2.decembra je prvé diskusné fórum k participatívnemu rozpočtu

SPRÁVY
0 /

Bystričania budú môcť diskutovať o participatívnom rozpočte na budúci rok v stredu 2.decembra o 17. hod. vo Veľkej sále Mestského úradu na ulici ČSA 26.

Diskusné fórum

Cieľom podujatia je zhodnotiť minulý ročník a vyhlásiť druhý ročník participatívneho rozpočtu. V roku 2016 by mali rozhodnúť občania Banskej Bystrice o použití sumy 20 000 eur.

„Novinkou tohto ročníka je, že uchádzať sa o finančné prostriedky sa môžu nielen občania nad 15 rokov s trvalým bydliskom v Banskej Bystrici, ale aj ľudia s prechodným pobytom v Banskej Bystrici a študenti študujúci v Banskej Bystrici,“

uvádza Miroslav Šimkovič z Koordinačnej rady participatívneho rozpočtu.

Podľa nového Štatútu participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica (PR BB) je toto fórum priestorom pre verejnú prezentáciu a zhodnotenie projektov, ktoré sa uskutočnili v tomto roku z čiastky vyčlenenej v mestskom rozpočte. Financie na PR BB už nepôjdu na úkor výborov mestských častí, ako to bolo doteraz (VMČ budú dostávať na malé investičné akcie pôvodnú plnú sumu 1,50 eura na obyvateľa, ako to bolo pred rokom 2013), ale budú tvoriť samostatnú položku verejného rozpočtu mesta.

„Prvé diskusné fórum je tiež priestorom pre vyhlásenie nového ročníka participatívneho rozpočtu a určenie tematických skupín, v rámci ktorých sa budú môcť záujemcovia stretávať a pripravovať projekty a diskutovať o nich predtým, než ich predložia do výberového procesu na Druhom diskusnom fóre. Na tomto fóre tiež prebehne verejná voľba novej Koordinačnej rady PR BB,“

dodáva Eva Ščepková z tejto rady.

Výsledky PR BB v roku 2015

Na participatívny rozpočet v roku 2015 vyčlenilo zastupiteľstvo z mestského rozpočtu sumu 19.343 eur (25 centov na obyvateľa) a hlasovať mohli Bystričania nad 15 rokov. Poradie úspešných projektov bolo nasledovné:

  1. Zabezpečenie chodu DFS Radosť a tlač prezentačnej brožúry (4.000 €)
  2. Oddychová zóna pre deti a dospelých v Mestskom parku s výtvarnými prvkami (1.900 €)
  3. Laskomerské singletraily – špeciálne chodníky pre jazdu na horskom bicykli:(3 503,40 €)
  4. Dopravné ihrisko v Radvani – rekonštrukcia asfaltovej plochy a chodníkov (5.000 €)
  5. Sásovská mozaika – tvorba sociálnych sietí a prehlbovaniu sociálnych väzieb v komunite(4 660 €).

Zdroj: PR BB, Foto: ilust.