Medzibrod zosadil z čela 4. ligy Rakytovce, vyhupla sa tam Šalková, vyhral i Badín

ŠPORT
3 /

V deviatom kole štvrtej ligy skupiny juh najviac pútalo sobotňajšie okresné derby v Rakytovciach, kam pricestoval Medzibrod. Hralo sa už o jedenástej hodine predpoludním a naplno bodovali napokon hostia. Popoludní hrala doma Šalková s Detvou a dokázala zvíťaziť, hoci len tesne 2:1. Keďže nevyhrala ani Kováčová, práve Šalkovčania sa vyhupli na čelo súťaže. V nedeľu nás potešil Badín jasnou výhrou nad Hriňovou.

Rakytovce privítali na svojom štadióne v úlohe dovtedajšieho lídra súťaže bez kvalitného útočníka Klačana v okresnom derby Medzibrod, ktorý zatiaľ neprehral, hoci je v tabuľke na štvrtom mieste. Prvý polčas vyšiel lepšie hosťom, ale prvú šancu mali domáci, brankár Petrík im však včasným vybehnutím sľubnú šancu zmaril. Bystrický celok hral pomerne jednoduchý futbal, snažili sa nakopávať lopty za pozornú obranu súpera. V 15. minúte  sa však predviedol útočník Medzibrodu Belluš. Perfektne si prebral loptu, otočil sa s ňou v strede ihriska, následne prihral medzi rakytovskú obranu na nabiehajúceho Pipicha a ten i s prispením zadáka súpera obišiel brankára a poľahky otvoril skóre – 0:1. O 4 minúty neskôr už mohol byť rozdiel dvojgólový. Po dlhom pase sa lopta dostala za obranu na Pipicha, ktorý obhadzoval gólmana Kvasnu, no obhodil aj jeho bránku. V 29. minúte sa dostali do šance domáci. Zo štandardnej situácie putovala lopta do šestnástky, kde zakončoval z otočky Konder, ale chýbala mu potrebná razancia, Petrík teda dobre zasiahol. Päť minút pred koncom prvého polčasu na opačnej strane Bobok nakopol ľahkú loptu zo štandardky na Kvasnu, ktorému prekvapivo vypadla a Pipich pred ním ju iba pohotovo dokopol do siete – 0:2.

Druhý polčas začali lepšie domáci. V 50. minúte sa do šance dostal Telúch, ktorý osamotene hlavičkoval na zadnej žrdi a mieril vedľa bránky. Rakytovčania sa snažili znížiť, tlačili sa dopredu a ďalšiu veľkú možnosť mali v 76. minúte. Po kolmej prihrávke sa ocitol v dobrej šanci striedajúci Martinec, ale jeho strelu spoza rohu päťky najprv Petrík vyrazil a potom tento hráč Rakytoviec mieril do bočnej siete. Prešla iba minúta a na opačnej strane vyslal peknú a tvrdú krížnu strelu Selecký, Kvasna i so šťastím vyrazil na rohový kop. V 81. minúte to skúšal z polovice ihriska dobre hrajúci Belluš, brankár domácich si s jeho tvrdou strelou na dvakrát poradil. Keď sa už čakalo na konečný hvizd rozhodcu, postranný arbiter upozornil hlavného na faul v pokutovom území v podaní hosťujúceho futbalistu a nariadenú penaltu premenil v nadstavenom čase Konder, mieril presne k žrdi – 1:2. Po tomto okamihu sa hneď aj duel skončil.

Tréner Rakytoviec Andrej Dubovický po stretnutí pre oficiálnu facebookovú stránku povedal: „Podľa mňa sme videli priemerný štvrtoligový zápas, kde hrali proti sebe dve vyrovnané mužstvá. Dve obrovské chyby nás pripravili o lepší výsledok v prvom polčase. Futbal je o chybách, takže sme prehrali zaslúžene, keďže sme ich urobili viac ako súper. I keď sme dali gól z penalty. Nevadí, treba dať hlavy hore a ideme ďalej. Musíme sa zodpovedne pripraviť na zápas v Pliešovciach, kde chceme získať minimálne bod, prípadne vyhrať.“

FK Rakytovce – TJ Sokol Medzibrod 1:2 (0:2)

Góly: 90+. Konder (z 11m) – 15. a 40. Pipich. Rozhodoval: Janíček. ŽK: Markovič, Arvensis, T. Ondrejka – D. Selecký, Petrík. Diváci: 150.

Šalková privítala na svojom ihrisku v sobotu popoludní Detvu a vyšiel jej hneď úvod stretnutia. V desiatej minúte putovala lopta za obranu hostí, kde sa jej zmocnil Vučkovič, vyslal krížnu strelu spoza šestnástky presne k žrdi a náš celok viedol 1:0. Domáci boli častejšie na lopte, ale inak to bola vyrovnaná partia. Diváci videli aj veľa nepresností, hralo sa zväčša medzi šestnástkami, Šalkovčania ukázali tri pekné krídelné akcie, ale lopta nenašla vo finálnej fáze správneho adresáta. Detvanci pohrozili z dvoch rohov, ale stopéri z dobrých pozícií našťastie hlavičkovali nad bránku.

