FOTO: Anastasia Kuzminová sa stala športovou osobnosťou mesta Banská Bystrica

ŠPORT
1 /

Štvrtkový podvečer na Radnici patril už 18. ročníku oceňovania najlepších športovcov mesta Banská Bystrica. Primátor mesta Ján Nosko ocenil devätnástich jednotlivcov a štyri športové kolektívy v desiatich kategóriách.

Športovou osobnosťou mesta za rok 2014 sa stala Anastasia Kuzminová, úspešná biatlonistka, ktorá získala v rýchlostných pretekoch na Zimných olympijských hrách 2014 v Soči zlatú medailu. Ocenenie jej odovzdal primátor mesta Ján Nosko a okrem iného uviedol:

„Banská Bystrica vždy bola mestom športu, úspešných športovcov a olympijských víťazov. Oceňovaním im vyjadrujeme vďaku, čo je znak toho, že sa dokážu presadiť nielen na domácej športovej scéne, ale aj vo svetovej konkurencii. Som veľmi rád, že sa môžeme pochváliť a pýšiť ich výsledkami a športovými úspechmi.“

V kategórii športové kolektívy odovzdal primátor mesta ocenenie juniorkám Basketbalového klubu ŠKP 08 Banská Bystrica, juniorom Futbalového klubu Dukla Banská Bystrica a Športovému oddielu Džudo VŠC Dukla Banská Bystrica. Cenu si odniesol aj miestny hokejový klub HC´05 za úspešnú sezónu 2013/2014.

Pri príležitosti životného jubilea 70 rokov a za dlhoročné pôsobenie v športovej oblasti získal ocenenie Eduard Földvári, bývalý reprezentant v behoch na dlhé trate, neskôr tréner. Alžbeta Pažáková, trénerka plávania a autorka projektu výuky plávania detí a Juraj Benčík, športovec, olympionik a dlhoročný tréner uzavreli kategóriu tréneri, funkcionári.

Do kategórie veteráni sa zapísal Vladimír Výbošťok, šesťnásobný majster sveta a šestnásťnásobný majster Európy, o.i., ocenený cenou najlepšieho veterána atléta Európy za rok 2013.

V kategórii telesne postihnutí športovci si prevzal ocenenie Tomáš Král, ktorý vyniká v paralympijskom športe boccia.

Osobitná kategória športovcov jedinečnej série pretekov Marathon BB Tour 2014 patrila víťazom Lucii Kamenskej a Dušanovi Krajčovičovi.

Cenu v kategórii juniori – olympijské športy prevzal pre Barboru Mišendovú, úspešnú plavkyňu v klube VŠC Dukla Banská Bystrica, Róbert Kurčík – riaditeľ VŠC Dukla BB. V cyklistike minulý rok vynikal Christian Haas (Cyklistický klub BB) a aj plavkyňa Lucia Hovorková (plavecký oddiel KTV UMB BB).

Zástupcami kategórie juniori – neolympijské športy sa stali kickboxer Martin Oravkin (ŠKP BB), Filip Lichanec a Eva Slančíková, reprezentujúci moderný päťboj triathle (VŠC Dukla BB).

V kategórii seniori – olympijské športy získala cenu biatlonistka Anastasia Kuzminová (VŠC Dukla BB). Za Mateja Tótha, ktorý vyniká v atletike, prevzal cenu hlavný tréner VŠC Dukla Banská Bystrica Miloš Bátovský. Ocenenie si prevzala aj Martina Hrašnová za 2. miesto v hode kladivom na ME v atletike.

Thajský boxerista Ján Mazúr, duatlonistka Petra Fašungová a kickboxeristka Katarína Dovalová zastúpili tento rok kategóriu sieniori v neolympijských športoch.

O program večera sa postaralo hudobné „Duo Classico“ Jozefa Vohára a Dušany Lehockej, tanečné vystúpenie pod vedením Janette Fáberovej a skupina Connemara s írskymi tancami.

Anastasia Kuzminová prišla na slávnostné vyhlásenie iba na okamih prevzatia ceny. Jej tehotenstvo jej nedovoľovalo zostať na podujatí dlhšie. Odmietla sa vyjadriť aj médiám. Nedovoľoval jej to zdravotný stav. Primátor Ján Nosko všetkým oceneným športovcom na záver povedal:

Aj keď som nikdy nepretekal na vrcholovej úrovni, k športu mám veľmi blízko. Preto sľubujem, že vás bude naše mesto stále podporovať a hlavne vytvárať vhodné podmienky pre váš ďalší športový rozvoj. Ďakujem, že zviditeľňujete naše mesto pod Urpínom, našu Banskú Bystricu, doma aj v zahraničí, a šírite jej dobré meno.“

Autor: (bm), Foto: Mirka Chabadová