Strelci z bystrickej Dukly zabojujú o medaily na majstrovstvách Európy

ŠPORT
0 /

Strelci zo vzduchových zbraní majú pred sebou majstrovstvá Európy. O prestížne medaily zabojujú aj pretekári banskobystrickej Dukly od stredy do soboty v holandskom Arnheme.

Naposledy získal na európskom šampionáte zlato v roku 2011 v talianskej Brescii kančiar Peter Pelach v súťaži VzBT 40 mix. Odvtedy sa našim reprezentantom nepodarilo doniesť z tohto vrcholného európskeho podujatia medailu. V tohtoročnej nominácii je štrnástka slovenských reprezentantov – 8 puškárov a 6 pištoliarov, čo je v súčte o šesť menej ako pred rokom.

Najväčšie nádeje na ukončenie trojročnej série bez medaily na vzduchovkových ME (Heinola-Vierumäki 2012, Odense 2013, Moskva 2014) majú pištoliari Juraj Tužinský z Banskej Bystrice a Pavol Kopp z bratislavského ŠCP. Po dlhých rokoch sa tentoraz nepredstavia v tímovej súťaži. Z početného zastúpenia juniorov sa môžu presadiť Duklisti Peter Baláž, Ondrej Holko alebo aj niektorá z tria mladých puškárok, v ktorom figuruje aj ďalšia členka nášho armádneho klubu Lucia Novosedlíková.

Ako tréneri puškových disciplín cestujú na podujatie Jozef Gönci, Viera Dancáková Fodorová a František Fecko. V pištoľových disciplínach budú mať v akcii svojich zverencov Ivan Némethy a Ján Kriško. Pre dlhoročného člena banskobystrickej Dukly Jozefa Gönciho bude mať šampionát špecifickú príchuť. Do Arnhemu sa vracia po 16 rokoch od triumfu vo vzduchovej puške 60 a zisku svojho premiérového európskeho titulu.

Nominácia Slovenska na ME v streľbe zo vzduchových zbraní v holandskom Arnheme (4. – 7. 3. 2015):

Puškové disciplíny:

muži: Zoltán Baláž (VŠC Dukla Banská Bystrica)
juniori: Ondrej Holko (VŠC Dukla Banská Bystrica), Patrik Jány (Banská Štiavnica)
ženy: Daniel Demjén Pešková, Jana Hyblerová (obe ŠCP Bratislava)
juniorky: Kristína Spišáková, Lenka Žideková (obe ŠKP Prešov-Sekčov), Lucia Novosedlíková (VŠC Dukla Banská Bystrica)

Pištoľové disciplíny:

muži: Pavol Kopp (ŠCP Bratislava), Juraj Tužinský (VŠC Dukla Banská Bystrica)
juniori: Peter Baláž (VŠC Dukla Banská Bystrica), Matej Kovács (Jarovce), Patrik Stojka (ŠSKP Skalica)
juniorky: Alexandra Nagyová (Edison Bratislava)

Autor: (cb), Foto: Zdroj teraz.sk + SITA (archív)