Na OH 2016 mieri jedenásť atlétov Dukly, chodec Tóth spokojný s trestom pre Rusov

ŠPORT
0 /

Na olympijských hrách v Riu sa predstaví dovedna jedenásť atlétov banskobystrickej Dukly. Najväčšie nádeje vkladáme do chodca Mateja Tótha na 50km trati, ktorý sa aktuálne vyjadril aj k trestu ruských atlétov, ktorí pre dopingový škandál nebudú môcť štartovať pod piatimi kruhmi.

Verdikt medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) najnovšie potvrdil aj Športový arbitrážny súd(CAS) a vydal odmietavé rozhodnutie účasti ruských atlétov na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Stotožňuje sa s ním aj chodec banskobystrickej Dukly, aktuálny majster sveta na 50km trati Matej Tóth, ktorý pre SITA uviedol:

„Minulý rok už ruskí atléti absentovali na svetovom šampionáte v Pekingu a nemyslím si, že by sa kvalita majstrovstiev sveta nejako znížila. Samozrejme, neúčasťou Rusov príde Rio o kvalitných atlétov, ale presadiť sa nebude o nič jednoduchšie. Konkurencia je v každej disciplíne aj bez nich obrovská. Čo sa týka rozhodnutiu arbitrážneho súdu, po viem po pravde, že ešte pred pár týždňami som bol na vážkach, ale udalosti z posledných dní, ako je správa z dopingovej kauzy týkajúcej sa ZOH v Soči, ma utvrdili v tom, že Rusi pre očistenie športu takmer nič nerobia. Plošný trest je teda na mieste a je zaslúžený. Na druhej strane, kolektívna vina nie je nikdy úplne spravodlivá, a mrzí ma, že svetové hviezdy ako Isinbajevová či Šubenkov a ďalší, ktorí sa pripravujú a hlavne pretekajú po celom svete, nebudú môcť štartovať.“

Športovci z Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica budú mať v rámci športových centier a klubov najväčšie zastúpenie v slovenskej výprave na olympijských hrách v Rio de Janeiro. V tejto chvíli majú istých 19 miesteniek, z toho je až jedenásť atlétov. Riaditeľ nášho VŠC Richard Galovič k tomuto faktu povedal:

„S hrdosťou nás bude reprezentovať devätnástka našich športovcov s naozaj vysokým potenciálom, ktorých je v porovnaní s londýnskymi hrami o dvoch viac. Toto je pre nás veľký úspech. Zároveň by sme veľmi radi nadviazali na úspešnosť z predchádzajúcich olympiád a našu zbierku rozšírili o sedemnástu olympijskú medailu.“

A práve na  ňu myslí aj náš chodec Matej Tóth, ktorý sa i napriek komplikovanému zraneniu v úvode roka dostal do tréningovej pohody a urobí v Riu maximum, aby cenný kov pre Slovensko i Banskú Bystricu, kde býva, vybojoval.

Istotu štartu na LOH 2016 v Riu de Janeiro majú atléti Dana Velďáková (trojskok), Jana Velďáková (diaľka), nrtm. Martina Hrašnová (kladivo), Mária Gáliková (20 km chôdza), Mária Czaková (20 km chôdza), Matúš Bubeník (výška), Marcel Lomnický (kladivo), des. Anton Kučmín (20 km chôdza), nrtm. Matej Tóth (50 km chôdza), Martin Tišťan (50 km chôdza) a čat. Dušan Majdán (50 km chôdza).

Vodný slalomár Jakub Grigar sa predstaví v kategórii K1, v rýchlostnej kanoistike zabojujú nrtm. Peter Gelle (K1) a Vincent Farkas (C1).

V športovej streľbe nás bude reprezentovať rtn. Juraj Tužinský (vzduchová pištoľ, ľubovoľná pištoľ).

V plávaní zabojujú Katarína Listopadová (100 m znak a 100 m motýlik) a slob. Tomáš Klobučník (100 m prsia).

V cestnej cyklistike bude napokon štartovať des. Patrik Tybor (hromadný štart).

Vo vzpieraní sa pokúsi o dobrý výsledok slob. Ondrej Kružel (nad 105 kg).

Reprezentácia VŠC Dukla Banská Bystrica má doteraz na konte z letných olympijských hier 7 zlatých, 5 strieborných a 4 bronzové medaily.

Autor: (bl), Foto: ilustračné, internet