Kniha o Kremničke patrí medzi najkrajšie monografie o obciach Slovenska

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Kremnička, bývalá obec, dnes jedna z najjužnejších mestských častí Banskej Bystrice sa vlani v novembri dočkala knižného spracovania svojich dejín. Autorský kolektív pod vedením skúseného zostavovateľa a známeho historika Marcela Pecníka a historičky Vladimíry Luptákovej pripravil publikáciu Kremnička – miesto života i pamäti.

Toto dielo malo slávnostnú prezentáciu pri príležitosti významného i keď tragického výročia – 70. rokov od začiatku fašistického vraždenia neďaleko obce. Historickú udalosť nielen miestnych, ale aj národných dejín dodnes pripomína monumentálny pamätník Milana Jurkoviča venovaný obetiam.

„Veľký, priam medzinárodný význam majú kapitoly o druhej svetovej vojne, tragédii a o pamätníku obetiam. Aj kvôli nim nesie kniha podnázov – „Miesto života i pamäti“. Je však aj o tom živote, pretože „Kremničani“ boli vždy známi svojou pracovitosťou, spolupatričnosťou a húževnatosťou. Dosiahli aj krásne športové úspechy,“

uvádza autor Marcel Pecník.

Spoluatorkyňa Vladimíra Luptáková  o knihe hovorí:

„Kvôli pestrosti života a dejín Kremničky to je asi pre všetkých zaujímavé a podnetné čítanie. Cítili sme veľký, najmä spoločenský záväzok publikáciu dobre pripraviť, pretože jej dosah bude široký. Veľmi som sa tešila na okamih, keď  som v knihe, ktorú sme tak dlho pripravovali, už konečne  mohla po prvý krát  naozajstne  listovať.“

V apríli 2015 kniha o Kremničke výborne obstála v celoslovenskej súťaži o Najkrajšiu knihu a propagačný materiál v kategórii Knihy o obciach – monografické publikácie. Získala druhé miesto, čím sa zaradila medzi najkrajšie knihy za rok 2014. Súťaž už dlhodobo organizuje Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov a Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici.

Ocenenie prevzal za kolektív autorov a spolupracovníkov Milan Smädo, poslanec MsZ, ktorý mal záštitu nad vydaním knihy a pri jej tvorbe aj spolupracoval. Spolu s ním sa odovzdávania  zúčastnili aj obyvateľky Kremničky Anna Oravcová, Mária Hlavatá a Beata Korcová, ktoré výrazne pomáhali pri spracovaní.

„Veľmi sme chceli knihu o našej Kremničke. Keď som oslovil môjho kolegu a priateľa Marcela Pecníka s touto našou ambíciou, ochotne a rád začal koordinovať prípravy. Poviem úprimne, že knihu ktorú sa podarilo pripraviť a vydať považujeme nielen za odbornú a dôležitú, ale hlavne za knihu o nás a našu, preto bude pre nás vždy najkrajšia,“

povedal s hrdosťou na knihu a ocenenie Milan Smädo.

Marcel Pecník, hlavný autor a zástupca vydavateľstva, sa síce nemohol osobne zúčastniť slávnosti udeľovania cien, ale pre náš portál  dodal:

„Je to ocenenie všetkých, ktorí sa podieľali na tvorbe publikácie. Autorov, spoluautorov, informátorov, poskytovateľov materiálov, fotografov, grafikov, tlačiarov a našich partnerov – sponzorov.  Som veľmi šťastný, že som mohol pracovať s tímom úžasných ľudí, ktorým sa spoločne podarilo pekné, ale najmä potrebné dielo. Určite nás to povzbudzuje do ďalšej práce v prospech nášho mesta.“

Publikácia o Kremničke je už po Radvani, Sásovej a Rudlovej a Šalkovej štvrtou knihou v ojedinelej a zaujímavej edícii kníh o mestských častiach Banskej Bystrice, ktoré boli kedysi samostatnými obcami. Ide o úspešnú sériu kníh, ktorá nielen mapuje naše dejiny a život ľudí, ale zanecháva aj odkaz pre budúce generácie.

 

Autor: (dem), Foto: ilustračné