Od pondelka sa do štrajku učiteľov zapojí 15 bystrických škôl

SPRÁVY
28 /

Po štvrtkovom stretnutí ministra školstva Juraja Draxlera s predstaviteľmi Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) je jasné, že v pondelok 25. januára začne na niektorých školách neobmedzený ostrý štrajk. Podľa webovej stránky organizátorov štrajku sa doň zapojí zatiaľ 15 škôl v Banskej Bystrici..

ISU od 25. januára organizuje neobmedzený štrajk učiteľov

V rámci začatia štrajku plánuje ISU zhromaždiť učiteľov v pondelok na bratislavskom Námestí SNP, odkiaľ by sa mali presunúť pred slovenský parlament. Samotní predstavitelia  z tejto iniciatívy pripúšťajú, že na neobmedzený štrajk doplatia hlavne rodičia menších žiakov, ktorí im nedokážu počas zrušeného vyučovania zabezpečiť adekvátnu opateru v iných zariadeniach či u príbuzných a musia si brať voľno v práci.

Minister školstva Juraj Draxler po stretnutí s iniciátormi štrajku povedal novinárom, že nevie pracovať s požiadavkami ultimatívneho charakteru, keď sa pár týždňov pred voľbami už nenaštartuje legislatívny proces v NRS SR ani zmena schváleného rozpočtu na tento rok. Ministerstvo však podľa neho môže do volieb pripraviť technické návrhy riešení problémov, ktoré trápia učiteľov.

„Sme pripravení riešiť kontinuálne vzdelávanie. Tam sme našli zhodu na základných obrysoch, čo treba meniť. Do volieb tiež vieme pripraviť konkrétny materiál o tom, ako má vyzerať financovanie škôl či kariérny rast učiteľa,“

vysvetlil  Draxler.

Štrajk učiteľov od pondelka 25. januára nepodporuje Odborový zväz pracovníkov a vedy na Slovensku. Ten uzatvoril s vládou a sociálnymi partnermi koncom októbra 2015 Kolektívnu zmluvu vyššieho stupňami s navýšením platov všetkých pracovníkov v školstve o 4 percentá. V praxi to znamená, že každý učiteľ štrajkuje teraz ako individuálne bez nároku na mzdu.

„Škôl na Slovensku je viac ako 5.900, počet učiteľov takmer 89.000. Cez kolektívne vyjednávania boli za posledné 4 roky navýšené výdavky na platy učiteľov v hodnote takmer pol miliardy eur,“

uviedla hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová v reakcii na požiadavky ISU.

V Banskej Bystrica sa chystá štrajkovať zatiaľ 15 škôl

Školy s učiteľmi zapájajúce sa do štrajku sa môžu registrovať na stránke ISU. Do štvrtkového večera tak urobilo vyše 600 škôl a viac ako 10.500 učiteľov. Riaditelia škôl, ktoré budú od pondelka kvôli štrajku zavreté, informujú o tejto skutočnosti žiakov a ich rodičov na školských webových stránkach.

Napríklad na  webe Súkromnej ZŠ Narnia na Okružnej visí takýto oznam:

„Na základe rozhodnutia učiteľov našej školy vstúpiť do celoslovensky organizovaného štrajku v počte 25 z 26 pedagógov Vám oznamujeme, že v pondelok, 25.1.2016 bude ZŠ Narnia pravdepodobne z dôvodu neschopnosti prevádzky zatvorená. V prípade, že sa štrajk na celonárodnej úrovni začne a v pondelok sa nezastaví, škola bude zatvorená aj v utorok, 26.1.2016. V ďalšie dni predpokladáme, že škola bude prebiehať v núdzovom režime. Od pondelka Vám pošleme mailom a zároveň zverejníme na tejto stránke aktuálne informácie vždy o nasledujúcom dni.“

Na webe mestskej ZŠ Ďumbierska sa uvádza:

„Keďže  sa do neobmedzeného štrajku rozhodla na našej škole zapojiť väčšina pedagogických zamestnancov, vrátane vychovávateliek ŠKD, nie je možné zabezpečiť riadny chod školy. Vzhľadom na túto skutočnosť bude aj naša škola od 25. 1. 2016 zatvorená. V prevádzke nebude ani školský klub detí. Polročná klasifikácia už bude v tomto termíne ukončená. Výpisy známok za 1. polrok dostanú žiaci po ukončení štrajku alebo si ich môžete prevziať osobne dňa 29. 1. 2016 na sekretariáte školy.“

Rodičia žiakov si môžu na štrajkujúcich školách vyzdvihnúť potvrdenie o zatvorení školy pre svojho zamestnávateľa.  Niektoré školy, kde vstúpi do  štrajku menej učiteľov, budú mať upravený režim. K tomu pribudnú v pondelok 1.februára polročné prázdniny.

Predbežný zoznam bystrických škôl zapojených do štrajku

  1. ZŠ Ďumbierska
  2. ZŠ Radvanská
  3. ZŠ Spojová
  4. ZŠ SSV Skuteckého
  5. ZŠ Trieda SNP
  6. Súkromná ZŠ u Filipa
  7. Súkromná ZŠ Narnia
  8. Evanjelické Gymnázium
  9. Gymnázium J.G.Tajovského
  10. Gymnázium A. Sládkoviča
  11. Katolícke Gymnázium Š Moysesa
  12. SPŠ J. Murgaša
  13. Spojená SOŠ Kremnička
  14. SOŠ hotelových služieb a obchodu
  15. Súkromná MŠ Tajovského

Autor: (tom), Foto: ilust.