Barani končia letnú prípravu na suchu, káder je kompletný

ŠPORT
0 /

Banskobystrickí hokejisti ukončia tento týždeň letnú prípravu na suchu a dostanú dva týždne dovolenky. Po nej sa už vrátia na ľad a postupne sa do tímu zapoja aj posily zo zámoria. My sme zisťovali, ako sa počas leta tvoril nový káder i aké sú očakávania.

Po ukončení letnej prípravy na suchu sa budú naši hokejisti trénerom Miroslavovi Chudému a Richardovi Zedníkovi hlásiť v pondelok dvadsiateho júla. Na ľad by mali vybehnúť o tri dni neskôr a klasická dvojfázová tréningová príprava odštartuje 27. júla. Po tomto termíne by mali prísť pod Urpín už aj všetky zámorské posily. Najneskôr 30. júla.

V kádri ´baranov´ je celkom deväť nových hokejistov. V obrane sú to Ján Homer, Charles-Olivier Roussel, Ondřej Šmach a Ivan Jankovič, do útoku prišli Dušan Pašek, Peter Galamboš, Brett Sonne, Devin DiDiomete a Marek Loskot.

Ďalších 18 hráčov pod Urpínom zostáva, ide o brankárov Andreja Košarišťana, Mathieua Corbeila a sezóna ukáže, či dostane príležitosť aj mladík Vilim Rosandič. V obrane budú naďalej operovať Daniel Gachulinec, Václav Čížek, Martin Gründling a verme že aj Mislav Rosandič. O miesto v zostave zabojujú Peter Lunter i bronzový z MS do dvadsať rokov Dominik Jendroľ. Z útočných radov neodišli Michal Hudec (kapitán), Milan Kytnár a Lukáš Handlovský. Zostali aj Patrik Lamper, Tomáš Zigo a Tomáš Matoušek ako i ďalšie bystrické ´94-ky Mário Lunter, Mário Róth a Rastislav Gašpar.

K aktuálnemu kádru sa vyjadril pre Bystricoviny tréner našich hokejistov Miroslav Chudý:

„Mená ešte nikdy nehrajú nejakú rolu. Treba povedať, že nám veľa hráčov odišlo a mužstvo dopĺňame podľa najlepšieho vedomia a svedomia, čiže tak, aby bolo pripravené obhájiť priečky z vlaňajška. Myslím si, že tím sa skladá slušne a mal by byť dobre pripravený na túto sezónu. Ukáže sa to však až na ľade. Niektorých hráčov nepoznáme, niektorí sú staronoví, takže uvidíme ako sa spolu prejavia až v samotných zápasoch.“

Banskobystrické vicemajstrovské mužstvo opustili viacerí kvalitní hráči, spomenieme napríklad útočníkov Petra Kafku, Tomáša Surového, Patricka Whitea, Andreja Kudrnu, Radomíra Heizera či Miroslava Preisingera. V obrane neuvidíme Mateja Cuníka, Sachu Guimonda, Henricha Jaborníka, Petra Kousalíka, Mareka Bira, ale aj Lukáša Bambúcha. Potešiteľnou správou pre trénera Chudého bolo, že zmluvu obnovil Michal Hudec, i keď v maske Fantomasa, ale predsa, čomu sa náš kouč pousmial a dodal:

„Áno, máme v mužstve aj Fantomasa (úsmev). Volal som s ním, boli sme v kontakte a potešila ma informácia, že zmluvu podpísal, pretože Hudy je naša srdcovka. Podľa mňa je to správny kapitán. Som rád, že tu zostane, lebo tu máme viacero nových hráčov, relatívne aj mladých a potrebujeme aby i kabína dobre fungovala. Uvidíme, čo bude s Mišom Handzušom. Stále sa rozhoduje ako ďalej. Bola by to ideálna situácia ak by aj on zostal v našom tíme.“

Skúsený 37-ročný center a držiteľ Stanley cup-u Michal Handzuš učiní rozhodnutie o svojom ďalšom pôsobení v auguste. V hre sú tri alternatívy, prijatie zahraničného angažmánu, zotrvanie v našom extraligovom tíme alebo ukončenie kariéry.

Tréner Miroslav Chudý verí, že neopustí obranné rady talentovaný Mislav Rosandič, ktorý sa pričinil o bronzové medaily našej reprezentačnej dvadsiatky na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie:

„O každý takýto talent je vo svete záujem, ale Mislav má s nami zmluvu, trénuje a ja by som bol osobne rád, kebyže tu zostane. Podľa mňa potrebuje ešte rok, či dva aby dozrel a posunul sa vyššie. Všetko je to o dohodách a ja niektoré nemôžem ovplyvniť, no stále s ním rátam do mužstva.“

K zámorským akvizíciám sa vyjadril pre hokejportal.net najpovolanejší muž v našom tíme, manažér Július Koval:

„DiDiomete, Brett Sonne, ale aj Roussel sú špecifickí hráči, každý z nich má svojský štýl. Ale keby sme neverili, že budú pre nás prospešní, neťahali by sme ich sem. Keď som sa snažil do Bystrice dotiahnuť prvých hráčov z USA či Kanady, rokovania boli zložité, teraz je to neporovnateľne lepšie. Hráči sa už viac-menej sami ozývajú a majú záujem k nám prísť. Vedia, že sa jedná o kvalitnú ligu aj organizáciu.“

Július Koval zároveň potvrdil, že káder HC ´05 iClinic Banská Bystrica je už nateraz kompletný. Nevylúčil však, že ak sa na trhu ešte objaví nejaké zaujímavé meno, tak klub po ňom môže siahnuť.

A ešte jedná nová informácia. Našich hokejistov budete môcť vidieť v akcii na ľade v exhibičnom zápase 31. júla o 17.00 hodine na zimnom štadióne v Banskej Bystrici v spomienkovom zápase na Miroslava Hlinku. HC ´05 iClinic si zmeria sily s „hviezdnym“ tímom, v ktorom nastúpia Michal Handzuš, Richard Zedník, Andrej Sekera, Andrej Meszároš, Martin Marinčin, Marek Hrivík, Richard Pánik a množstvo ďalších zvučných mien slovenského a svetového hokeja, ktoré majú potvrdiť účasť v najbližších dňoch.

Aktuálny káder ´baranov´:

Brankári: Andrej Košarišťan, Mathieu Corbeil, Vilim Rosandič.
Obrancovia: Ján Homer, Charles-Olivier Roussel, Ondřej Šmach, Ivan Jankovič, Mislav Rosandič, Daniel Gachulinec, Václav Čížek, Martin Gründling, Peter Lunter, Dominik Jendroľ.
Útočníci: Michal Hudec, Milan Kytnár, Lukáš Handlovský, Dušan Pašek, Peter Galamboš, Brett Sonne, Devin DiDiomete, Marek Loskot, Patrik Lamper, Tomáš Zigo, Tomáš Matoušek, Mário Lunter, Mário Róth a Rastislav Gašpar.

Autor: (job), Foto: Zdroj teraz.sk