Štvorbob Dukly má veľkú šancu kvalifikovať sa na zimnú olympiádu

ŠPORT
0 /

Slovenská posádka štvorbobu zastrešená pod VŠC Dukla Banská Bystrica má reálnu šancu kvalifikovať sa na Zimné olympijské hry 2018 do Pjongčangu. V Európskom pohári totiž pravidelne boduje.

Umiestnenia nášho štvorbobu sú v tejto olympijskej sezóne prekvapujúce. Počas novembra a decembra si pretekári banskobystrickej Dukly vyjazdili v Európskom pohári 10, dvakrát 12, 7 a 9. miesto. Vedúci realizačného tímu bobistov Igor Kováč preto neskrýva nadšenie:

 „V Dukle sme veľmi milo prekvapení z výsledkov nášho štvorbobu. Momentálne je na takých pozíciách, že pokiaľ sa nič nestane, vzniká reálna šanca vyjazdiť si nomináciu na ZOH 2018. Voľných je iba šesť či sedem miest. Štvorbob môže postaviť usporiadateľská krajina a ešte Čína, kde sa budú konať nasledujúce zimné olympijské hry o štyri roky neskôr. Takže uvidíme, či sa tak napokon stane. Každopádne ak v januári v rakúskom Insbrucku – Igise a v nemeckom Winterbergu to naši bobisti neskazia a zopakujú dvanáste či desiate miesto, olympijská nominácia by nám nemala ujsť.“

V súčasnosti sa jednotlivé krajiny v štvorboboch snažia vyjazdiť si olympijské body v troch pohároch. Najsilnejšia konkurencia je nielen vo Svetovom pohári, ale aj v Európskom, kde súťaží slovenská posádka s pilotom Radekom Matouškom.

 „Náš štvorbob je i napriek silnej konkurencie v hre, čo je prekvapením. Skladali sme totiž novú posádku, zo starej zostali iba dvaja členovia Šimík a Noskovič. Okrem Európskeho pohára sa jazdí ešte Śvetový a potom Severoamerický, kde je najslabšia konkurencia. Ak tam niekto príde i posledný, tak si vybojuje body a sú dvojnásobné v rámci nominačných kritérií na ZOH. Takže siedme miesto v Európskom pohári, kde je viac než dvadsať posádok z celého sveta, je výborným umiestnením,“

– objasňuje Igor Kováč.

Okolo slovenského pilota s českými koreňmi Radeka Matouška sa vytvorila skvelá partia. Ocitol sa v nej i šprintér a bývalý biatlonista z Dukly Banská Bystrica Jakub Fendek, ktorý taktiež netají spokojnosť s aktuálnymi výsledkami nášho štvorbobu:

„Sme nová partia, iba sa zohrávame každým pretekom, sú to pre nás nové skúsenosti. Oproti prvým štartom sme sa výrazne priblížili k lepším posádkam. Pilot Radek je spokojný a milo prekvapený. Je tam vidno jeho kvalitnú prácu. Pri boboch však rozhoduje aj materiál. Zohráva veľkú úlohu. V dvojbobe sme v tomto smere veľmi pozadu, je to veľký rozdiel, čo vidno vo výsledkoch. Štvorbob je už kvalitnejší. Podstatné budú pre nás nasledujúce tri preteky, prvé v Insbrucku a ďalšie dva vo Winterbergu. Potrebujeme ukradnúť čo najväčší podiel bodov, aby sme predbehli posádky, ktoré jazdia Severoamerický pohár, kde sa tých bodov prerozdeľuje viac než v európskom.“

Posledné preteky štvorbobov sú vo Winterbergu naplánované 14. januára. Po tomto termíne sa spočítajú všetky body z troch uvedených pohárov a dozvieme sa, či sa Slovensko vďaka Dukle predstaví na ZOH 2018 aj v tomto športovom odvetví.

Autor: (bl), Foto: Zdroj tasr (archív)