Rakytovce prehrali derby so Šalkovou, no zachránili sa, Jupie remizovalo v Medzibrode

ŠPORT
2 /

V nedeľu sa hralo posledné 26. kolo štvrtej futbalovej ligy a v ňom potrebovali Rakytovce aspoň bod aby sa definitívne zachránili bez ohľadu na to ako bude hrať na diaľku Revúca vo Vinici. Tento bod napokon nezískali, pretože Šalková potvrdila svoju kvalitu a vyhrala. Našťastie pre naše mužstvo z okrajovej časti Banskej Bystrice prehrala aj Revúca, takže Rakytovce nezostupujú do piatej ligy. Druhé okresné derby sa hralo v Medzibrode, kde Jupie nečakane bodovalo. Zrodila sa tam totiž remíza 1:1.

Medzibrod sa pripravil o postup do tretej ligy minulý víkend remízou v Čiernom Balogu, takže do stretnutia s našim Jupie nastúpil v oslabenej zostave bez vykartičkovaných a zranených hráčov. Prvú šancu mali hostia, v šestnástke sa ocitol nepokrytý Hanák, strieľal dobre, no zaskvel sa aj brankár Petrík. Domáci pohrozili Bobokom spoza pokutového územia, loptu vyrazil pohotový gólman Škubák. Bobok sa o slovo prihlásil aj pár minút pred prestávkou, keď po krídle zbehol Majerník, pekne prihral spomínanému futbalistovi Medzibrodu, no ten z piatich metrov prekopol bránku.

V úvode druhého polčasu mali aktivitu na kopačkách hráči Jupie. Druhý celok súťaže nebol vo svojej koži, navyše ho trošku utlmilo vylúčenie Haviara. Ten najprv zbytočne oplácal faul, za čo inkasoval prvú žltú kartu a potom ešte zbytočne odkopol v hneve loptu a trafil ňou protihráča. Videl teda i druhú žltú a následne červenú kartu. Napriek tomu domáci išli do vedenia v 73. minúte. Peter Belko z priameho kopu z asi dvadsiatich metrov poslal loptu ponad múr presne k žrdi – 1:0. O tri minúty neskôr však hostia vyrovnali. Po krídle unikol Šimunek, spätnou prihrávkou našiel v šestnástke Plška, ktorý mieril taktiež presne k žrdi – 1:1. V závere mali bližšie k výhre Badínčania. Nebezpečná bola najmä hlavička kapitána Vladimíra Giertla. Loptu poslal hlavou parádne pod brvno, odkiaľ ju však brankár Petrík vyškriabal. Body sa teda napokon v tomto okresnom derby delili

TJ Sokol Medzibrod – Jupie FŠMH Badín-Podlavice 1:1 (0:0)

Góly: 73. Belko – 76. Plško. Rozhodoval: Galád. ŽK: Zázrivec, Haviar (obaja Medzibrod). ČK: 57. Haviar (po 2ŽK). Diváci: 300.

(bl)

Rakytovce hostili doma Šalkovú (aj v našej fotogalérii), išlo teda o mestské derby, pričom domáci hrali o záchranu, stačil im na ňu zisk bodu v prípade, že by Revúca vyhrala na ihrisku istého zostupujúceho tímu z tejto súťaže vo Vinici. To sa však nestalo, takže výsledok duelu nebol pre náš tím pohromou. Prvú šancu mali v 8. minúte Rakytovčania. Rafanides po prihrávke Matisa však netrafil priestor troch žrdí. Potom závar pred domácou bránkou na poslednú chvíľu zastavil gólman Mráz, ktorý zasiahol pred Debnárom. V 14. minúte sa hosťujúci Vučkovič uvoľnil cez Gašpara, ale Mráz jeho strelu vyrazil a dorážka z kopačky Debnára letela nad brvno. Šalková bola pri chuti a po kombinácii Vučkovič – Debnár, druhý menovaný pripravil gól doslova na zlatom podnose Kútikovi a ten sa nemýlil – 0:1. V 22. minúte mohli domáci vyrovnať, po kombinácia Matisa s Rafanidesom sa lopta dostala na voľného Fojtíka, ale ten nemieril presne. V 37. minúte po centri Kohúta vrátil loptu hlavou do ohňa Matis a Fulop ju poslal vedľa bránky Šalkovej. O dve minúty neskôr to skúšal spoza šestnástky hosťujúci Mikulec. Jeho strelu do stredu bránky Mráz zneškodnil. Bodku za prvým polčasom dala strela Rafanidesa, gólman Vernarský vyrazil loptu na roh.

Druhý polčas sa začal šancou Debnára, jeho strelu zblokovala obrana a následne Vučkovič sa netrafil medzi žrde. V 57. minúte po vysunutí Kohúta mal vyrovnanie na kopačke Bútora, lenže zoči-voči brankárovi Vernarskému nedokázal loptu poslať do siete. O minútu na to bol opäť v šanci Bútora, po centri Pavlíka poslal loptu hlavou tesne vedľa. To sa domácim vypomstilo a v 61. minúte po rohovom kope, ktorému predchádzala šanca Vučkoviča, zvýšil hlavou nikým nekrytý Pavol Dobrík na 0:2. Potom ešte tvrdou strelou Vučkovič preveril Mráza. V 65. minúte domáca obrana nedokázala loptu poslať do bezpečia, tá sa odrazila k Vučkovičovi a ten poslal Šalkovú už do trojgólového vedenia – 0:3. Domáci mohli kontrovať o minútu po treťom góle, lenže strela Rafanidesa skončila na bránkovej čiare stojacom obrancovi hostí. V 74. minúte po rohovom kope mal dostatok času i miesta Debnár, ale mieril vedľa. V závere sa snažil znížiť Knižka, dostal sa pred Vernarského, ale mieril do neho. Na opačnej strane mal dobrú možnosť Vučkovič, zaskvel sa Mráz. Hostia si víťazstvom zabezpečili tretie miesto v tabuľke, Rakytovce sa vďaka pomoci Vinice udržali v IV. lige…

FK Rakytovce – FK Šalková 0:3 (0:1)

Góly: 18. Kútik, 61. Pav. Dobrík, 65. Vučkovič. Rozhodoval: Horváth. ŽK: bez kariet. Diváci: 60.

(tdz)

Ostatné výsledky: Tisovec – Č. Balog 3:1, Pliešovce – Slov. Ďarmoty 1:1, Tornaľa – V. Krtíš 4:0, Vinica – Revúca 3:0, Poltár – Hriňová 4:0.

Poradie:

1. Poltár 58b, 2. Medzibrod 55b, 3. Šalková 48b, 4. Slov. Ďarmoty 47b, 5. Tisovec 42b, 6. Č. Balog 40b, 7. Pliešovce 39b, 8. Tornaľa 36b, 9. Jupie 32b, 10. Hriňová 31b, 11. Rakytovce 27b, 12. Revúca 25b, 13. Vinica 21b, 14. V. Krtíš 14b.

Autor: (bl, tdz), Foto: (bl) zo zápasu Rakytovce - Šalková