Legendárna hra Václava Havla v Bábkovom divadle na Rázcestí

KULTÚRA
1 /

Májový program pre dospelých sa v BDNR nesie v duchu hosťujúcich predstavení. Po úspešnom uvedení inscenácie Slovenského národného divadla Tichý bič (2.5.) a politickom kabarete Michala Havrana (15.5.), sa na doskách BDNR predstaví ďalší výnimočný hosť -. Divadlo Jonáša Záborského z Prešova uvedie kultovú hru Václava Havla AUDIENCIA.

Legandárna hra Václava Havla je pozvaním do doby, kedy na stenách škôl a úradov visel portrét Gustáva Husáka… Václav Havel napísal „Audienciu“ v roku 1975, kedy pracoval ako robotník v trutnovskom pivovare. Postava Ferdinanda Vaňka nesie jeho autobiografické črty.

SLÁDEK Já za boha nevím, co jim mám každej tejden říkat – vždyť já o tobě ohromady nic nevím – a těch pár blbostí, že ti kluci z údržby dělali doma něco na topení – co s tím? No řekni – co jim mám furt říkat? Co?

VANĚK Nezlobte se, ale v tom já vám můžu těžko pomoct –

SLÁDEK Ale můžeš! Jen kdybys chtěl –

VANĚK Já? Jak to?

SLÁDEK Jsi přece inteligent, ne? Máš přece politickej přehled, ne? Píšeš, ne? Kdo jinej má vědět, co vlastně chtějí vědět, než ty!?

Vráťte sa s odstupom veku aj skúseností do smutno – smiešnych čias režimu, ktorý každý deň písal tie najabsurdnejšie drámy.

Svetovo populárnu hru DJZ uvádza v rámci projektu DVAJA, ktorý predstavuje hry pre dve výrazné herecké osobnosti. V rámci cyklu bola v BDNR s veľkým úspechom uvedená aj inscenácia „Dobrú, mami“ (12. 4. 2016). Zatiaľ čo vynikajúca hra Marshy Norman o nevyslovených problémoch vo vzťahu matky a dcéry otvorila príležitosť pre ženské herecké duo, v „Audiencii“ sa predstavia muži, profiloví herci DJZ – Michal Novodomský (Vaněk) a Igor Kasala (Sládek).

Inscenácia mala premiéru 17.3. tohto roka na Malej scéne DJZ. Vy si ju môžete vychutnať o dva mesiace neskôr, v stredu 17. mája o 19:00 hod. na doskách divadelnej sály BDNR.

Rezervácia vstupeniek je možná telefonicky: 048/412 55 13, mailovo mailto:vstupenky@bdnr.sk alebo online na http://www.bdnr.sk/ a http://www.ticket-art.sk/. Predaj vstupeniek v pokladni BDNR na Skuteckého ulici 14, každý pracovný deň od 8:00 do 16:00 hod. a hodinu pred každým verejným predstavením.

Zdroj: Monika Tatarková, Foto: DJZ Prešov