FOTO: Poznáte priezviská Jung, Herbanský, Král, Szorád, Hencz, Teplý či Košút?

ŠPORT
1 /

Ak nie, pomôžeme. Sú súčasťou tvorby bohatej histórie vodného motorizmu Slovenskej republiky, ktorý patrí  od roku 1993 do absolútnej svetovej špičky v športovom odvetví bohatom na adrenalín,  s požiadavkou na  vysokú kvalitu odvahy a teda i tvrdú náturu, ale predovšetkým na vysoké majstrovstvo ovládania stroja, ktorým pretekár brázdi vodné nádrže naprieč celou Európou.

Majstrovstvá Európy vo vodnom motorizme

Jednu takú krásnu, nevšednú, majú Poliaci len asi 200 metrov vzdialenú od centra  mestečka Žnin, neďaleko Bydgošte. Práve tam  sa konali v prvý tohoročný júlový víkend majstrovstvá Európy vodných motoristov, ktorých sa popri pretekároch z Veľkej Británie, Estónska, Švédska, Litvy, Poľska, Lotyšska, Fínska  zúčastnili aj vodní motoristi Slovenskej republiky .

Nechýbal medzi nimi viacnásobný majster sveta a Európy, pretekár Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica, Marián Jung a jeho reprezentačný kolega, pretekár TJ Dunaj Štúrovo Róbert Hencz. Obidvaja, spolu s Poliakom Marcinom Zieliňskim patrili k najväčším favoritom v spomenutej kategórii, v ktorej dosahujú pretekári  počas súťažných jázd rýchlosť  200 – 220 km za hodinu a svoj stroj točia pri rýchlosti 180 km za hodinu.

Piloti akrobatických lietadiel by vedeli azda najlepšie vysvetliť popri samotných jazdcoch vodného motorizmu aký  úžasný prítlak práve pri otáčaní  vtláča do sedadla každého jazdca. Keď sme sa opýtali po skončení podujatia trénera a fotografa Jána Miškoviča, ktorý od roku 1997 pracuje úzko s pilotom stroja o obsahu 700 cm kubických  Mariánom Jungom, na margo hodnotenia výkonov našich pretekárov, okrem iného povedal:

„Ich výkony hodnotím tak, ako ich zhodnotila väčšina odborníkov i prítomní zvedaví diváci v súbojoch, ktorým nechýbali dynamika, rýchlosť, dramatické momenty i zvraty v poradí. Už v kvalifikácii bolo vidieť, že silný vietor bude tiež súperom v boji o titul. Naši sa tam z kvalifikačných jázd medzi 14 najlepších pretekárov dostali podľa očakávania. Môj zverenec Marián Jung však doplatil prvou finálovou jazdou, v ktorej mu zlyhal motor, na ten najúspešnejší výsledok, zisk titulu majstra Európy. Pracujem s ním od roku 1997, teda bol som pri zisku jeho prvého titulu majstra sveta v roku 1998, ktorý získal v Anglicku i pri ďalších jeho veľkých víťazstvách.

Ďalej Ján Miškovič pokračoval:

„Tentoraz však prišlo to, čo si nevieme ani po spomínanej jazde vysvetliť, čo bolo príčinou zlyhania stroja a jeho vypadnutia z chodu. Za pár sekúnd na základe toho vznikla taká strata na víťazného Poliaka Marcina Zieliňského, že ju ani ďalšími dvoma  finálovými jazdami, ktoré mal lepšie ako jeho najväčší súper, nedokázal zlikvidovať. Napriek technickému zlyhaniu svojho stroja však získal v konečnom účtovaní striebornú medailu. A tak sme športovo zablahoželali  Marcinovi za víťazstvo na podujatí, ktoré označili odborníci a diváci vďaka dobrej konkurencii i kvalitnej organizácii vysačkou európskeho súperenia veľmi vydareného.“

K týmto slovám treba dodať, že ďalší Slovák v pretekárskom  finálovom zoskupení, Róbert Hencz, získal v tejto kategórii 3. miesto v konečnom poradí. A tak bronz z Poľska poputoval do Štúrova.

Prítomných na podujatí zaujala i kategória GT 15, ktorá je vypísaná pre talentovaných pretekárov a pretekárky vo veku od 10 do 15 rokov. Po prvý raz sa v nej na ME objavil aj 11- ročný syn viacnásobného majstra sveta Mariána Junga – Šimon Jung, žiak Základnej školy v Malackách.

Vo svojej prvej finálovej jazde skončil na siedmej priečke, v druhej bol dokonca šiesty, ale v tretej rozbil loď, ktorá dosahovala rýchlosť v prvých dvoch jazdách okolo 70 km za hodinu. Celkovo tak skončil spomedzi 18 pretekárov aj tak na 10. priečke, čo treba považovať vzhľadom k jeho veku a skúsenostiam medzi oveľa staršími pretekármi za úspech.

Najmladšou účastníčkou, ktorá sa podujatia zúčastnila, bola 10 – ročná Nina Majerčíková z Piešťan. V pretekárskom poli zaujala nebojácnosťou, pomerne slušnou, technicky na jej vek kvalitnou, ale opatrnejšou jazdou, ktorú hneď tesne po pretekoch analyzovala za obdivu skúsených pretekárov zo štartovného poľa dospelých so svojim otcom M. Majerčákom, ktorý bol počas svojej pretekárskej kariéry strieborný v majstrovstvách Slovenskej republiky v kategórii vznášadla.

Titulné foto Jána Miškoviča

Jazdy Šimona Junga a Niny Majerčíkovej očami fotoobjektívu Jána Miškoviča, víťaza viacerých významných európskych súťaží fotografov v Grand Prix press foto z vodného motorizmu, ktoré každoročne vyhodnocujú v Monaku, vyzerajú tak ako tá v úvode tohto článku. Je, totiž, výsledkom jeho pohľadu na pretekársku trať jazera v mestečku Žnin, v ktorom žije bezmála 14 000 obyvateľov a práve mnohí z nich tlieskali po podujatí aj našim mladým pretekárom Ninke Majerčíkovej z Piešťan a Šimonovi Jungovi. ktorí riadia svoje stroje práve na spomínanom jazere.

Autor: Jozef Mazár , Foto: Ján Miškovič a ilustračné