Teória všetkého, Focus, Ghoul a Votrelec v Cinemax BB

KULTÚRA
0 /

Aj na prelome februára a marca prináša banskobystrické multikino Cinemax BB niekoľko zaujímavých filmových noviniek. Je medzi nimi príbeh Stephena Hawkinga, Focus s WIll Smithom, tajomný Ghoul a obnovená digitálna premiéra slávneho filmu Votrelec.

TEÓRIA VŠETKÉHO

Teória všetkého ponúka výnimočný a neuveriteľný životný príbeh Stephena Hawkinga, ktorý na svojom veľmi nemocnom tele nosí jednu z najchytrejších hláv, akú kedy ľudstvo poznalo. Nakoľko by Vám bez námahy vysvetlil nezrozumiteľné zákonitosti fungovania vesmíru, sám možno nechápe, ako je možné , že jeho život zachránila tak neobyčajná vec, akou je láska. Vďaka citlivej réžii držiteľa Oscara Jamesa Marsha a fantastickým presným výkonom Eddieho Redynea a Felicity Jones sa budete môcť presvedčiť o tom, že zázraky sa dejú aj vedcom, ktorí na nich neveria.

Príbeh začína v roku 1963, kedy má dvadsaťjedenročný Stephen Hawking, študent kozmológie na Cambridge, našliapnuté ku skvelej budúcnosti. Spolužiaci aj profesori ho úplne zbožňujú, rovnako ako krásna Jane, ktorá na tej istej škole študuje umenie. On na oplátku zbožňuje ju. Keď však v osobnom aj v profesijnom živote stojí na pomyselnom vrchole, zažije nemilosrdný pád. Doslova.

Lekárske vyšetrenia po jednom z mnohých jeho ,,nešikovných“ pošmyknutí, vyriekne drsnú diagnózu- neliečiteľné postupné ochrnutie nervového systému, ktorý do dvoch rokov skončí smrťou. Lenže Jane a Stephen sa osudu vzoprú. Vezmú sa a snažia sa viesť normálny život. On si chorobu nepripúšťa a dokončuje si doktorát. Ona ho všemožne podporuje, často až za hranicou sebaobetovania. Čím viac sa blíži predpokladaný koniec, tým hektickejšie sa obaja snažia žiť.

Podľa režiséra Jamesa Marsha si Teóriu všetkého naplno vychutnajú nie len fanúšikovia Stephena Hawkinga a jeho diela, ale takisto milovníci silných romantických príbehov.

,,Náš film je rovnako tak o láske k fyzikálnym zákonom, ako o fyzikálnych zákonoch lásky,“ hovorí Marsh. „Tí dvaja dostali do vienka dva roky. Ako sa z nich stalo desať rokov a potom dvadsať, dostával ich vzťah novú formu. V tomto je ich milostný príbeh bezprecedentný,“

dodáva scenárista Anthony McCarthen.

FOCUS

Will Smith stvárňuje Nickyho, ostrieľaného podvodníka, ktorý sa zapletie so svojou “žiačkou” Jess (Margot Robbie). Pri výučbe dôležitých trikov sa mu Jess dostane pod kožu a on sa rozhodne všetko náhle ukončiť. O tri roky neskôr sa kedysi neskúsená – teraz už dokonalá femma fatale objaví v Buenos Aires na nebezpečnom pretekárskom okruhu. Najnovšie Nickyho riskantné plány sa jej podarí prekaziť… a skúseného podvodníka tak odstaviť z hry.

GHOUL

Ghoul rozpráva o trojici filmárov, ktorí sa vyberú na Ukrajinu s cieľom nakrútiť unikátny dokument o mieste, kde prišlo za veľmi podivných okolností ku kanibalizmu. Ich pátranie sa nečakane začína prepájať s príbehom kanibala Andreja Čikatila a odhaľujú sa znepokojujúce skutočnosti. Spoločne s miestnou tlmočníčkou, sprievodcom a jasnovidkou sa snažia odhaliť tajomstvo domu, kde sa to všetko odohralo. V  opustenom dome uprostred ukrajinských lesov sa ale z filmárov a ich sprievodu stanú väzni. Zo zámeru nakrútiť dokument sa stane desivý boj o život – nikto ale netuší, kto je TAM VONKU.

