FOTO: Múzeum SNP dokončilo po štyroch rokoch digitalizovanie významných múzejných zbierok

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Koncom novembra 2015 banskobystrické Múzeum Slovenského národného povstania ukončilo národný projekt „Digitálne múzeum“. Bol naplnený cieľ vysokokvalitnej digitalizácie vyše 174 tisíc najvýznamnejších múzejných zbierok z oblasti archeológie, histórie, etnografie, výtvarného umenia a prírodných vied.

Digitálne múzeum

Medzi vzácne digitalizované zbierky patria napr.: Košický zlatý poklad, gotické tabuľové maľby Bojnického oltára, unikátny herbár A. Kmeťa, strieborné keltské mince, obrazy Martina Benku a mnoho ďalších. Dobudovala sa infraštruktúra pre následnú digitalizáciu a konzervovanie zbierkových predmetov na národnej úrovni.

Od začiatku spustenia hlavných aktivít projektu v roku 2012 vzniklo v Banskej Bystrici unikátne pracovisko „Digitalizačné centrum“, ktoré vytvorilo minimálne 36 nových vysoko špecializovaných pracovných miest.  Skladá sa z konzervátorskej a reštaurátorskej časti,  ďalšou je digitalizačné pracovisko.

„Ide o unikátny projekt, celosvetový pilot aj čo sa týka množstva a kvality snímania. Došlo k zmene orientácie múzeí z tradičných metód na online sprostredkovanie vedomostí a zbierok. Týmto projektom sme skočili zo začiatku 20. storočia do 21. storočia. Najznámejšie, najcennejšie artefakty a tradičná ľudová kultúra takto zostanú zachované pre budúcnosť,“

uviedol v pondelok na tlačovej besede generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

Zachovanie nášho kultúrneho dedičstva v digitálnej forme

Prostredníctvom špičkových technológií umožňujúcich 2D i 3D snímanie od najmenších (niekoľko centimetrov) až po nadrozmerné zbierkové predmety (stovky centimetrov), vznikol depozitár digitálnych zástupcov najvýznamnejšej časti múzejných zbierok z 33 múzeí pôsobiacich v rámci celého Slovenska, vrátane Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici. Digitalizované zbierkové predmety  sú využiteľné na ďalšie vedecké skúmanie. Tento národný projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Kvalitnou digitalizáciou prešlo 173.410 hmotných objektov kultúrneho dedičstva a 1.172 predmetov nehmotného kultúrneho dedičstva, ako sú napríklad pracovné postupy, tance, výšivky, strihy krojov či animácie stehov. Projekt stál viac ako 26 miliónov eur. Jeho výsledky slúžia na zhodnocovanie kultúrnych objektov, vzdelávanie, kultúrny relax, ale aj reprezentáciu a propagáciu krajiny.

„Taký projekt sa nikde vo svete nerealizoval, je to unikát hlavne čo sa týka múzejných zbierok. Snímali sa tu predmety od takpovediac blchy až po lokomotívu. Najväčším bolo známe lietadlo, ktoré je pri vstupe do areálu Múzea SNP a najmenším hmyz, ktorý keď si niekto vytiahne na internete, uvidí ho v takom rozlíšení, v akom by ho nevidel ani pod mikroskopom, ak by prišiel do múzea. Nehovoriac o tom, že nič netreba vyťahovať z depozitára,“

dodal Mičev.

Za dobu existencie projektu „Digitálne múzeum“ si Digitalizačné centrum našlo svoje miesto na trhu a počas nasledujúcich rokov bude partnerom pre nejedno múzeum, podnikateľov i fyzické osoby. Viac informácii o projekte nájdete na internetových stránkach Múzea SNP www.muzeumsnp.sk resp. na https://www.facebook.com/digitalizacnecentrum

 

Autor: (tom), Zdroj: Múzeum SNP, Foto: Mirka Chabadová