Novinka z Banskej Bystrice: Farmárske stravné lístky

ZAUJÍMAVOSŤ
2 /

Gastrolístky od zamestnávateľov v súčasnosti poberá asi 750.000 zamestnancov. V Banskej Bystrici vymysleli novinku, ktorou sú farmárske stravné lístky.

Farmárske stravné lístky podporujú slovenských výrobcov potravín

Autormi tohto nápadu sú manželia  Leitnerovci z Banskej Bystrice, ktorých firma Poctiví farmári s.r.o. sídli v pasáži Beniczkého domu na Námestí SNP 16. Princíp spočíva v tom, že za špeciálne farmárske stravné lístky môžu môžete vo svojom okolí  nakúpiť potraviny priamo u farmárov, vo vybraných obchodoch alebo reštauráciách zapojených do tejto siete a označených logom.

„K farmárskej téme sme sa dostali pred tromi rokmi pri hľadaní zdravej stravy pre deti v našej materskej škole bez chémie. Tá myšlienka nás doviedla k slovenským farmárom. Riešili sme legislatívu, pre farmárov sme robili školenia a vzdelávanie, až sme prišli k tomuto nástroju, ako im pomôcť. Skúsili sme, či to má zmysel a prejavia o to záujem zamestnávatelia a reštaurácie, čo sa podarilo,“

hovorí Janka Leintnerová.

Pri rokovaniach s reštauráciami im dávajú podmienku zmluvného odberu časti produktov od farmárov. Práve teraz dávajú Leintnerovci dohromady kompletnú ponuku produktov od slovenských farmárov, ktorých je už okolo 500 a pripravili pre nich etický kódex, ako dodávať na trh len svoje produkty a nenahrádzať ich kvôli biznisu inými, keď vlastné v danej chvíli nemajú.  

Erik Leitner o farmárskej novinke hovorí:

„Ľudia sa takto  dostanú k tým najlepším lokálnym potravinám a navyše podporia malých poľnohospodárov. Sme presvedčení o tom, že aj slovenskí konzumenti a spotrebitelia si zaslúžia, aby mali kvalitu, ktorú im slovenskí farmári ponúkajú.“

Nejde o klasické gastrolístky

Klasické stravenky, ako ich poznáme, umožňujú ich držiteľovi nakupovať potraviny v ktorejkoľvek predajni potravín či reštaurácii. Farmársky stravný lístok je možné použiť len v sieti slovenských obchodných prevádzok a stravovacích zariadeniach, slovenských reštauráciách a hoteloch, ktoré odoberajú farmárske produkty a výrobky od slovenských farmárov a takýmto spôsobom ich podporujú. Cieľom nie je konkurovať firmám obchodujúcim s gastrolístkami.

Celospoločenský význam farmárskych stravných lístkov spočíva v podpore potravinovej sebestačnosti Slovenska a nášho poľnohospodárstva, v podpore slovenských farmárskych produktov od poctivých farmárov z rodinných fariem, podporuje aj mladých a začínajúcich farmárov. To v konečnom dôsledku prináša rast zamestnanosti s ďalšími pozitívnymi vplyvmi na  ekonomiku našej krajiny.

Stráži sa aj kvalita potravín

Farmárske stravné lístky začali fungovať v Banskej Bystrici a postupne sa rozširujú aj do ďalších regiónov Slovenska. V obchode nájdu zákazníci logo farmárskych lístkov na samotnom produkte, Sú ním označené aj reštaurácie, ktoré nakupujú potraviny priamo od miestnych farmárov. Leitnerovci zároveň strážia vysokú kvalitu surovín a maržu koncového predajcu, ktorý sa musí s farmármi ako prvovýrobcami  spravodlivo rozdeliť.

„Snažíme sa toto platidlo rozšíriť do ostatných slovenských miest. Nechceme, aby tieto stravenky akceptovali veľké zahraničné reťazce, lebo to by nebolo v súlade s hlavnou myšlienkou projektu, ktorý si kladie za cieľ propagovať originálne slovenské potraviny a pomôcť farmárom zabezpečiť ich odbyt na trhu,“

dodáva Erik Leitner.

Navyše medzi obchodmi, reštauráciami a farmármi funguje spätná väzba o tom, čo ľuďom chutí a čo by bolo naopak potrebné zlepšiť. Čim väčšie obraty dosiahnu farmári pri umiestňovaní svojich produktov na trhu, tak z nadhodnoty budú môcť spätne investovať do svojich fariem.  Medzi malou farmou a malou firmou je tak rozdiel iba v jednom písmenku…

Farmárskymi stravnými lístkami sa dá platiť aj na farmárskych trhoch priamo u poľnohospodárov, v Banskej Bystrici už aj vo vyše 20 reštauráciách. Farmárske stravné lístky, ktoré si začínajú objednávať prví zamestnávatelia,  sú podľa zákona v hodnotách, ako klasické gastrolístky (od 3,15 €). Zamestnávateľ alebo živnostník ich môže poskytovať ako benefit pre zamestnancov alebo v rámci povinného príspevku na stravu. Viac informácií získate na www.poctivifarmari.sk.

 

 

 

Autor: (tom), Foto: ilustračné+Mirka Chabadová