Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu oslávime putovaním z rozprávky do rozprávky

KULTÚRA
1 /

Banskobystrické Informačné centrum sa každoročne zapája do organizovania podujatí k Svetovému dňu sprievodcov cestovného ruchu. Nie je tomu inak ani v tomto, už 15. ročníku podujatia.

Oslavujeme v sobotu 17. februára

Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu oficiálne pripadá na 21. februára, no v Banskej Bystrici ho oslávime v sobotu 17. februára. Jubilejný 15. ročník je venovaný 190. výročiu narodenia majstra rozprávok Pavla Dobšinského a putovaniu Z rozprávky do rozprávky.

Počas rozprávkovej soboty Banskobystričania a návštevníci mesta nahliadnu do inštitúcií v meste, ktoré úzko súvisia s rozprávkovým svetom – Bábkové divadlo na Rázcestí a Literárne a hudobné múzeum, no s rozprávkou sa stretnú aj na Radnici.

Pripravené sú tri prehliadky

  1. Pavol Dobšinský – majster rozprávkar a vystúpenie rozprávkovej dedinky Habakuky v Cikkerovej sieni Radnice.
  2. Bábky, rozprávky a divadlo v Bábkovom divadle na Rázcestí.
  3. Za rozprávkou do múzea v Štátnej vedeckej knižnici – Literárnom a hudobnom múzeu.

To všetko v sobotu 17. februára od 13:00 do 18:00 hod., pričom vstup je každú celú hodinu (posledný vstup o 16:00 hod). Prehliadky, odborné prednášky aj vystúpenie rozprávkovej dedinky Habakuky sú bezplatné.

Svet rozprávok nepatrí len tým najmenším. Vymeňte tradičnú sobotu za rozprávkovú, putujte svetom fantázie a rozprávky a spoznajte rozprávkové kúty nášho mesta.

Svetový deň turistických sprievodcov

Si pripomíname od 21. februára roku 1985. Práve na ten deň pripadá výročie založenia Svetovej federácie asociácií turistických sprievodcov (WFTGA) ako profesijného odborného združenia sprievodcov.

V roku 1990 WFTGA prišla s myšlienkou, že obyvateľom miest, v ktorých sprievodcovia žijú a pracujú, ponúkne pravidelne v deň jej založenia možnosť spoznať mesto s bezplatným výkladom odborného sprievodcu. Podujatie sa vtedy uskutočnilo v pätnástich krajinách. Na Slovensku sa koná od roku 2004.

Svetový deň sprievodcov_BB

Zdroj: IC BB, Foto: ilust.