FOTO: Kontrolný deň na stavbe kaštieľa Radvanských

SPRÁVY
0 /

V stredu bol v renesančnom kaštieli Radvanských zaujímavý kontrolný deň. Na priebeh rekonštrukcie strechy a ďalších častí tejto národnej kultúrnej pamiatky sa spolu s investorom, primátorom, dodávateľom a projektantom prišli potrieť aj novinári.

Rozobrané severné krídlo kaštieľa pod ochrannou strechou

Milión eur poskytnutých vládou SR  banskobystrickej Akadémii umení, ktorá má objekt v dlhodobom prenájme od mesta a zmluvne sa zaviazala investovať do obnovy kaštieľa, postačí na nevyhnutnú obnovu strechy nad severným krídlom a nevyhnutné zabezpečovacie práce proti zatekaniu vody a prenikaniu vlhkosti do objektu, aj s ochranou najvzácnejších historických artefaktov v interiéroch  a položením nových sietí.

Prorektor pre rozvoj a investičnú činnosť banskobystrickej Akadémie umení Matúš Oľha k priebehu samotnej rekonštrukcie na úvod povedal:

„Od apríla je kaštieľ Radvanských staveniskom , prebieha tu rekonštrukcia objektu pre účely budúceho produkčného centra Akadémie umení, ktorý chceme spolu s mestom po dokončení otvoriť pre verejnosť. Prestrešením nádvoria vznikne ústredný priestor pre koncerty, kultúrne predstavenia a spoločenské podujatia.“

Ďalej pokračoval:

„My sme v prvom štádiu rekonštrukcie severnej strechy. Máme k dispozícii vyše milióna eur, za ktoré vyriešime najmä nové strechy na objekte a osadíme kotviace prvky do stien pre nosnú konštrukciu prestrešenia nádvoria.“  

Toto zaujímavé riešenie sa investorovi spolu s projektantom Ing. arch. Marekom Danihelom podarilo presadiť do stavebného povolenia so súhlasom pamiatkárov. Samozrejme že na ďalšie stavebné úpravy vrátane reštaurátorských prác bude musieť investor v spolupráci s mestom zohnať ďalšie finančné zdroje.

AU v spolupráci s mestom hľadajú ďalšie finančné zdroje

Primátor Ján Nosko vysvetlil ďalší postup:

„Sme vlastne na začiatku celého procesu rekonštrukcie kaštieľa Radvanských. Ten milión eur slúži ako štartovací balíček k záchrane tejto historickej pamiatky a zabráneniu jej ďalšej devastácie. Po novom zastrešení začnú reštaurátorské práce vo vnútri kaštieľa spolu s prestrešením nádvoria. Ja verím, že cez ministerstvo kultúry, rokovaniami s Úradom vlády a s pomocou rôznych fondov sa nám podarí získať ďalšie finančné prostriedky na dokončenie  celej rekonštrukcie v ďalších etapách.“

Akadémia umení spustila aj verejná zbierka Občianskeho združenia „Kaštieľ Radvanských“. Jej cieľom je propagácia a podpora obnovy tohto kultúrneho a architektonického dedičstva Banskej Bystrice. Číslo účtu OZ pre dobrovoľných prispievateľov  je SK8302000000003485557459 a všetky informácie o ňom nájdete na www.aku.sk.

Boli sme sa pozrieť aj na stavbe novej strechy v severnom krídle kaštieľa. Stavbári kompletne rozobrali konštrukciu starej strechy spolu s práchnivejúcimi podlahami, čo nám presne popísal stavbyvedúci Miroslav Dušek. Nad murovanými pôvodnými klenbami vznikol jeden veľmi zaujímavý priestor, na ktorý sa po dohode s pamiatkármi osadí nová strecha. Nad celým tvoreným krídlom postavil dodávateľ unikátnu ochrannú strešnú konštrukciu, aby do objektu počas prác nezatekalo.

Túto konštrukciu nám predstavil za zhotoviteľa Prima invest spol. s r.o. Jaroslav Valko:

„V zmysle schváleného projektu a požiadaviek Krajského pamiatkového úradu Použili sme na Slovensku unikátnu technológiu prestrešenia otvoreného severného krídla z Čiech, aby sa zabránilo nenávratnému poškodeniu interiérov počas rekonštrukčných prác. Vyžiadalo si to určité pridané náklady zo strany českej firmy, ktoré musíme znášať, ale u nás takáto technológia neexistuje.“

Prieskumné a záchranné práce  v kaštieli

Na stavbe pracujú aj reštaurátori a archeológovia. Reštaurátor Ivan Škandík skúma stav najvzácnejších historických artefaktov v kaštieli. Najviac práce bude so záchranou  vzácnej Rytierskej sály s dreveným podhľadom a prievlakom, ktorý má rozpon 23 metrov. Kvôli jeho poškodeniu je celý strop podchytený a pred výmenou nosného trámu sa bude musieť rozobrať a nanovo osadiť, čo ovplyvní aj priebeh prác na streche v ďalšom nadzemnom podlaží.

Pánu Škandíkovi sa podarilo zabezpečiť ochranu schodíšť a ďalších historických stavebných detailov pred poškodením. Niektoré vzácne obloženia dverných a okenných otvorov, vrátane nádherného dubového kazetového stropu sa rozobrali a počas rekonštrukcie objektu zostanú uskladnené na bezpečnom mieste.

Počas výstavby sleduje možný výskyt archeologických nálezov priamo na stavenisku archeológ Roman Hrončiak. Podarilo sa mu už nájsť niekoľko historických artefaktov z keramiky, noviny a listy 19. a 20. storočia či mincu z roku 1950. Ďalšie bádanie pokračuje.

Jeho kolega archeológ Martin Kvietok zo Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici  našiel medený banský výplatný znak z roku 1686 pochádzajúci zo Španej Doliny. Pod fragmentmi starého muriva prístavby k juhovýchodnej bašte objavil dva fragmenty piecok, ktoré sa predbežne datujú do pravekej doby laténskej.

V súčasnosti sa iba veľmi ťažko dá odhadnúť čas potrebný na celkovú rekonštrukciu kaštieľa Radvanských. Dôležité však je, že po dlhých rokoch sa konečne v tomto roku podarilo rozbehnúť práce na obnove tejto jedinečnej historickej pamiatky nášho mesta.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová