Kraj nesúhlasí s otvorením 1. ročníka na kremnickom gymnáziu Ladislava Chudíka

SPRÁVY
9 /

Banskobystrický župan Marian Kotleba vo svojom ťažení proti slobode a nezávislosti v krajských divadlách neskončil. Po nepodpísaní štátnych grantov pre Divadlo Štúdio tanca a Bábkové divadlo na Rázcestí najnoivšie neochota jeho úradu otvoriť 1.ročník v budúcom školskom roku ohrozuje existenciu Súkromného gymnázia Kremnica, kde študoval slávny herec Ladislav Chudík.

Súkromné gymnázium Kremnica dostalo stopku na otvorenie prvého ročníka

Kremnické gymnázium má takmer 160-ročnú históriu. Aj napriek tomu, že táto stredná škola je už niekoľko rokov v súkromných rukách a na jej prevádzku Banskobystrický samosprávny kraj neprispieva zo svojho rozpočtu ani eurom, rozhoduje o otváraní nových ročníkov.

„Je možné, že budúcoročné 160.výročie založenia našej školy budeme oslavovať tak, že neotvoríme prvý ročník. To môže byť znak, že gymnázium zanikne. Je totiž úplne normálna situácia, že ak sa ročník neotvorí jeden rok, ďalšie roky záujem ľudí ochabne,”

pre portál Aktuality.sk uviedla riaditeľka gymnázia Katarína Luptáková.

Tá sa o tom, že BBSK nepovolí otvorenie prvého ročníka v školskom roku 2016/17 dozvedela len z krajskej webovej stránky, kde je zverejnený návrh znenia Všeobecne záväzného nariadenia o stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti banskobystrického VÚC.

Kvôli tomu priletel predstaviteľ zriaďovateľa kremnického gymnázia Swedish Education Group – SE group, s.r.o. Kemel Benali zo Švédska, aby o situácii rokoval so zástupcami BBSK. O zmene návrhu VZN ich však nepresvedčil. Riaditeľka Luptáková k tomu dodala:

„Majiteľ vysvetlil situáciu ohľadom školy, podpísanej zmluvy a snažil sa urobiť všetko, čo sa dalo. Teraz môžeme už len čakať a snažiť sa presvedčiť krajských poslancov.“

Rozhodnú poslanci BBSK

Súkromné gymnázium v Kremnici má od roku 2011 platnú zmluvu s BBSK, v ktorej sa zahraničný vlastník sa zaviazal po dobu 15 rokov preinvestovať státisíce eur a pozdvihnúť výchovno-vzdelávací proces na škole. Po uplynutí tejto doby školu vráti krajskej samospráve.

Od augusta 2012 je toto kremnické gymnázium súčasťou Cambridge International School. Výučba anglického jazyka je doplnená učebnými materiálmi svetoznámej univerzity, študenti môžu získať internacionálny certifikát platný v mnohých krajinách sveta. Škola poskytuje široký a flexibilný študijný program zahŕňajúci predmety z oblastí jazykov, humanitných a sociálnych vied, matematiky a kreatívnych technických či odborných predmetov.

Predseda školskej komisie pri Zastupiteľstve BBSK Michal Bagačka reagoval na predložený návrh VZN slovami:

„Niektoré čísla v tomto návrhu VZN sú pre mňa neakceptovateľné. Hlavne tie, kde sa nepočíta s otvorením aspoň jednej triedy. Preto s kolegami v zastupiteľstve budem navrhovať korekciu a zvýšenie tried v niektorých školách.“

Podľa Bagačku je jedno, či ide o štátne alebo súkromné školy:

„Tá, ktorá preukazuje dlhodobo svoju kvalitu, si zaslúži možnosť vzdelávať deti. A my jej túto možnosť môžeme dať. Hoci predseda BBSK nemusí poslanecké zmeny VZN akceptovať, verím, že si to v tomto prípade nedovolí.“

Krajský úrad sa bráni

Úrad BBSK pre Aktuality.sk potvrdil, že v školskom roku 2016/17 neplánuje otvoriť prvý ročník na Súkromnom gymnáziu Kremnica. Odvoláva sa na kolektívne rozhodnutie poradného orgánu predsedu BBSK, ktorým je 22-členná Krajská rada pre odborné vzdelávanie a prípravu, pričom Marian Kotleba sa s jej názorom stotožnil.

Radu okrem predsedu BBSK tvoria rôznych profesijných organizácií vrátane zamestnávateľských zväzov.. Podľa Úradu BBSK zástupcovia gymnázia nepredložili v zákonnej lehote návrh na počet tried prvého ročníka pre prijímacie konanie v nasledujúcom školskom roku údajne to relevantne neodôvodnili.

Zdá sa, že na najbližšom zastupiteľstve BBSK, ktoré zasadne 9.októbra v Bartošovej Lehôtke pri Kremnici, bude opäť napäté. Bude sa na ňom riešiť aj ďalší osud Súkromného gymnázia Kremnica so 160-ročnou tradíciou. Ktovie, čo si o tom myslí absolvent tejto školy majster Chudík, keď sa na to všetko pozerá z hereckého neba…

Autor: (tom), Foto: ilustračné