Stojíme za Tebou Maťo!

ŠPORT
1 /

Redakcia Bystricovín vyjadruje plnú podporu nášmu olympijskému víťazovi a majstrovi sveta v chôdzi na 50 km Matejovi Tóthovi v kauze štatistických odchýlok v jeho biologickom pase, ktorá mu zabránila v obhajobe zlata v chôdzi na augustových MS v Londýne.

Milý Maťo,

 prežívali sme s Tebou radostné zlaté chvíle na MS 2015 v Pekingu aj na OH 2017 v Riu, stojíme za Tebou aj teraz v azda najťažších chvíľach svojej bohatej športovej kariéry, keď musíš vysvetľovať Medzinárodnej asociácii atletických federácií (IAAF) štatistické odchýlky vo svojom biologickom pase.

 Poznáme Ťa ako svedomitého a poctivého športovca, ktorý vždy otvorene a zásadne vystupoval proti nekalým praktikám v atletike či v iných športových disciplínach. Pevne veríme, že problém s biologickým pasom sa v dohľadnej dobe vyrieši a Ty budeš môcť ďalej v pokoji pokračovať v prirodzenom tréningovom a pretekárskom rytme.

 Stotožňujeme sa s odbornými vyjadreniami trénerov i lekárov, že s veľkou pravdepodobnosťou môže ísť o prirodzený fyziologický stav organizmu vyvolaný chorobou alebo pobytom vo vysokohorskom prostredí v inkriminovanom čase, ale v žiadnom prípade nejde o doping.

 Podobný osud postihol nedávno aj známeho českého cyklistu Romana Kreuzigera, ktorý sa po dvoch rokoch napokon očistil až na arbitrážnom súde. Dúfame, že v Tvojom prípade to nebude potrebné a problém sa čoskoro vysvetlí.

 Stal si sa veľkým športovým vzorom pre mládež, si prvým ambasádorom Európskeho mesta športu 2017 a máš pred sebou aktívnu kariéru špičkového športovca v najlepšom chodeckom veku.

 Držíme Ti palce a stojíme za Tebou.

 

 

Autor: Redakcia, Foto: ilustračné