Unikátnu testovaciu novinku vyskúšali pod Urpínom aj biatlonistky

ŠPORT
0 /

Po hokejistoch vyskúšali unikátnu novinku v testovaní sily vo Fit aréne v Banskej Bystrici aj naše biatlonistky. Na špeciálnom trenažéri si tento týždeň zmerali aj reakčný čas počas streľby. Bojovali o každú tisícinku sekundy. Testovanie svalových disbalancií je absolútnou novinkou v príprave slovenských biatlonistiek.

Naše biatlonistky po letnej prestávke skúšali strieľať vôbec po prvýkrát. Chýbala iba Anastasia Kuzminová, ktorá sa v týchto dňoch pripravuje na Novom Zélande. Tréner ženskej biatlonovej reprezentácie Pavel Kobela si novinku v banskobystrickej Fit aréne pochvaľoval:

„Dôležité je, aby sme o narušení pohybov vedeli. Konkrétne o tom, ktoré partie tela majú slabšie, ktoré silnejšie a podľa toho upravili jednotlivé tréningy. Je to aj o prevencii zdravotných problémov. Bolesti chrbta a ramena sa vyskytujú u biatlonistov neustále a my musíme reagovať na rôzne preťaženia organizmu a kompenzovať námahu. Takéto testy si teda zopakujeme aj v októbri. Chceme vedieť, či tréningový program bude účinný a svalová sila harmonicky porastie. Dievčatá majú za sebou aj test koordinácie na balančnej plošine, to bolo pre nás ďalšie dôležité meranie.“

Naše biatlonistky s výnimkou spomínanej Kuzminovej trénujú v súčasnosti v Osrblí na kolieskových lyžiach. Až 10. augusta vycestujú do Obertilliachu na stredohorskú prípravu. Aktuálne testovanie v Banskej Bystrici vyzdvihla aj Janka Gereková:

„Ešte nikdy sme takéto merania nerobili, sama som zvedavá čo nám to prinesie a aké budú výsledky. Každý rok niečo nové pribudne, testuje sa, vyhodnocuje, no zima je už o niečom inom. Každé testovanie je potrebné zodpovedne vyhodnotiť a s údajmi ďalej pracovať, aby priniesli efekt a zlepšili našu výkonnosť. Z testu na rýchlosť reakčného času mám dobrý pocit, dopadla som celkom dobre a ani to nejako únavné nebolo (úsmev).“

Testovanie sa pozdávalo aj ďalšej našej biatlonistke Terézii Poliakovej, ktorá sa vyjadrila prítomným novinárom nasledovne:

„Sama som zvedavá, čo z toho vyplynie. V biatlone sa posúvame neustále hore a testy poslúžia na odhaľovanie rezerv. Reakčný čas pri streľbe prináša čísla na úrovni stotín až tisícin. Dobre načasovať streľbu je veľmi dôležité. Ja sa priznám, že s reakciou mám problémy. Vidieť to aj na samotnej streľbe. Dúfam, že toto testovanie nám v niečom pomôže.“

Testovanie našich biatlonistiek zorganizoval Slovenský biatlonový zväz v Banskej Bystrici, ktorý tak nadviazal spolupráca s kondičným špecialistom Romanom Švantnerom, lekárom Miroslavom Sylvestrom a Kamilom Povrazníkom.

Autor: (bal), Foto: Zdroj: TASR