Maňka bude v novom europarlamente pri rozpočte a financiách EÚ

SPRÁVY
5 /

Jediný europoslanec zvolený v májových voľbách za Banskobystrický kraj Vladimír Maňka Ako vedúci slovenskej delegácie strany Smer vo frakcii Socialistov a demokratov bude v Európskom parlamente opäť pôsobiť v rozpočtovom výbore. Zároveň sa stane náhradníkom vo výbore pre ekonomiku a menové záležitosti.

Vladimír Maňka vstupuje už do svojho tretieho volebného obdobia poslanca Európskeho parlamentu. Vlani pôsobil v rozpočtovom výbore a výbore pre regionálny rozvoj v rámci Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov. Ako jediný Slovák v histórii sa stal hlavným spravodajcom pre najdôležitejší dokument roka – rozpočet Európskej únie.

Maňka bude spolurozhodovať o využití financií EÚ

Za svoje návrhy vedúce k výraznému zníženie výdavkov EÚ na administratívu dostal od kolegov i bruselských médií prezývku Mr. Cut (Pán Kat).

„Vďaka tejto iniciatíve sa v Európskom parlamente vykonal audit s cieľom ušetriť na administratíve a podarilo sa. Som rád, že touto cestou ide aj Európska komisia ktorá sa zaviazala znížiť európsku administratívu o cca 2.600 zamestnancov v najbližších troch rokoch, teda do konca roka 2016,“

hovorí Maňka o svojich poslaneckých aktivitách.

Podľa neho boj s krízou je niečo také, ako zastaviť a otočiť rozbehnutý vlak.

„Chce to premyslené kroky a čas, aby sa prijaté opatrenia prejavili v reálnom živote. Tento rok je prelomový a výsledky už prichádzajú. Verím, že so skupinou sociálnych demokratov presvedčíme pravicu, že ďalšími krokmi, ako je napríklad efektívny boj s daňovými únikmi a podvodmi, získame ročne stovky miliárd eur a aj na Slovensku sa podarí vytvoriť desiatky tisíc nových pracovných miest spolu so zlepšením životnej úrovne našich ľudí,“

dodáva Vladimír Maňka.

Rozdelenie ďalších poslancov do výborov europarlamentu

Frakcia Socialistov a demokratov ešte do konca júna rokuje o zložení výborov. Nie je jednoduché v nich získať miesto, lebo záujem je v mnohých prípadoch väčší, ako možnosti a kapacita výborov. Zo všetkých 28 štátov má len Slovenská delegácia SMER-SD účasť vo výboroch už teraz vyrokovanú tak, že sa nebude meniť

Preto aj ďalší zo štvorice zvolených europoslancov za stranu SMER-SD už vedia, v ktorých výboroch budú pracovať. Monika Flašíková Beňová bude pôsobiť vo výbore pre ľudské práva a ako náhradníčka vo výbore pre životné prostredie. Boris Zala bude členom zahraničného výboru a náhradníkom vo výbore pre petície. Katarína Smolková zasa členkou výboru pre regionálny rozvoj a náhradníčkou vo výbore pre kultúru. Náhradník môže vo výbore podávať návrhy, ale hlasovacie právo má len v neprítomnosti riadneho člena. Slovensko má v novom europarlamente 13 poslancov z celkového počtu 751.

Najbližší program Európskeho parlamentu

Prvé zasadnutie novozvolených europoslancov bude v dňoch 1. až 3. júla. Od 7. do 10. júla zasadnú výbory europarlamentu a zvolia si svoje predsedníctvo. Európsky parlament by mal voliť predsedu Európskej komisie na návrh Európskej rady od 14. do 17. júla. Najväčším favoritom je ľudovec Jean-Claude Juncker z Luxemburska.

V septembri a októbri sú naplánované verejné vypočutia dezignovaných členov Komisie v príslušných výboroch europarlamentu. Do novembra by mal Európsky parlament hlasovať o celej Európskej komisii, aj o slovenskom eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi, ktorý je v súčasnosti podpredsedom EK. Na zvolenie, rovnako ako pri predsedovi, je potrebná absolútna väčšina 376 hlasov.

Autor: (tom), Foto: Archív