Daniel Karas: Pracujem pre Vás

SPRÁVY
5 /

Tieto slová hovorí poslanec Daniel Karas zo svojich billboardov. Je však práca poslanca mestského zastupiteľstva naozaj prácou v pravom zmysle slova? Opýtali sme sa ho priamo a on hovorí, že poslancovanie nie je iba o tom, že človek sedí na zastupiteľstve či komisiách a za niečo hlasuje. Je to podľa neho práci v teréne a najmä o riešení problémov.

Hovoríte, že pracujete pre „nás“. Komu tento odkaz adresujete? A ako konkrétne pracujete?

Pracoval som štyri roky pre občanov mestskej časti Fončorda a teraz to hovorím aj ďalším obyvateľom mesta. Najmä však tým, ktorí patria do volebných obvodov, kde kandidujem za poslanca – Fončorda, Radvaň, Kráľová, Kremnička, Rakytovce, Iliaš a Pršianska terasa. Áno, pracoval som a aj budem pracovať. Ako? Tak svedomito a poctivo ako doteraz.

Je ale poslanecká práca naozajstnou prácou? Vyžaduje povedzme 8 hodín denne?

Odpoviem celkom úprimne – niekedy aj viac ako to. Respektíve, určite je to čas, ktorý nevymedzuje pracovná doba. Poviem príklad – včera mi písal občan neskoro večer, že im na ulici v Radvani nesvieti verejné osvetlenie, tak sa tým musím zaoberať. Je pochopiteľné, že občania riešia veci vtedy, keď sa dejú a kontaktujú ma, keď je nejaký problém alebo už nedokážu situáciu inak riešiť. Preto hovorím, že určite je to práca, ktorá nemá štandardný pracovný čas.

Takže vám píšu či volajú ľudia najmä, keď majú nejaký problém?

Ľudia mi píšu, volajú, spoznávajú ma na ulici a hneď so mnou aj komunikujú. A samozrejme, prevažne, keď pociťujú nejaký problém. Na to som ale tu. Preto mi dali svoju dôveru a zvolili si ma, aby som ich zastupoval – vypočul ich hlasy, hájil ich záujmy, riešil ich problémy. O tom to celé je. Poslanec je spojencom medzi mestom – ako zriadením a nimi – občanmi. Každý poslanec si toto musí uvedomiť. Nie je to o tom, že človek sedí na zastupiteľstve či komisiách a za niečo hlasuje. Poslanec musí naozaj oplácať dôveru svojich voličov, a to poctivou robotou, ktorú je za ním vidieť.

Nie je pravda, že pre občianske požiadavky, problémy či záujmy, ako hovoríte, tu máme inštitúciu – Mestský úrad?

Mestský úrad máme, máme aj úradníkov, ale pozrime sa skôr na to, ako to celé funguje. Občania často oslovia úrad, ale ten už potom nekomunikuje s poslancami. Táto komunikácia je však nevyhnutná, pretože potom poslanec nevie, že má v mestskej časti nejaký problém. Komunikácia v tomto pomyselnom trojuholníku viazne, ale tento vzťah by mal fungovať, lebo  potom sa naozaj nedá efektívne pracovať. Plne si uvedomujem vážnosť úradu, aj si vážim prácu jeho zamestnancov. V oblasti komunikácie tu však nefunguje synergia občan – mesto – poslanec. Na tomto by som chcel v budúcnosti pracovať, aby sa skvalitnila práce nás všetkých , poslancov i úradu.

Hovoríte o budúcom volebnom období. Aké sú teda vaše vízie, plány či dokonca sľuby?

Nesľubujem nič iné, čo by som už nerobil. Sľuby sú len slová. Občania sa musia obzrieť späť alebo okolo seba a uvedomiť si, čo všetko sa v ich okolí zmenilo, čo sa opravilo, zrealizovalo, ako sa ich životy zmenili k lepšiemu či  krajšiemu. Chcem aj v ďalších obvodoch dokázať, že sa to dá, keď človek chce. Tak, ako sa dala naštartovať Fončorda, čo je jedna z najstarších častí mesta, tak sa dajú obnoviť aj ďalšie obvody. Kde je vôľa, tam je predsa cesta. Preto chcem naďalej riešiť problematické či úplne chýbajúce základné súčasti denného života občanov – deravé cesty, chýbajúce chodníky, detské ihriská, osvetlenie, zeleň, starostlivosť o bezpečnosť a mnohé ďalšie veci. Verím, že opäť nesklamem dôveru občanov a k zoznamu svojich výsledkov pridám ďalšie dobré veci aj v iných častiach mesta.

Autor: (dem), Foto: redakčné