V Bábkovom divadle na Rázcestí pokračujú oslavy 55. narodenín  

KULTÚRA
0 /

Tento rok oslavuje banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí svoje 55. narodeniny. S týmto výročím je spojených viacero sprievodných podujatí, najbližšie v stredu  1.júla na Námestí SNP.

Oslavu 55.výročia BDnR zažijete 1.júla na Námestí SNP

Na sviatok bláznov a vtákov 1. apríla 2015 si banskobystrickí bábkari a bábkarky pripomenuli 55. výročie administratívneho založenia Bábkového divadla na Rázcestí (kedysi Krajské bábkové divadlo).

Ďalšia významná udalosť sa spája s dátumom 1. júla 1960. V tento deň nastúpil do KBD umelecký súbor. Herci, herečky, dramaturg a režisér. Tvorivý tím, ktorý formuje divadlo. Práve preto ponúka Bábkové divadlo na Rázcestí svojim divákov a diváčkam špeciálne prvojúlové prekvapenie na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

Súčasťou programu, ktorý začína o 16:00 hod., je obľúbená tradičná rozprávka v netradičnom spracovaní Kocúr v čižmách a divadelné poučenie o rôznych druhoch bábok (marionety, javajky, maňušky), ako aj spôsoboch ich vodenia s názvom Minikurz animácie. Diváci a diváčky sa stretnú so súčasnými tvárami Bábkového divadla na Rázcestí.

Zároveň sa môžu stať členmi a členkami Združenia rodičov a priateľov divadla, ktoré bolo založené 1. 4. 2015. Jeho cieľom je šíriť radosť, hru, kreativitu, obhajovať záujmy umenia a divadla, a taktiež prekračovať hranice medzi umelcami a publikom.

Bábkové divadlo na Rázcestí za 55 rokov vytvorilo 222 inscenácií pre všetky vekové kategórie (od batoliat až po dospelých), ktoré videlo 2,29 milióna divákov a diváčok. Oslavy výročia vyvrcholia v decembri 2015, kedy si divadelníci a divadelníčky pripomenú prvú premiéru, ktorou bola hra K. Drimla: Šuki a Muki. Sledujte www.bdnr.sk a všetko sa dozviete, až dozrie čas.

Stručná história BDnR

Rok 1960 – administratívne založenie Krajského bábkového divadla
Rok 1985 – režisér Marián Pecko nastupuje do divadla
Rok 1988 – prvá premiéra dvojice Iveta Škripková a Marián Pecko s  inscenáciou Pištáčik
Rok 2015 – oslavy založenia BDnR,  založenie ZRPD (Združenie rodičov a priateľov divadla).

Zdroj: BDnR BB, Foto: ilustračné