Rastislav Bero: Videl som hudbu  

KULTÚRA
0 /

V priestoroch historickej Radnice sa chystá ďalšia jedinečná výstava banskobystrického architekta a fotografa.  Rastislav Bero tu po vlaňajšej prezentácii skvelých fotografií  „Ulica ako divadlo a Čierne divadlo majstra Warchala“ ponúka opäť svoje majstrovstvo.

Tentoraz to bude výstava „Videl som hudbu“. Majster Bero zachytil svojím objektívom hudobné fotografie z vysielania televízií Brava a Classica. Vernisáž výstavy sa koná v pondelok 2.marca o 17:00 hod. na banskobystrickej Radnici a zaujímavé diela môžete vidieť do 14.marca od pondelka do soboty s voľným vstupom.

Kurátorom výstavy je prof. Ladislav Paule. Na vernisáži vystúpia umelci  Eva Cáhová (klavír) a Martin Budinský (cimbal) z Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Rastislav Bero

Rodák z Brezna vyštudoval architektúru v Bratislave, ale vrátil sa do Banskej Bystrice, aby bol bližšie k milovaným horám, ktoré často fotografuje.  Vystavoval  nielen svoje hory, ale aj architektúru či krásu v dreve zakliatu. Vlani sa sústredil na  ľudí, ktorých stretával na ulici v divadle zvanom život.

Medzi vystavenými fotografiami bol aj jeho vtipný autoportrét umelca s  odrazom tváre s fotoaparátom na lesklej puklici kolesa auta. Vzácne boli čiernobiele fotografie dirigenta Bohdana Warchala – zakladateľa Slovenského komorného orchestra, ktoré Rastislav Bero s jeho dovolením nafotil počas jedného majstrovho koncertu v Banskej Bystrici a ktoré nemajú na Slovensku obdobu.

„Práca na vystavených fotografiách ma úplne pohltila, spôsobovala mi pravú, nefalšovanú radosť a to je, dúfam, dostatočný dôvod na to, aby tieto fotografie neboli len produktom  technického prostriedku zvaného fotoaparát, ale aj – a o to som sa snažil – aby boli exponované srdcom. Ako prejav lásky i obdivu k fotografovanému objektu – človeku,“

povedal na vlaňajšej vernisáži Rastislav Bero.

Tento hlboko veriaci človek s poslaním od Boha, architekt a fotograf v jednom, vstúpil do slovenskej fotografie pred vyše tridsiatimi rokmi celkom nečakane a prekvapujúco. Nie však ako začínajúci, ale ako zrelý autor s vytríbeným rukopisom. Vie prekvapiť snímkami, ktoré sa vyznačujú brilantnou technikou, ale na druhej strane im nechýba ani emotívny náboj.

Dlhé obdobie sme ho poznali ako majstra krajinárskej fotografie, či už ľudskou činnosťou málo dotknutého vysokohorského prostredia, alebo krajín, ktoré boli kultivované človekom. Raz to boli fotografie založené na farebných kontrastoch osvetlenia, inokedy na textúre krajiny a jej prvkoch. Odbočením z krajinárskej tvorby bola fotografia architektúry.

Rastislav Bero sa vrátil k pôvodnému povolaniu, nie však ako architekt, ale ako fotograf, ktorý pozdvihol obrazy architektonických diel a mestských vedút, vďaka svojmu majstrovskému narábaniu so svetlom, na umelecké diela. Aktuálna výstava „Videl som hudbu“ na banskobystrickej Radnici sľubuje ďalší nevšedný zážitok…

Autor: (tom), Foto: ilustračné