Lab.oratórium sexuality v Divadle Pôtoň

KULTÚRA
0 /

Divadlo Pôtoň je profesionálne divadlo, ktoré ako jediné na Slovensku sídli zámerne na vidieku v obci Bátovce. V sobotu 13.decembra na Luciu  o 19:00 hod. predstaví inscenáciu  Lab.oratórium sexuality.

V Divadle Pôtoň hosťuej  bratislavské Divadlo NoMantinels. Svojou tvorbou snaží narúšať predsudky a konvencie. Divadelná inscenácia Lab.oratórium sexuality sprítomňuje život prvého slovenského LGBTI aktivistu Imricha Matyáša.

Je 13.december 2014. Uplynuli už viac ako dva roky od prvého zoznámenia sa historičky a aktivistky Jany Jablonickej-Zezulovej s prvým slovenským aktivistom za LGBTI práva, Imrichom Matyášom (1896-1974). Ich spoznanie sa však uskutočnilo iba pomocou denníkov už zosnulého Imricha Matyáša.

Stretávame sa tu, aby sme si spoločne zaspomínali na významnú osobnosť, na jeho zaslúžilé, humanitné činy, jeho dlhoročné snahy o odtrestnenie homosexuality a bohužiaľ aj preto, aby sme i dnes precítili pocity strachu a rozhorčenia so všetkými, ktorí sú opakovane vystavovaní bezpráviu.

„Ba aj samovraždu môže bárskdo učiniť. Je to beztrestné, iba len intímne sa rovnakopohlavne obcovať nesmie.“ (In: MATYÁŠ, Imrich. Denník.) Dokumentárnu drámu o živote Imricha Matyáša pripravilo divadlo NoMantinels na základe historického výskumu Jany Jablonickej-Zezulovej, ktorá objavila cenné denníky aktivistu. Ich reflexia nám ukazuje, ako sa minulosť prelína so súčasnosťou a ako sú mnohé Matyášove myšlienky aktuálne aj dnes.

Autorom textu je Andrej Kuruc, hudbu skomponoval Ľubo Burgr V réžii Sandry Polovkovej
hrajú Lýdia Petrušová, Andrej Kuruc, Peter Tilajčík a Jozef Štupák  Inscenácia je podporená grantom Nadácie otvorenej spoločnosti OSF a Ministerstvom kultúry SR. Vstupné je 5 eur.

Divadlo Pôtoň

Vzniklo v roku 2000. Účelovo pôsobí mimo hlavného mesta Slovenska v obci Bátovce (okres Levice), ale zato takmer v jeho geografickom strede. Profiluje sa ako divadlo, ktoré uprednostňuje autorskú tvorbu, no nebráni sa ani klasike, ktorú prináša v netradičnej interpretácii. Jadro divadla tvoria režisérka Iveta Ditte Jurčová a dramaturg i autor Michal Ditte.

Ich spoločné inscenácie spája zmysel pre metaforu a poéziu, zároveň nechýba nadsádzka, humor, častokrát zveličenie až karikatúra. Tvorcovia sa sústredia na hľadanie zaujímavých a kontroverzných spoločenských tém, ktorých inscenovaniu predchádzajú terénne výskumy a zber autentického materiálu. Viaceré inscenácie sa s úspechom prezentovali na domácich i zahraničných festivaloch.

Popri tvorbe inscenácií majú v Divadle Pôtoň priestor aj progresívne formy vzdelávania publika a profesionálnych umelcov. Atraktívnou a interaktívnou formou sa snaží študentom stredných a vysokých škôl priblížiť umenie vo všeobecnosti i divadlo samostatne.

Okrem vzdelávania mládeže Divadlo Pôtoň pripravuje aj projekty pre skúsených divadelných profesionálov formou workshopov na rôzne témy (pohyb, práca s hlasom, písanie hier). Intenzívna práca na týchto projektoch sa postupom rokov systematizovala a vyústila do založenia Centra umenia a kreativity, ktoré pri Divadle Pôtoň funguje od roku 2008.

Zdroj: Divadlo Pôtoň