Modré hory s Michalom Kaščákom zavítajú do Literárnej bašty

KULTÚRA
0 /

Posledné týždne v Banskej Bystrici boli nabité literárnym dianím. V programe Noci literatúry mali diváci a diváčky po prvýkrát možnosť navštíviť aj priestory Literárnej bašty na Lazovnej ulici.

Modré hory

Už vo štvrtok 18. mája budú mať príležitosť opäť. Do Banskej Bystrice totiž zavíta raperské duo Modré hory, aby spolu s moderátorom Michalom Kaščákom predstavili svoju novú knihu. Netradičná beseda sa odohrá práve v historickej pamiatke z 15. storočia.

Ešte na konci minulého roka, pred Vianocami, vyšla vo vydavateľstve Artforum kniha Dobré slohy, ktorá mapuje textovú tvorbu formácie Modré hory a cez príbehy jednotlivých skladieb aj atmosféru a okamihy, ktoré dané skladby ovplyvnili. Raperi Bene a Lyrik sa teraz vydávajú na cestu po Slovensku, aby svojim fanúšikom a fanúšičkám predstavili novú knihu a zároveň svoju doterajšiu tvorbu trochu iným spôsobom, než je publikum bežne zvyknuté z ich koncertov.

Zohratú dvojicu raperov bude spovedať Michal Kaščák, hudobník a organizátor festivalu Pohoda. Ak chcete zistiť, či im Mišo bude klásť len príjemné otázky, či Bene ukecal Lyrika na desaťkilometrový denný beh, či tento rok už konečne vydajú album, či Lyrik je furt Naničhodný poet a Bene píše svoju prvú prózu alebo hocičo iné, určite neváhajte prísť.

Beseda sa bude konať vo štvrtok 18. mája o 18:00 hod. v Literárnej bašte, do ktorej môžete vstúpiť z Lazovnej ulice 19 (brána bývalej budovy PKO). V budove bašty pri Lazovnej bráne by mal v budúcnosti vzniknúť rezidenčný literárny dom a živá kaviareň.

Kým sa však tieto plány naplnia, organizátori sľubujú veľa besied, koncertov a čítačiek, takých dobrých, ako bude tá štvrtková s Modrými horami. Vstup na akciu je voľný. Organizátormi podujatia sú kníhkupectvo Artforum Banská Bystrica a projekt Literárna bašta. Hlavným partnerom projektu Literárna bašta je Férová nadácia O2.

Viac o projekte Literarna basta sa dozviete na webe  www.literarnabasta.sk a formácii Modré hory na  https://www.facebook.com/events/1917618735142617/.

Projekt Literárna bašta

Od roku 2013 ho uskutočňuje občianske združenie Laputa, Vtedy vznikla prvotná idea rekonštrukcie bašty pri Lazovnej bráne na účely rezidenčného literárneho domu a literárnej kaviarne. Mesto Banská Bystrica prenajalo objekt bašty OZ Lavuta na 30 rokov s tým, že z nej do roku 2020 dobrovoľníci vybudujú nový kultúrny bod.

V roku 2017 spolu s novým tímom pripravuje Lavuta sériu kultúrnych podujatí (besedy, koncerty atď.) a OZ sa priblíži k samotnej fáze rekonštrukcie. Potrebná investícia na rekonštrukciu bašty je 200 tisíc eur. Dobrovoľníci sú odhodlaní tieto prostriedky získať z grantov, od sponzorov, individuálnych darcov či vďaka dvojpercentnému príspevku z dane.

 

Zdroj: Slavo Sochor, Foto: ilustračné