedomý žiadnych pochybení. Ale víťaz berie všetko, post riaditeľa je politická funkcia, takže je to prirodzené. V mojom prípade neobstojí ani argument o potrebe odborníka s praxou, keďže tejto nemocnici som šéfoval už druhý krát. Svojmu nástupcovi Vladimírovi Balážovi som odovzdal nemocnicu s čistým stolom.“

Nechceme vstupovať do rozhodovania pani ministerky ani do svedomia odvolaného riaditeľa Buceka, ale faktom je, že na jeho odchod z funkcie riaditeľa banskobystrickej fakultnej nemocnice čakalo mnoho tunajších lekárov a sestričiek.

Situáciu v Rooseveltke sme pozorne sledovali najmä od júna 2011, kedy prvý raz zahrmelo nad Banskou Bystricou. Začalo to nezmyselným rušením celej geriatrie napriek protestom poslancov mestského zastupiteľstva a geriatrov z celého Slovenska. Pokračovalo redukciou očného a psychiatrického oddelenia, čo vyústilo do odchodu skvelého psychiatra MUDr. Ludvíka Nábělka z nemocnice.

S menším odstupom času nútene odišla z očnej kliniky aj ďalšia ikona Rooseveltky profesor  Milan Izák. Po čudnom konkurze na prednostu kliniky, ktorého sa vo výberovej komisii tesne pred marcovými parlamentnými voľbami osobne zúčastnil aj riaditeľ Bucek, musela napriek protestom Slovenskej oftalmologickej spoločnosti a Akademického senátu Slovenskej zdravotníckej univerzity uvoľniť miesto šéfky kliniky aj Izákova žiačka MUDr. Mária Molnárová.

Mohli by sme pokračovať arogantným  chovaním celého vedenia Rooseveltky, vrátane Bucekovho námestníka MUDr. Juraja Šváča, voči banskobystrickým lekárom pred vlaňajším štrajkom  v nemocnici.  Dnes je to už len minulosť, hoci jazvy zostali…

Nového riaditeľa Rooseveltky, známeho urológa  a chirurga MUDr. Vladimíra Baláža, ktorý je aj poslancom NR SR za Smer-SD, vrátane jeho námestníka MUDr. Jána Šulaja, čaká neľahká práca. Okrem riešenia  napätej finančnej situácie banskobystrickej fakultnej  nemocnice budú musieť naprávať nielen narušenú organizačnú štruktúru nemocnice, ale aj medziľudské vzťahy s lekármi a sestričkami, ktoré sa za ich predchodcov poriadne naštrbili.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman)