Otčenáš vybojoval na MS v letnom biatlone bronz, Kuzminová dvanásta

ŠPORT
0 /

Biatlonista VŠC Dukla Banská Bystrica Martin Otčenáš vybojoval na majstrovstvách sveta v letnom biatlone na kolieskových lyžiach v ruskom Ťumeni bronzovú medailu. V sobotňajších rýchlostných pretekoch mužov na 10 km ho predbehol iba Čech Ondřej Moravec a Belgičan Michael Rösch. V ženskom šprinte obsadila Anastasia Kuzminová až dvanáste miesto.

Martin Otčenáš zvládol desať kilometrovú trať s dvomi streleckými položkami vo výslednom čase 24:43,7 min s jednou streleckou chybou. Za víťazným Čechom Ondřejom Moravcom zaostal o 12,9 s. Striebro získal Nemec reprezentujúci Belgicko Michael Rösch (+6,5). Banskobystrický biatlonista si dal ziskom medaily predčasný darček k 27. narodeninám, ktoré oslávi v pondelok. Druhý slovenský reprezentant Tomáš Hasilla oslávil 24. narodeniny práve v deň pretekov, no obsadil až 21. miesto. Bronz Otčenáša rozšíril historickú bilanciu slovenského biatlonu na letných MS na 35 vzácnych kovov (7-10-18), v seniorskej kategórii na 25 (5-6-14). Medailista Martin Otčenáš pre TASR uviedol:

„Snažil som sa splniť si cieľ, byť v individuálnej disciplíne do 10. miesta. Na kolieskových lyžiach som sa zrýchlil, pomohol mi sústredenie v Obertilliachu a na trati v Ťumeni sa to aj prejavilo. Bolo extrémne teplo, každý mal s tým problém, aj ja, v závere som sa poriadne vyžmýkal a bežal úplne na hrane. Neviem, či by som mohol ešte zrýchliť, už asi nie, no bežal som o dušu, ani som presne nevedel ako na tom som, chýbali mi presnejšie informácie. Podržala ma aj streľba, nebol som si istý hlavne ležkou, dosť ma v príprave potrápila, na stojke som si veril viac. Pre mňa táto bronzová medaila znamená veľmi veľa. Dosiahol som prvý veľký úspech, je to pre mňa zadosťučinenie s presvedčením, že sa oplatí na sebe neustále robiť a byť trpezlivý, od Pavla Hurajta som sa v tomto dosť naučil.“

Medzi ženami sa tešia zo zlatej medaily v rýchlostných pretekoch až dve pretekárky – slovinská reprezentantka Teja Gregorinová a Poľka Krystyna Palková. Obe prišli do cieľa v rovnakom čase 21:41,2 a aj na strelnici urobili po jednej chybe. Z dvojice našich biatlonových reprezentantiek skončila lepšie Anastasia Kuzminová. Rodáčka z Ťumeňu žijúca v Banskej Bystrici skončila dvanásta s odstupom 40,7 s za zlatým duom. Dvojnásobná olympijská šampiónka z Dukly mala v rýchlostných pretekoch na strelnici iba jeden nepresný výstrel. Druhá Slovenka v pretekoch Paulína Fialková finišovala na 19. priečke s dvoma streleckými chybami.

Výsledky :
ŽENY Rýchlostné preteky na 7,5 km: 1. Teja Gregorinová (Slovin.) a Krystyna Palková (Poľ.) obe 21:41,2 min (obe 1 trestný okruh), 3. Tchang Ťia-lin (Čína) +5,3 (1),… 12. Anastasia Kuzminová +40,7 (1), 19. Paulína Fialková (obe SR) +1:22,9 (2).

MUŽI Rýchlostné preteky na 10 km: 1. Ondřej Moravec (ČR) 24:30,8 min (1 trestný okruh), 2. Michael Rösch (Belg.) +6,5 (2), 3. Martin Otčenáš +12,9 (1),…21. Tomáš Hasilla (obaja SR) +2:37,4 (2)

 

 

Autor: (job), Foto: Zdroj SITA