Hokejisti chcú dnes finálovú sériu vyrovnať, Čížek prežíva rozprávku

ŠPORT
0 /

Banskobystrickí hokejisti zvládli na veľkonočnú nedeľu dôležitý finálový zápas Tipsport extraligy s Košicami a doma svojho súpera po dvoch prehrách vonku zdolali 3:1. Dnes je pred nimi ďalší nemenej dôležitý duel, ktorý môže stav série hranej na štyri víťazstvá vyrovnať.

Úvod nedeľného duelu našim chlapcom nevyšiel, prehrávali 0:1 a chytili sa až v druhej tretine, v ktorej otáčali nepriaznivý stav na 2:1. O vyrovnávajúci zásah sa pričinil Lukáš Handlovský, ktorý po prvom finálovom víťazstve pred vlastným publikom neskrýval radosť: „Super, konečne sme vyhrali a dali viac gólov. V Košiciach sme zbytočne vyrábali chybičky, chodili tam sami na bránku. Teraz sa nám ich podarilo ubrániť. Chýb musí byť minimum, lebo Košice sú schopné premeniť všetko. Nemôže sa nám stať, že v presilovke pôjdu dvaja na jedného. Nemôžeme mať vzadu deň otvorených dverí tak ako tomu bolo v Košiciach.“ Handlovský si uvedomoval dôležitosť tretieho finálového stretnutia. Ak by ho totiž ´barani´ prehrali, Košičania by už viedli v sérii výraznejším rozdielom 3:0 na zápasy. „Vyhrali sme dôležitý zápas. Ak by sa tak nestalo, bolo by to pre nás psychicky horšie. Nie je ešte koniec, chceme vyhrať aj druhý domáci duel. Musíme však hrať to, čo nás zdobí. Žiadna oblievačka na veľkonočný pondelok nebude. Síl máme dostatok, určite dobre zregenerujeme,“ tvrdí 28-ročný útočník spod Urpína.

Autorom rozhodujúceho gólu bol na veľkonočnú nedeľu obranca Banskej Bystrice Václav Čížek. Český legionár strelil v tejto sezóne svoj druhý extraligový gól, z ktorého mal obrovskú radosť. „Som sviatočný strelec, čo sa teraz cez sviatky aj potvrdilo. Ukázali sme však tímový výkon, teda že na nich máme. Pri góle som skúsil prestreliť puk medzi nohy brániaceho hráča, nebola to žiadna veľká rana, no brankár nič nevidel. Som rád, že mi to tam padlo. Tento gól je môj najdôležitejší v kariére,“ netajil 25-ročný bystrický bek, ktorý hrá v prvej päťke so skúsenými hokejistami. „Pripravoval som sa už na baráž v českej lige a zrazu som vo finále slovenskej extraligy. Hrám v prvej päťke s Michalom Handzušom, takže táto sezóna je proste rozprávkou pre mňa. Chytil som tu v Bystrici druhý dych. V Česku mi chýbala motivácia. Nevidel som pred sebou žiadnu budúcnosť. Tu som zbadal ako to všetko funguje, ako sa tu trénuje. Zvykol som si časom a teraz ma tu hokej baví tak ako nikdy,“ vyznal sa zo svojich pocitov Václav Čížek.

V košickej šatni zavládlo v nedeľu veľké sklamanie. Hráčom sa z nej nechcelo vyjsť. Po dlhšom čase napokon predstúpil pred médiá Adam Lapšanský, ktorý v Banskej Bystrici otváral skóre stretnutia. Presadil sa po viaczápasovom streleckom pôste, no jeho zásah nemal víťaznú príchuť. „Začalo to veľmi dobre pre nás. Chceli sme zvládnuť hlavne prvých desať minút, čo sa podarilo, dokonca sme viedli. Prvá tretina bola veľmi dobrá. V druhej sme si prehrali zápas. Ušlo nám to za pár minút. Mali sme tam výpadok, viackrát sme prepadli. Bystričania nás nepúšťali do koncovky. Hrali naozaj dobre, takže ani neviem v čom to bolo. My sme málo strieľali na bránku. Toto musíme zlepšiť,“ hodnotil prehru košický útočník, ktorého potešil iba gól a návrat spoluhráča Rachúnka do zostavy po zranení, s ktorým si na ľade veľmi dobre rozumie. „Sadli sme si. Jeho odchod nám rozbil útok, takže je to aj v tom, že som sa dlhšie strelecky nepresadil. Dúfam, že teraz nám priniesol šťastie a ja v pondelok opäť strelím gól, no už s víťazným koncom,“ hovorí Lapšanský, pričom z nedeľnej prehry nerobí žiadnu vedu: „Slová po zápase boli motivujúce, povzbudzujúce. Sme v pohode, vedieme sériu 2:1.“

Autor: Jozef Balko, Zdroj: Video TV ESO, Foto: Mirka Chabadová