FOTO: Naši olympijskí víťazi majú v Banskej Bystrici pamätnú tabuľu

ŠPORT
0 /

V stredu bola pred budovou VŠC Dukla Banská Bystrica malá slávnosť Odhaľovala sa tu pamätná tabuľa olympijských víťazov s tromi menami – František Kunzo, Jozef Pribilinec a Anastasia Kuzminová.

Myšlienka Jozefa Ivana

S myšlienkou pripomenúť si olympijských víťazov, ktorí žili alebo žijú v tomto meste, prišiel známy športový redaktor a komentátor Jozef Ivan:

„Banská Bystrica má bohatú históriu a mnoho ľudí, ktorí ju písali, sú známi aj ďaleko  za hranicami našej vlasti. Aj súčasná história nášho mesta má svoje veľké postavy. Sú to olympijskí víťazi, ktorí preslávili naše mesto na športovom poli a ich mená pozná súčasný športový svet. Preto by mali mať pamätnú tabuľu, ktorá to bude navždy oznamovať Bystričanom a návštevníkom mesta “

Návrh Jozefa Ivana na označenie Banskej Bystrice ako mesta olympijských víťazov s umiestnením aspoň štyroch veľkoplošných tabúľ na prístupových cestách podporilo svojím podpisom 1.549 občanov z Banskej Bystrice a okolia, spolu s banskobystrickým Olympijským klubom.Mestské zastupiteľstvo v apríli jednomyseľne schválilo uznesenie o odhalení pamätnej tabule olympijským víťazom a pomenovaní „Banská Bystrica – mesto olympijských víťazov“, zároveň odporučilo firme VISIT BB zhotoviť a osadiť na prístupových cestách k mestu referenčné tabule.

Olympijskí víťazi z Banskej Bystrice

17. septembra 2014, na priečelí budovy VŠC Dukla Banská Bystrica sa na pamätnej tabuli objavili tri mená olympijských víťazov z Banskej Bystrice – František Kunzo, Jozef Pribilinec a Anastasia Kuzminová. Odhalili ju primátor mesta Peter Gogola a riaditeľ VŠC Róbert Kurčík symbolicky v deň, kedy meniny oslavuje Olympia. Olympijských víťazov prišiel pozdraviť aj najrýchlejší senior planéty a člen  banskobystrickej Dukly Vladimír Výbošťok, ktorý načal zbierku už ôsmej desiatky medailí zo svetových či európskych šampionátov atletických veteránov.

Slávnostného aktu sa zúčastnila aj dvojnásobná olympijská víťazka, biatlonistka Nasťa Kuzminová, ktorá žije v Banskej Bystrici a na tabuli figuruje až dvakrát, keďže získala zlato vo Vancouveri 2010 a v Soči 2014.

„Som zástancom tejto myšlienky. Ide o správnu a dobrú vec. Táto tabuľa je odmenou i za moje úspechy. Som rada, že si mesto váži olympijské výsledky športovcov, ktorí v Banskej Bystrici žili alebo žijú. Tabuľa bude motivovať aj ďalších športovcov, aby tam boli raz zapísaní. Verím, že už po najbližších letných olympijských hrách pribudne na tabuli ďalšie meno,“

uviedla Nasťa.

Prvým olympijským víťazom z Banskej Bystrice sa stal futbalista František Kunzo, ktorý bol členom zlatého futbalového tímu Československa na olympijských hrách v Moskve v roku 1980. Žije v Košiciach a  stredu mal práve 60 rokov. Pre médiá uviedol:

„Chodím pravidelne do Banskej Bystrice, veď žije mi tu syn, aj vnúčatá. Aj mne sa tu dobre žilo, mesto je krásne, mám naň iba tie najlepšie spomienky. Chodím aj v súčasnosti na futbalové zápasy Dukly, hoci prežíva krízu. Verím, že sa z nej dostane.  Neviem si predstaviť, že by sa v Banskej Bystrici nehral ligový futbal. Vidím aj na synovi, že nie je všetko v poriadku, no hádam ľudia za to zodpovední zachránia situáciu ako aj značku Dukla v najvyššej slovenskej súťaži.“

Pamätná tabuľa nesie aj meno chodeckého olympijského víťaza Jozefa Pribilinca, ktorý získal zlato na dvadsaťkilometrovej trati v roku 1988 v Soule. Aj on žil v Banskej Bystrici, hoci dnes býva pri Kremnici. Na slávnosti ho zastúpil dlhoročný tréner Juraj Benčík.

Mesto olympijských víťazov

Slovenský olympijský výbor schválil už v máji tohto roku pomenovanie Banskej Bystrice ako mesta olympijských víťazov. Zásluhu na tom majú spolu s Jozefom Ivanom aj poslanci mestského zastupiteľstva, z ktorých niektorí prišli  na odhalenie pamätnej tabule.

Poslanec Milan Smädo k tomu povedal:

„S Ferom Kunzom sme kedysi spolu hrali futbal a bol som veľmi rád, že sa mu spolu s celým československým mužstvom podarilo získať v roku 1980 zlatú olympijskú medailu. Ja som na zastupiteľstve predkladal návrh na uznesenie k mestu olympijských víťazov. Spolu s Jozefom Ivanom sme boli aj v Liptovskom Mikuláši, kde sme zisťovali, ako sa dajú dať tabule pri vstupoch do mesta. O tom musíme ešte rokovať so správcami komunikácií.“

Ďalší poslanec Igor Kašper dodáva:

„Musíme  urobiť všetko preto, aby sa olympijskí víťazi z Banskej Bystrice dostali ešte viac do povedomia Bystričanov a návštevníkov mesta, pretože je to pre Banskú Bystricu veľká pocta a dobré meno.“

Poslanec Ladislav Topoľský si myslí, že k olympijským víťazom z Banskej Bystrice by mali pribudnúť aj tí, ktorí síce žijú inde, ale reprezentovali naše mesto a armádny klub Dukla:

„Oceňujem tento krok. Bol by som rád, keby na pamätnú tabuľu pribudli aj mená olympijských víťazov Michala Martikána a Eleny Kaliskej, ktorí v Banskej Bystrici pôsobili. Rovnako by sme si mali uctiť mená ďalších olympijských medailistov. Sú a budú veľkým príkladom pre mladú generáciu.“

Banská Bystrica naplnila myšlienku mesta olympijských víťazov v praxi. Bolo by dobré, keby sa rozšírila aj o ďalšie pútače na prístupových cestách, lebo nie každé mesto sa môže pochváliť takýmito skvelými športovcami, ktorých špičkové výkony na olympijských hrách aj po rokoch oceňuje celý svet.

Autor: (bt), Foto: Mirka Chabadová