Na svete je nový kalendár o Banskej Bystrici

KULTÚRA
8 /

Mesto Banská Bystrica oslávi v roku 2015 krásne okrúhle výročie. Pripomenieme si 760. rokov od udelenia mestských práv kráľom Belom IV (1255).

Skupina nadšencov okolo mestského poslanca a historika Marcela Pecníka a Banskobystrického spolku ochranného a okrášľovacieho (www.bbsoo.sk) pripravila pre svoje mesto krásny darček v predvečer jeho „narodenín“.

Na budúci rok si budú môcť Banskobystričania značiť svoje povinnosti a poznámky do stolového kalendára, ktorý bude celý venovaný iba ich mestu – Banskej Bystrici. Kalendár je spracovaný  jedinečným spôsobom.  Jednotlivé týždne v roku totiž sprevádzajú historické a súčasné pohľady na miesta, stavby a časti mesta pod Urpínom.

„Kalendár je zaujímavý nielen tým, že sú v ňom vyobrazené pri sebe minulé a súčasné pohľady na dnes už aj menej známe miesta, ale aj tým, že  obsahuje kalendárium dátumov významne spätých s dejinami nášho mesta.“ 

hovorí poslanec Marcel Pecník, ktorý prevzal záštitu nad vydaním kalendára.

Doplnil ho Andrej Predajniansky z okrášľovacieho spolku:

„Sme radi, že sme spojili sily s pánom  Pecníkom. Predbežne sme sa dohodli na spolupráci pri vydávaní takýchto kalendárov aj do budúcnosti. Považujeme to za výborný a prijateľný spôsob oboznamovania Banskobystričanov s našou zaujímavou lokálnou históriou“.

Kalendár bude k dispozícii od novembra a iste záujemcom poslúži nielen ako atraktívna plánovacia pomôcka, ale aj ako krásny a hodnotný dar.

Marcel Pecník v súvislosti s tým ešte naznačuje:

„Naše mesto si zaslúži aj vlastnú veľkú monografiu. Verím, že aj túto úlohu časom zvládneme. Prvé kroky sme už urobili, ale toto je beh na dlhšie trate“.

Banskobystrický spolok ochranný a okrášlovací, ktorý participoval na vytvorení kalendára pôsobí v meste pod Urpínom od roku 2012. Okrem už spomenutého Andreja Predajnianskeho je jeho zakladajúcim  a aktívnym členom aj JUDr. Jakub Šišovský.

Ten uviedol na záver:

„Výťažok z predaja kalendára použijeme po vzájomnej dohode na naše spoločné budúce projekty v prospech propagácie banskobystrickej histórie.“

Zdroj: ts