Naozaj ružového Partizána očistí sama príroda a je to atrakcia mesta?

SPRÁVY
9 /

Kdesi na jednom  z banskobystrických portálov sa objavila zmienka o tom, že sochu Partizána natretú neznámymi páchateľmi na ružovo pomaly čistí sama príroda a okoloidúcim slúži ako atrakcia. Nuž proti gustu žiaden dišputát, ale je v skutočnosti je  to trochu inak  .

Po znehodnotení diela akademického sochára Karola Dúbravského z roku 1964 nachádzajúceho sa neďaleko malej železničnej stanice pod Urpínom, ktoré 15.januára niekto oblial ružovou fasádnou farbou, vedúca oddelenia kultúry na banskobystrickom MsÚ Jana Pelikánová uviedla:  „Na základe vizuálnej obhliadky reštaurátor skonštatoval, že poškodenie kamennej hmoty pieskovca a travertínu vplyvom súčasného počasia nepostupuje hlbšie a je stabilizované. Aj z dôvodu šetrenia verejných financií socha nebude prekrytá na obdobie do odstránenia náteru a ošetrenia. To by malo nastať v jarných mesiacoch.“

Podľa predbežného odhadu odstránenie ružovej farby z pieskovca sochy, ktorý je na povrchu trvalo poškodený, bude pri vyššej vonkajšej teplote s použitím tlakovej pary stáť mestskú pokladnicu okolo 5.000 eur. V tomto prípade k žiadnemu čisteniu sochy vplyvom počasia nedochádza, pretože farba prenikla pod povrch inak poréznej horniny, ktorá má na vzduchu (podobne ako travertín) dýchať.

Pieskovec je názov horniny sedimentárneho pôvodu, ktorá vznikla spevnením pieskov. V jej zložení prevláda kremeň, často sa vyskytujú aj živce, kalcit, sľudy, v mladších pieskovcoch aj opál a chalcedón. Na praktické použitie pieskovcov vplýva najmä charakter tmelu. Najodolnejšie sú pieskovce s kremitým tmelom, ktoré sa často používajú stavebníctve. K vlastnostiam pieskovca patrí relatívne vysoká porozita a priepustnosť.

Ak fasádna farba, ktorou, ktosi nerovnomerne oblial sochu, časom vybledla a na niektorých častiach vplyvom snehu je jej menej, jedná sa iba o nepodstatný úbytok z povrchu pieskovca, čo vonkoncom nerieši situáciu a poškodenie umeleckého diela. To je názor profesionálnych reštaurátorov a nie lacné šírenie falošných ilúzií o tom, že s čistením sochy si poradí sama príroda. Inými slovami je to hlúposť.

Rovnako lacné a navyše aj nedôstojné je považovať ružovou farbou poškodenú sochu Partizána za atrakciu mesta, ktoré bolo srdcom SNP. Je to skôr hanba Banskej Bystrice. Pokiaľ však niekto nemá úctu k vlastnej histórii a kultúrnym pamiatkam, môže to považovať za niečo vtipné a kľudne sa pri ružovej soche aj fotiť, to závisí aj od miery IQ človeka.

Napokon takých historických miest so zničenými pamiatkami je v našom meste viac. Postupne ich mapujeme aj na našom portáli, s cieľom vyvolať u ľudí záujem o históriu Banskej Bystrice a u kompetentných vôľu k záchrane postupne sa strácajúceho obrazu našej minulosti. Na tom fakt nie je nič na zľahčovanie či nemiestne žartovanie…. 

Autor: Miro Toman, Foto: Mirka Chabadová