V bystrickom VÚC už vznikajú poslanecké kluby, Kašpera nechcú v žiadnom

SPRÁVY
5 /

Do ustanovujúceho krajského zastupiteľstva, ktoré dosluhujúci župan Marian Kotleba zvolal na  4. decembra do Rimavskej Soboty, zostáva iba niekoľko dní. Zdá sa, že poslanci už majú prakticky jasno, ako budú vyzerať jednotlivé poslanecké kluby.

Tri poslanecké kluby

Podľa povolebných rozhovorov to vyzerá tak, že v zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja budú pôsobiť tri stabilné poslanecké kluby, ale aj niekoľko nezaradených poslancov.

Jeden z dvoch najväčších klubov má vzniknúť okolo podporovateľov súčasného župana Jána Luntera. K nim sa pridala aj časť nezávislých a poslanci, ktorí kandidovali za koalíciu strán SaS, OĽaNO, NOVA, KDH, OKS. Rokovania o zostavení tohto klubu viedol primátor Hriňovej a opätovne zvolený krajský poslanec Stanislav Horník.

Druhý, zrejme rovnako silný klub, vznikne z 15 poslancov zvolených za stranu SMER-SD, jedného poslanca za SNS a niekoľkých nezávislých poslancov. Takýto klub, ktorý by mala viesť dlhoročná krajská poslankyňa Ľubica Laššáková, by mohol mať, podobne ako  Lunterov, okolo dvadsať členov.

Okrem toho je takmer isté aj vytvorenie poslaneckého klubu Strany maďarskej komunity (SMK-MKP), zloženého z piatich poslancov zvolených do zastupiteľstva za túto stranu.

Novovznikajúce kluby odmietajú poslanca Kašpera

Otázne je, kde skončia ostatní nezaradení poslanci, medzi ktorými je aj neúspešný kandidát na župana Igor Kašper. Podľa informácií z prostredia Lunterovho tímu poslanca Kašpera s ponukou na vstup do ich klubu neoslovili a spoluprácu s ním vylučujú. Je to reakcia na jeho agresívne útoky voči Jánovi Lunterovi počas predvolebnej kampane.

Rovnako s ním nerátajú ani v poslaneckom klube SMER-SD, čo pre náš portál potvrdila jeho budúca predsedníčka Ľubica Laššáková:

„Poslanec Kašper, keď mu to vyhovovalo, kandidoval za Smer do mestského zastupiteľstva, v Banskej Bystrici. Potom chcel vyzerať ako nezávislý kandidát na župana, tak z nášho klubu vystúpil a v médiách náš očierňoval. Spoluprácu s takýmto človekom si nedokážeme predstaviť.“

Sám Kašper avizoval založenie vlastného klubu, kvôli čomu krátko po voľbách oslovil nezávislých poslancov. Potreboval by na svoju stranu získať minimálne štyroch. Napriek jeho enormnej snahe s ním odmietli spolupracovať takmer všetci oslovení poslanci. Na spoluprácu mu zostali iba „kotlebovci“, ako ostatní poslanci nazývajú podporovateľov končiaceho župana. Sú nimi starosta Slaskej Daniel Gelien a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

Ešte zostáva v hre „politicky dezorientovaný“ starosta Mýtnej Pavel Greksa, ktorý najskôr podporoval na župana Stanislava Mičeva, aby napokon od neho priamo na tej istej tlačovke odskočil. Piatym do partie by paradoxne mohol byť už len samotný Marian Kotleba, na ktorého Kašper v kampani vehementne útočil.

Pokiaľ sa po inaugurácii 4. decembra nestane niečo nepredvídateľné, nový župan Ján Lunter sa v 49 – člennom zastupiteľstve bude môcť oprieť o podporu poslancov z klubov nezávislých, Smeru a tiež SMK. Mal by mať teda dobrú východiskovú pozíciu, ktorá bude prechádzať praktickou zaťažkávacou skúškou počas celého päťročného volebného obdobia.

 

 

Autor: (tom) , Foto: ilustračné