Boli sme na zápase: Šalková s lídrom vyhrala, postupu sa bráni

ŠPORT
2 /

V piatej lige skupine C sa už v sobotu predohrával šláger 17. kola, v ktorom druhá Šalková hostila vedúcu Hriňovú. Domáci tím podal heroický a taktický výkon, duel vyhral 1:0 (0:0), keď rozhodujúci gól strelili šalkovské raky dokonca v oslabení o jedného hráča. Poďme však po poriadku.

V prvom polčase sa nič významné v úvodnej dvadsaťminútovke nedialo. Domáci sa viac tlačili dopredu, ale chýbali šance. Hriňovčania sa spoliehali na rýchle protiútoky, ale obrana Šalkovej pracovala spoľahlivo. Prvú strelu vyslal na hosťujúcu bránku Palovič spoza šestnástky v 24. minúte, ale so slabou loptou si gólman Michalík poradil. O štyri minúty neskôr zlikvidoval oveľa nebezpečnejšiu príležitosť, po rohovom kope hlavičkoval znovu Palovič a tentoraz ráznejšie, no na čiare predviedol brankár spod Poľany bravúrny zákrok. V 40. minúte to skúšal z diaľky aj ďalší hráč Šalkovej Bursa a Michalík sa opäť zapotil.

Tesne pred prestávkou mali domáci znovu veľké príležitosti, najmä Šimčík, ktorý sa sám rútil na gólmana Hriňovej, no najprv sa mu zaplietli nohy a koncovku už následne nezvládol. Nepresná bola aj hlavička Štulajtera.

Po zmene strán sa obraz hry príliš nezmenil. Hriňová hrozila z rýchlych kontier, či protiútokov, no bola už oveľa nebezpečnejšia. Najprv to skúšal z voleja nepresne z ľavej strany pokutového územia Šulek, ktorý ťahal väčšinu akcií popri lavičkách oboch tímov.

Dôležitý okamih nastal v 56. minúte. Po druhej žltej karte sa predčasne porúčal pod sprchy domáci Palovič a vedúci tím súťaže hral razom presilovku. Tú mohol pretaviť do gólu už v šesťdesiatej minúte. Pohorelec sa predral z pravej strany a vystrelil, brankár Vernarský loptu vyrazil, následne Pohorelec poslal loptu na opačnú stranu voľnému Šulekovi, ktorý pred poloprázdnou bránkou nepochopiteľne prestrelil. Do dobrej koncovky sa dostal ešte Gelieň, ale Šalkovčania neúnavne bojovali a hrali v útoku aktívne. To sa napokon vyplatilo. V 68. minúte brankár hostí iba s námahou vyrazil strelu z ľavej strany, k lopte sa dostal v šestnástke Ján Štubian a účinne ju poslal do voľného priestoru medzi žrďami – 1:0.

Domáci po vedúcom góle hrali viac defenzívne, ale sympaticky sa snažili hrať aj smerom dopredu. Hriňovčania sa nedostávali do vyložených šancí. V 71. Minúte Purdek slabo zakončil pred Vernarským a náš banskobystrický tím ustál aj štandardky súpera v nadstavenom čase. Navyše Šalková mohla vyhrať aj 2:0, ak by po priamom kope Barana z 25-tcih metrov v 87. minúte neskončila lopta na brvne, ale pod ním. V závere prepukli aj vášne, hádky, či nervozita, ale rozhodca Šmidriak sporné situácie zvládol.

Po víťaznom zápase sme dali slovo trénerovi Šalkovej Pavlovi Čtvrtníčkovi:

„Chlapci sa snažili. Je to viac menej o bojovnosti. Chyba pri vylúčení nášho hráča by sa stávať nemala, nemôže dostať predsa druhú žltú kartu, ale stalo sa to. Dôležité je víťazstvo. Mmojim zverencov blahoželám a dúfam, že sa dostaneme v tejto súťaži čo najďalej. Hriňovčania hrajú pozične veľmi dobre, majú kvalitné mužstvo, veď hrajú o špicu tabuľky. Ich brankár je ligový a vie ich podržať. Šancí sme v Šalkovej v sobotu nevideli veľa, ale futbal bol kvalitný.“

Bystricoviny zaujímalo aj to, či chce Šalková postúpiť z piatej ligy do štvrtej, keďže je iba bod za Hriňovou a zápas s posledným celkom súťaže Dudincami má ešte k dobru. De facto je teda na čele súťaže! Tréner Pavol Čtvrtníček nám ponúkol prekvapujúcu odpoveď:

„Postúpiť určite nie. Snažíme sa držať si špicu tabuľky a čo najviac sa udržať hore. Nemôžeme povedať, že chceme vyslovene postúpiť. Táto súťaž nám vyhovuje a rovnako aj prostredie, v ktorom sa hrajú zápasy, je pre nás prijateľné. V prípade, že vyhráme túto ligu, tak neviem, či sa vzdáme postupu v prospech iného mužstva, ale nie sme vyslovene za postup. Radšej by sme zostali tu, než by sme mali ísť do vyššej súťaže.“ 

Zdroj: Bystricoviny.sk