Po zmene strán boli aktívnejší hráči z okrajovej časti Banskej Bystrice a išli napokon do dvojgólového vedenia už v 49. minúte. Spoza 16-ky vystrelil Zimnikoval a s prispením teču hosťujúceho obrancu sa dostala lopta do siete – 2:0. Domáci mali potom veľa šancí, ale ich  zahodili. Lašút išiel sám na brankára, vychytal ho Michalík, po prihrávke Chovanca sa ocitol sám pred gólmanom hostí Bútora, no tiež pohorel. Aj Vučkovič mal veľkú možnosť, ale brankár Detvy držal svoj tím v hre o prijateľný výsledok. Šalkovčanov mohli mrzieť nevyužité vypracované príležitosti, pretože v 67. minúte po skrumáži v šestnástke Palovič ukázal väčší dôraz, dohral súboj a útočník hostí umne spadol, takže nasledovala penalta. Kapitán Rapčan ju premenil, keď poslal loptu do stredu bránky – 2:1. Následne sa Šalková trošku viac stiahla na svoju polovicu, čakala na brejky, ale rýchlonohý Lašút nedokázal využiť ani jeden. Podstatné bolo, že Detvanci si nevypracovali žiadnu vyloženú šancu, záver sa prakticky dohrával, takže tri body zostali zaslúžene na ihrisku nášho celku.

FK Šalková – MFK Detva 2:1 (1:0)

Góly: 10. Vučković, 49. Zimnikoval – 67. Rapčan (z 11m). Rozhodoval: Machyniak. ŽK: Bútora – Melich. Diváci: 100.

Badín v nedeľu popoludní hostil na svojom obecnom štadióne Hriňovú, ktorá si vypracovala prvú šancu zápasu. Pohorelec pretlačil loptu a spoza šestnástky mieril tesne vedľa bránky. Náš celok odpovedal expresne a účinne. V 6. minúte poslal dlhý výkop brankár Höger, lopta prepadla za obranu hostí a Brašeň ju ponad vybehnutého gólmana Sekereša poslal do siete – 1:0. V 9. minúte našiel domáci Kohút presným pasom Plška a jeho strela letela len tesne nad brvno. Na ďalšie šance si diváci museli počkať do 29. minúty. Najskôr spomínaný Pohorelec dostal priveľa miesta a času aby sa po autovom vhadzovaní s loptou otočil, našťastie jeho strela išla len presne tam kde stál Höger. Na druhej strane po rýchlej kontre mieril z výhodnej pozície Ševčík do nôh Sekereša. Po polhodine hry to opäť skúšali Hriňovčania, tentoraz po sklepnutí lopty tvrdo strieľal Paprčka, no opäť iba do rúk Högera. V 41. minúte sa individuálne blysol Brašeň, prenikol až pred pokutové územie, kde prenechal loptu Plškovi a jeho strelu musel brankár hostí vyrážať na roh. V 45. minúte prišiel okamih, ktorý pomohol Badínčanom a súpera zrazil do kolien, pretože po centri Ševčíka zahral jeden z hosťujúcich obrancov v pokutovom území rukou a pískal sa pokutový kop. Loptu si na biely bod postavil Kohút a pohodlne zvýšil na polčasových 2:0.

Domáci potom už v druhom polčase ovládli hru a hneď v 49. minúte mohli zvýšiť svoje vedenie, najskôr strela Ševčíka išla tesne vedľa. Podpoľanci sa potom ponáhľali s rozohrávkou, tú vystihol Plško, poslal center na Kohúta, ale ten mieril len do brankára Sekereša. V 55. minúte po centri Kohúta najskôr hlavičku Brašeňa skvele zneškodnil gólman hostí, no na jeho následnú dorážku už nemal nárok – 3:0. V 70. minúte to skúšali aj Hriňovčania, ale strela Pohorelca spoza šestnástky nemierila medzi tri žrde. O chvíľu si na dlhú loptu nabehol Badínčan Podkonický, poslal center na Žilíka a jeho hlavičkové zakončenie skončilo tesne vedľa. V 86. minúte sa prezentoval slušnou strelou Plško, Sekereš loptu vyboxoval. O dve minúty neskôr po akcii Žilíka bol Hudec osamotený pred brankárom, no mieril len do neho. V 90. minúte vysunul Žilík Kollára, ten našiel prihrávkou Studeného, ktorý stanovil konečný výsledok na 4:0.

ŠK Badín – MFK Spartak Hriňová 4:0 (2:0)

Góly: 6. a 55. Brašeň, 45. Kohút (z 11m), 90. Studený. Rozhodoval: Petrinec. ŽK: žiadne. Diváci: 100.

Ostatné výsledky: Pliešovce – Kováčová 2:2, Slovenské Ďarmoty – Tornaľa 2:1, Čierny Balog – Tisovec 4:0, Nová Baňa – Príbelce 0:3.

V desiatom kole sa v nedeľu 7. októbra o 14.30 hodine hrá šláger kola a zároveň okresné derby Medzibrod (4) – Šalková (1). Oba tieto naše tímy v súťaži doposiaľ neprehrali. Tretie Rakytovce sa predstavia v Pliešovciach a Badín hrá na pôde posledného celku súťaže v Tisovci.

Poradie:

1. Šalková 23b, 2. Kováčová 21b, 3. Rakytovce 21b, 4. Medzibrod 19b, 5. Č. Balog 18b, 6. Príbelce 14b, 7. S. Ďarmoty 13b, 8. Badín 12b, 9. Pliešovce 12b, 10. Tornaľa 10b, 11. Hriňová 8b, 12. Detva 5b, 13. N. Baňa 1b, 14. Tisovec 0b.

Autor: (bl), Foto: Zdroj facebook FK Rakytovce