DETSKÉ KINO – PADDINGTON   (víkend   28.2. – 1.3.2015 o 13:10)

Paddington je medvedík, ktorý nosí vlnený kabát a neforemný klobúk. Jeho oblúbené jedlo je marmeláda. Napriek tomu, že žije v Londýne, pochádza z Peru. Jeho rodičia zahynuli počas zemetrasenia, keď mu bolo len pár týždňov a tak sa ho ujala teta Lucy. Keď odišla do domova dôchodcov, rozhodla sa, že pošle Paddingtona (peruánskym menom Pastuso) do Anglicka. Sedel sám na kufri, s klobúkom na hlave a lístočkom okolo krku: „Postarajte sa o tohto medvedíka, prosím.“ A tak ho našli manželia Brownovci.

Vzali ho do svojej rodiny, dali mu meno podľa miesta, kde ho našli (Paddington je názov železničnej stanice) a spravili z neho ďalšieho člena rodiny, v  ktorej žili ešte dve deti – Jonathan a Judy a gazdiná – paní Birdová. Všetko by bolo dobré, ale len dovtedy, kým sa na scéne neobjavila riaditeľka miestneho múzea p. Milicent (Nicole Kidman), ktorá z neho chce vytvoriť preparovaný exponát.

Literárna predloha spisovateľa Michaela Bonda bola predmetom  spracovania mnohých kníh a televíznych seriálov a vďaka producentovi  takých filmových hitov ako Harry Potter a Gravitácia, Davidovi Heymanovi, sa jej dostala veľkolepá filmová podoba. Réžiu filmu má Paul King, tvorca kultovej snímky Bunny a býk (Bunny and the Bull).

ARTMAX – CHLAPČENSTVO   (utorok 3.3.2015 o 19:50)

Chlapčenstvo je výnimočný film. Príbeh o dospievaní jedného obyčajného chlapca chcel režisér Richard Linklater (Pred súmrakom, Pred polnocou) natočiť čo najpoctivejšie a preto na ňom pracoval dvanásť rokov. Každý rok sa na tri až štyri natáčacie dni zišla rovnaká zostava hercov a tvorcov, aby natočila ďalší kúsok do jednej životnej mozaiky. Výsledkom je snímok, ktorý je neobyčajný svojou obyčajnosťou a tiež tým, akú neuveriteľne pestrú škálu emócií dokáže u svojich divákov vyvolať.

Mason (Ellar Coltrane) je sympatický šesť ročný chlapec, ktorý po rozvode rodičov žije so staršou sestrou Sam (Lorelei Linklater) a mamou (Patricia Arguette). S otcom (Ethan Hawke) sa ale obidve deti pravidelne vídajú a majú s ním kamarátsky vzťah. Taká je Masonova východisková životná situácia, z ktorej sa vydáva do puberty, dospievania a dospelosti. Po ceste stretáva mnoho priateľov, prvých a druhých lások, konfliktov a zmierení sa sestrou a matkou a ďalších životných križovatiek, ktoré všetci tak dôverne poznáme.

Natáčanie podobných filmov netrvá nikdy viac ako pár týždňov či mesiacov a časový posun sa rieši obvykle tým, že sa v jednej role vystrieda viac hercov. V tom je Linklaterova práca unikátna. Musel staviť na to, že šesťročný chlapec, ktorého nájde s ním bude chcieť toto dvanásťročné dobrodružstvo absolvovať. Že si dospelí herci každý rok nájdu okienko v diároch, že sa nájde filmový producent natoľko bláznivý, že bude sypať peniaze do projektu, ktorého výsledok je viac ako nejasný.

„Nielen, že som sa sám rozhodol urobiť krok do neznáma, ale musel som presvedčiť veľa ľudí, že vyrazili so mnou a celý čas nezakolísali,“

spomína režisér.

Vyplatilo sa. Filmoví recenzenti aj obyčajní diváci sa predháňajú v superlatívoch a v údive nad tým, ako môže v záplave drahých trikových produkcií tak mimoriadne zapôsobiť film, ktorý je „len“ o živote.

