FARBY AFRIKY očami detí

SPRÁVY
0 /

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v pondelok 25.júna slávnostne ocenilo najlepšie výtvarné práce detí v rámci súťaže Farby Afriky. Výtvarná súťaž patrí k sprievodným podujatiam interaktívnej výstavy s rovnomenným názvom.

V kategórii detí do sedem rokov prvé miesto získala šesťročná Adela Benešová (6 rokov) s dielom „Afričanka oberá banány“ pred Emmou Železníkovou za dielo „Africká hudobná“ a Adamom Guttenom (6) s dielom „Africká maska“. V kategórii deti od 7-12 rokov získala prvé miesto Veronika Lepiešová (10) za dielo „Detský plač v pralese“, pred Jurajom Oravčokom (9) za „Tanec masiek“ a Denisom Gondom (10) s dielom „V ohrození života“.

Ceny víťazom výtvarnej súťaže odovzdával predseda odbornej poroty – akademický maliar Štefan Kocka, špeciálny reprezentant UNICEF – športovec Dušan Tittel a riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký v historických priestoroch Thurzovho domu.

„Upozornil by som na prvé miesta v mladšej aj staršej kategórii. Boli veľmi vydarené. Aj obsahovo, po výtvarnej i vizuálnej stránke, čiže po všetkých stránkach. Nebojím sa, že internet a podobné vymoženosti, ktoré časom vzniknú, ovplyvnia takúto detskú tvorbu, svoj svet budú mať deti podľa neho vždy. My sme ho mali, aj naše deti ho budú mať, aj ich deti budú mať ten svoj svet. V tomto krásnom mladom veku sa úžasne zhostili aj techniky,, čo bolo pre mňa veľmi prekvapujúce,“ povedal pre TASR Štefan Kocka.

Výkonný riaditeľ UNICEF Slovensko Miroslav Kaňa k tomu dodal: „My by sme chceli tieto veľmi pekné víťazné obrázky využiť minimálne na našej internetovej stránke, kde by sme ich radi uverejnili ako upútavku na túto výstavu. Detské diela sa budú snažiť ďalej využiť po zabezpečení autorských práv detí. Jednou z možností, ako by sme mohli pomôcť projektu Školy pre Afriku, je napríklad každoročná aukcia výtvarných diel, ktorej zisk putuje na vybrané projekty financované UNICEF-om.“ Najlepšie kresby detí inšpirovaných výstavou Farby Afriky si môžu návštevníci Stredoslovenského múzea pozrieť až do konca júla v Matejovom dome.

Interaktívna výstava Farby Afriky v Stredoslovenskom múzeu pokračuje

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v spolupráci s Detským múzeom SNM v Bratislave, Africkým múzeom Dr. Emila Holuba v Holiciach a akademickým maliarom Štefanom Kockom Vás pozýva na jedinečnú interaktívnu výstavu pod názvom Farby Afriky.

Výstavu Farby Afriky pripravilo Stredoslovenské múzeum pre všetkých, ktorých táto nespútaná časť sveta láka. Najmä malí návštevníci si prídu na svoje v interaktívnom prostredí, kde na vlastnej koži spoznajú „nehostinnosť“ Sahary či prežijú dobrodružstvo v pralese. Na svojej dobrodružnej ceste po čiernom kontinente sa môžu pozrieť na svet očami hrocha, žirafy alebo leva. To všetko, ale aj oveľa viac zažijú návštevníci Stredoslovenského múzea na výstave „Farby Afriky – Pestrá príroda“ v Tihányiovskom kaštieli v Radvani.

V druhej časti výstavy, ktorá je situovaná v Thurzovom dome môžete zažiť deň afrického dieťaťa alebo si vyskúšať život v beduínskom stane. Na Vašu návštevu sú pripravené príbytky Dogonov a Masajov. „Farby Afriky – Cestovanie po Afrike“ Vám priblíži tradičný spôsob života domorodých obyvateľov, ich tradície a rituály. Výstavu „Farby Afriky – Cestovanie po Afrike“ v Thurzovom dome a „Farby Afriky – Pestrá príroda“ môžete vidieť až do 29.júla 2012 v expozíciách Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici.

Zdroj: Stredoslovenské múzeum BB