Banskobystrický amfiteáter na chvíľu ožije filmom

SPRÁVY
3 /

Banskobystrický amfiteáter, ktorý už pomaly dvadsať rokov chátra pre nedostatok mestských financií a príležitostí, v auguste na chvíľu ožije filmom.

amfiteater-bbZaslúžili sa o to mladí ľudia z neformálneho zoskupenia „Ľudí spája(ť_je) umenie“, ktorí tu budú premietať dokumentárne filmy slovenských autorov. Pôjde o druhý ročník podujatia pod názvom „AmfiteÁRTňa“. Hlavným organizátorom je Juraj Havlík, známy z banskobystrických podujatí cementÁRTňa 2009-11, Večer venovaný Dežovi Ursinymu a ďalších.

Vlani sa premietalo v centre nezávislej kultúry Záhrada v pasáži Beniczkého domu. Študenti nedokážu úplne oživiť starý amfiteáter, ale aspoň takýmito akciami ho udržujú pri živote a upozorňujú verejnosť, že s ním treba niečo robiť. Na AmfiteÁRTni 2011 mladí spolupracujú s mestom a PKO. Pred predstavením privítajú pomoc pri kosení vysokej trávy v areáli amfiteátra.

Vďaka spoločnosti Trigon production sa budú v stredu 17.augusta od 20:00 hodiny premietať dva kvalitné slovenské dokumentárne filmy:

Optimista. Ľudovít Winter, génius, ktorý vybudoval Kúpele Piešťany (Dušan Trančík, 2008, Trigon production / STV / SFÚ)
Film vykresľuje životný údel Lajoša (Ľudovíta) Wintera, zakladateľa svetoznámych kúpeľov v Piešťanoch od jeho začiatkov v 19. storočí, postupne cez útrapy dvoch svetových vojen a neskôr až po ťažké povojnové časy. Dušan Trančík nám prostredníctvom svojho filmu pomáha pochopiť Wintera ako veľkého nadšenca, ktorého pri realizácii jeho sna nevie nič a nedokáže nič odradiť a tiež odhaľuje jeho hrdinský zápas v zložitom geopolitickom priestore strednej Európy prvej polovice 20. storočia.

Martin Slivka – Muž, ktorý sadil stromy (Martin Šulík, 2007, Trigon production / SFÚ)
Film Martina Šulíka je poctou životu a tvorivému obdobiu jedného z najvýznamnejších slovenských dokumentaristov a etnografov, ktorý významne obohatil slovenskú kinematografiu. Prostredníctvom archívnych záznamov, výpovedí a spomienok rodiny a priateľov sa tvorcovia snažili dať divákovi možnosť spoznať Martina Slivku predovšetkým ako človeka, nie len ako pojem spojený s jeho prácou. Šulík zároveň nepredstavuje Slivku len ako rozhľadeného a zanieteného filmára, ale aj ako milujúceho manžela a otca, občas autoritatívneho despotu. Film bol vysoko oceňovaný kritikmi a odbornou verejnosťou.

Vstupné na túto akciu je dobrovoľné. Viac informácií nájdete stránke www.artne.sk.

amfiteartna-2011

Zdroj: www.artne.sk