ASTERIX: SÍDLO BOHOV – EXKLUZÍVNA PREDPREMIÉRA

Píše sa rok 50 pred Kristom. Celá Gália trpí obliehaním Rimanmi… Celá?!? Ale kdeže! Július Caesar je výborný stratég a vodca, ktorý doposiaľ nenašiel nikoho, kto by ho porazil. Iba hŕstka nepoddajných Galov sa naďalej vysmieva priamo do tváre slávneho rímskeho orla a odoláva jeho vojnovým výpadom. Teraz má však Ceasar geniálny plán, ako sa drzých Galov zbaviť raz a navždy: zviesť jednoduchých dedinčanov čarom civilizácie v podobe veľkolepých rímskych stavieb. Teda v skutočnosti plánuje  kompletné vyrúbanie lesov a výstavbu „mramorákov“ (predchodcov dnešných panelákov), ale s rozhodne honosným názvom – Sídlo bohov. Ibaže Asterix a Obelix svoju malú dedinku, ukrytú v hlbokom lese, plnú chutných diviakov, nadovšetko milujú. Predsa nedopustia, aby sa z ich milovaného domova stal turistický skanzen. Musia pozbierať všetok svoj dôvtip a silu a pokúsiť sa prefíkaného Cézara v tejto podlej bitke poraziť.

EXKLUZÍVNA PREDPREMIÉRA 1.3.2015 o 14:00 hod vo všetkých multikinách CINEMAX

LINDEX BABSKÁ JAZDA S FILMOM VYBÍJANÁ

Milé baby, v marci na vás čaká ďalšia super LINDEX Babská jazda s českou komédiou Petra Nikolaeva podľa bestselleru Michala Viewegha – Vybíjaná, ktorá je groteskou o priateľstve, osudových láskach, kráse a „ošklivosti“, alkohole a hľadaní ľudského šťastia. V hlavných úlohách si zahrajú Michal Suchánek, Richard Genzer, Ondřej Sokol, krásna Simona Krainová či Lukáš Vaculík.

Akcia sa bude konať 10. marca o 18:00 vo všetkých kinách CINEMAX. Čaká na vás welcome drink, super darčeky a bohatá tombola. Príďte si oddýchnuť do kina a načerpať novú energiu. Vstupné: 8 eur Teší sa na vás CINEMAX tím.

VOTRELEC – LEGENDA SA VRACIA NA PLÁTNA KÍN  (12.3. – 18.3.2015 o 20:30)

Cinemax predstavuje obnovenú digitálnu premiéru kultového sci-fi.

Jedinečná príležitosť vidieť VOTRELCA Ridleyho Scotta v remastrovanej verzii na veľkom plátne!  Obsah filmu: Posádka kozmickej dopravnej lode Nostromo, ktorá mieri z obchodných ciest späť na Zem, je palubným počítačom predčasne prebudená zo spánku. Pasažieri zisťujú, že loď zachytila vzdialený núdzový signál. Zanedlho pristanú na pustej planéte, odkiaľ signály pochádzajú, objavia havarované kozmické plavidlo a v ňom živú formu, ktorá je dokonale vyvinutá k vyhladeniu ľudského rodu. Po návrate posádky na materskú loď začína boj o prežitie…

EXPEDIČNÁ KAMERA 2015 – FESTIVAL  (utorok 31.3.2015 o 18:00)

EXPEDÍCIE, CESTOVANIE, DIVOKÁ PRÍRODA, DOBRODRUŽSTVO A ODVAHA

Príďte si užiť príjemné popoludnie a večer s vôňou diaľok a dobrodružstva! Do kín mieri už 6. ročník najúspešnejších cestovateľských a outdoorových filmov uplynulej sezóny. Čaká vás poriadna dávka dobrodružstva, objavovania aj napätia! Uvidíte svetovo presláveného ultrabežca a skialpinistu Kiliana Jorneta a jeho úchvatné výkony na Alpských vrcholky. Cykloexpedíciu cez Himaláje s humanitárnym posolstvom predstaví film Alegria. S českou partičkou slacklinerov sa vydáme budovať prvé highline projekty na Islande. Budeme svedkami psychicky aj fyzicky náročnej preplavby Indického oceánu na veslici, či ženskej výpravy do Mongolska na zjazd jednej z posledných riek bez priehrady. V spoločnosti lezeckých es Chrisa Sharmu a Stefana Glowacza zdoláme prvú cestu v ománskej jaskyni. A chvíľku napätia prežijeme pri 800 km dlhej ceste na paraglide.  Vstupenky už v predaji!

Okrem toho sa v Cinemax BB hrá: Americký ostreľovač, Veľká Šestka 2D, Babovřesky 3, kingsman: Tajná služba, Spongebob vo filme: Hubka na suchu 2D aj 3D, Jupiter na vzostupe 2D aj 3D, Cililing a Zver-Nezver 2D aj 3D, Päťdesiat odtieňov sivej a Charlie Mortdecai.

Zmena programu vyhradená. Aktuálny program, novinky a obsah filmov nájdete vždy na adrese http://www.cine-max.sk/.

Zdroj: Cinemax BB