FOTO: V Sásovej spadol strom pripravený na máj

SPRÁVY
5 /

Na najväčšie banskobystrickom sídlisku Sásová sa stalo tradíciou stavanie mája. Vlani na lúke pod Pikartom pri križovatke ulíc Starohorská a Rudohorská tu mesto osadilo veľký vianočný smrek, ktorý mal v máji poslúžiť i na  jarnú slávnosť „Máj zelený“.

Organizátori  a partneri tohto tradičného prvomájového podujatia, ktorými sú  mesto, občianske združenie Náš domov Sásová, Saleziáni don Bosca, združenia Domka a Laura, Spoločenstvo a občianska rada Rudlová – Sásová v spolupráci s poslancami volebného obvodu Rudlová – Sásová,  budú musieť tohto roku improvizovať. V utorok krátko popoludní sa veľký smrek vplyvom silného vetra zlomil na kmeni a spadol pri chodník.

Našťastie v inkriminovanom čase sa blízko zlomeného stromu nenachádzali deti ani psíčkari, hoci sa tu často pohybujú. Pád stromu zaregistrovali aj na operačnom stredisku banskobystrickej Mestskej polície. Potvrdil nám zástupca náčelníka MsP Pavol Slovák:

„V utorok cca o 12:50 hod. nám hlásili túto udalosť dvaja občania zo Sásovej. Spadnutý strom je zachytený aj na kamere. Okamžite sme upovedomili ZAaRES a mestský úrad, aby si zaistili inkriminované miesto aj so spadnutým stromom. Pri jeho páde našťastie nedošlo k žiadnemu zraneniu osôb, keďže tie sa v danom čase nenachádzali v jeho blízkosti “

Ako sme sa mohli presvedčiť priamo na mieste činu, mohutný smrek sa zlomil tesne nad zemou vplyvom silného vetra a jeho koruna dopadla tesne vedľa chodníka. Stopy v mieste zlomu však jasne ukazujú, že kmeň bol napílený. Potvrdili nám to aj organizátori prvomájových osláv zo sídliska Sásová, podľa ktorých bol strom perfektne ukotvený a zniesol už aj silnejšie nápory vetra ako boli v utorok.

Nie je to vraj prvý raz, čo sa na kmeni stromu vyvŕšili vandali. Pre niektorých ľudí na najväčšom sásovskom  sídlisku nie je nič sväté a nevážia si prácu dobrovoľníkov, ktorí skultúrňujú životné prostredie a pre miestnych obyvateľov spolu s mestom robia množstvo zaujímavých podujatí.

Pád stromu je mementom, kam môže viesť nevychovanosť a hlúposť niektorých našich spoluobčanov. Neradno domýšľať, čo všetko sa mohlo stať…

Autor: (tom), Foto: redakčné