Keď hrá pozitívne mysliaci mladý gitarista Dávid Bílek zo Sásovej

ROZHOVOR
1 /

V Banskej Bystrici máme množstvo mladých hudobných talentov a často o nich ani nevieme. My sme objavili večne usmiateho kučeravého gitaristu zo Sásovej, ktorý študuje na banskobystrickom Konzervatóriu a s ľahkosťou bytia skladá perfektné skladby.

Dávidovi Bílkovi ešte budeme počuť. Zaujal nás svojím maximálne pozitívnym prístupom k hudbe,  preto sme sa s ním stretli v jednej bystrickej kaviarni pri káve a čaji, aby sme spolu prehodili pár slov o ňom, jeho tvorbe a plánoch do života. Prinášame vám originálny rozhovor s týmto mladým talentovaným gitaristom.   

Dávid ty si po prvý raz prenikol do povedomia širokej  verejnosti pred tromi rokmi v súťaži Česko Slovensko má talent. Ako si sa k tomu dostal?

Chcel som vyskúšať niečo nové, zaujala ma táto súťaž. Prihlásil som sa a išiel do Brna s rodičmi a o šesť rokov mladším bratom, ktorý je môj veľký fanúšik, všetci ma v tom podporovali. Postúpil som v castingu, hlavne Jaro Slávik ma veľmi vychválil. Keby som postúpil z „Veľkého tresku“, tak sa to volalo, tak idem do priameho vysielania. Bohužiaľ čakal som tam 11 hodín aby mi bohužiaľ povedali, že nepôjdem hrať a nepostupujem. Ale ako sa vraví, každá skúsenosť je dobra a teraz aspoň viem, ako to chodí v týchto show, že to nie je také, ako to vyzerá. Takže opäť mám jednu dobrú skúsenosť.

Študuješ na banskobystrickom Konzervatóriu?

Áno som v treťom ročníku a na rok maturujem. Študujem gitaru a učí ma výborný učiteľ Adam Marec, ktorý v minulosti koncertoval s talianskym gitaristom Fabrizio Ferrarom a momentálne hrá v Invention Quartet.

Okrem toho, že študuješ, hráš vynikajúco na gitare. Videli sme ťa nedávno aj v Europe a tam si zaujal aj jednou nahrávkou na Facebooku.

Tak to bola charitatívna akcia „Prázdny obchod“, na ktorú ma pozval Matúš Molitoris, v rámci ktorej som aj ja prispel oblečením a samozrejme otvoril ho svojimi skladbami. Bola to čistá náhoda, ale moja mama to amatérsky natočila na video, ktoré som zavesil na Facebook a zrazu vidím, že  to zdieľal portál RukaHore.sk, veľmi populárny u mladých ľudí. Malo to neuveriteľných 170 tisíc videní, prebrali to aj Dobrenoviny.sk či Funradio.sk.

 

Nevystupuješ však len sólovo, ale máte aj kapelu.

Áno už vyše roka spolu hrávame. Volá sa DLB, sú to vlastne iniciály našich mien. „D“ je ako Dávid a Dominik, „L“ je Lauko  a „B“  je Bílek.

Absolvujete s kapelou aj nejaké koncerty?

Zatiaľ to nie je nič veľké, skôr po kluboch. Pomáha nám aj Matúš, ktorý ma už viackrát videl hrať a začali sme spolupracovať. Cvičíme v skúšobni na okraji Bystrice, to zasa vybavil Dominik Lauko z kapely. Niekedy, keď nás zavolajú hrať a chýba nám nejaký nástroj, oslovím kamaráta z Konzervatória a poskladáme sa len na tú udalosť.

Natočili ste aj videoklip.

Náš debut sa volá „Hra na ticho“. Text napísala Dominikova kamarátka a neopoetka Janka Olejová. Chceme ísť touto cestou a teraz chystáme ďalší videoklip, ku ktorému som zložil text ja s názvom „Pozitívny“. Mám zložených viacero skladieb, ale ešte sme sa k nim nedostali. Nerobím to nasilu, ale tak voľne, keď ma niečo napadne.

 

Ty si taký pohodový a pozitívne mysliaci človek, tak aj tvoríš?

Píšem texty a do toho pár akordov, teda naraz. Väčšinou skladám piesne na posedenie, ako to cítim, lebo ma nebaví to rozpisovať a potom dokončovať. Skladám veci o sebe s emóciou čo prežívam. Napríklad v lete som sa rozišiel s priateľkou a dal som päť skladieb. Jednu  „Potom bude lepšie“ som hral aj na tej charitatívnej akcii v Europe (úsmev).

Čiže z tvojich skladieb sa dá vycítiť, v akom psychickom či pocitovom rozpoložení si ich robil?

Áno presne. Alebo keď sa nudím v škole. Minule som zložil jednu skladbu na slovenčine. Ostatní opravovali sloh, ktorý som nepísal, takže na hodine som stihol napísať pesničku. Aj dnes sok jednu zložil (úsmev).

Aké sú tvoje ďalšie ambície?

O rok ma čaká maturita, potom chcem ísť na výšku. Okrem hudobnej skupiny mám záujem aj na sólovej kariére gitaristu a skladateľa.

Máš aj hudobné vzory?

Áno, obdivujem Jasona Mraza, amerického speváka a skladateľa. On je tiež pozitívne založený človek ako ja. Ďalším  je Tomáš Klus tiež  s pozitívnymi piesňami. Ten ich prístup k tvorbe je mi veľmi blízky, vždy s úsmevom, ale ich nekopírujem.  

Čo ťa čaká najbližšie?

Bude to celoslovenská súťaž konzervatórií, ktorej prvý ročník som už vyhral a budem obhajovať prvé miesto. Teraz to bude v Banskej Bystrici na našej škole začiatkom apríla budúceho roka.

Na konzervatóriu však asi nemôžeš hrať vlastné skladby, čo teda klasika s gitarou?

Rád hrám temperamentné kusy francúzskeho skladateľa Rolanda Dyensa, ale baví ma aj Bach či Mozart. Ja som prestupoval na Konzervatórium z gympla a trochu som sa obával, či ma klasická hudba  a skladatelia budú baviť, ale akosi sme sa našli. a porozumeli sme si (úsmev).

 

Autor: Miro Toman, Foto: Martin Cintula a FB